<B>Hanife BAŞ</B>
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2004 22:27
TNT Express, dünyada kalkınma ve çevreyle ilgili sorumluluk projelerini en iyi uygulayan şirketlerden biri. Projelere para verip, dışarıdan izleyici olmak yerine ‘topyekün’ katılımla destek sağlıyor.
Uluslararası kargo taşımacılığı alanında faaliyet gösteren Hollanda merkezli TNT, çevre konusunda iş dünyasına örnek olacak çalışmalar yapıyor. Kurumsal Sürdürülebilirlik ve Çevre Yönetimi Bölümü'yle yeni çevreye uyumlu uygulamalara imza atıyor. Şirket Hollanda'da yeşil enerji olarak adlandırılan sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen ernejinin en büyük satın alıcısı konumunda.
Devletin desteği ile tasarladıkları yeni kamyonlarla fuel oil kullanımını yüzde 50 azaltmışlar. Katı atıkların dönüştürülmesinden elde edilen gelir hayırsever kurumlara veriliyor. Birleşmiş Milletler’e Afrika'daki aç insanlara gıda yardımı yapma projesinde elemanları doğrudan çalışıyor.
TNT Express dünyada çevre ve kalite konusunda üç büyük ödüle de layık görüldü. 1995-1997 arasında üç kere Avrupa Kalite Ödülüleri'ni almaya hak kazandı. 1998'de Avrupa Kalite Büyük Ödülü'nü aldı.
200'ün üzerinde ülkede faaliyet gösteren şirketin 163 binden fazla çalışanı var. Haftalık 3.3 milyon adet gönderi kapasitesine sahip. 2003 yılı cirosu yaklaşık 12 milyar Euro.
YEŞİL ENERJİ KULLANIYORLAR
TNT Express Kurumsal Sürdürülebilirlik ve Çevre Yönetimi Direktörü Allen Turl, bu konuda 200'den fazla ülkeden sorumlu. Kurumsal sürdürülebilirliği ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan ele aldıklarını ifade ediyor.
Çevre konusunda proaktif olduklarını dile getiren Turl, faaliyetlerinin emisyon, atık ve enerji konularına odaklandığını belirtiyor: ‘‘Emisyona para dökmüyoruz. Şirket olarak kár etmek için varız. Eğer bir uygulama çevreci ama normalinden 23 kat daha pahalı ise onu kullanmıyoruz. Birinci görevimiz müşterinin gözünde güvenilir olmak. Hollanda'da yeşil elektriğin en büyük kullanıcısıyız. Ama bu elektriği kullanım oranımız yalnızca yüzde 26, yüzde 100 olamaz. Bu oranda kullanım kárlı değil. Atıklar konusunda bir sürü programımız var. Sadece atıkları azaltmak için değil, onlarla bir şeyler yapmak için de çaba harcıyoruz. Atıkları değerlendirip onlardan elde edilen geliri hayır kurumlarına veriyoruz.‘‘
TNT Express'in dünyadaki bütün ofislerinde işlerin emisyon, enerji ve atıkları azaltıcı şekilde düzenlendiğini belirtiyor. Bu yıl bu alanda yüzde beş oranında çevresel etki bakımından ilerleme beklediklerini vurguluyor. Çevresel politikalar konusunda global düşünüp, yerel hareket ediyorlar. Her ülkedeki şirketin kendileri için en iyi çözümü bulmalarını istiyorlar.
TNT Express'in çevre için ayrı bir bütçesi yok. Turl, bir çevre bütçeleri olmadığını, bu tür faaliyetlerin TNT bünyesinde iş yapmanın bir parçası olduğunu anlatıyor. Şu anda katkıda bulundukları BM Gıda Programı hakkında da şu bilgileri veriyor:
‘‘BM'nin Afrika'daki çocuklara gıda yardımı yapma projesine destek veriyoruz. TNT'teki her çalışan bir çocuğu beslemeye kendini adadı. Bu programdan 40 bin çocuk bu yıl içinde beslenecek. TNT olarak BM'ye para vermek yerine, onlara katkıda bulunuyoruz. Kişisel destek yanında, BM uzmanlarını afet yönetimi ve uçaklar konusunda eğitiyoruz. Bu konuda uçağımız ve uzmanlarımız var. Oturup hükümetlerin bunu yapmasını beklemedik.‘‘
PROJELERE DOĞRUDAN KATKI
Turl, ‘‘Çevresel ve toplumsal projelerde arkanıza yaslanıp ben para verdim demek kolay. Yaptığımız tarzda programlar yaparak doğrudan projelere katkıda bulunmak daha yararlı. Hem de bu şekilde çalışanlarınızı da işin içine katıyorsunuz. Onların farklılık yaratmasını sağlıyorsunuz‘‘ diyor.
TNT Express olarak dünyada global sorumluluk oluşturmaya çalıştıklarını kaydediyor.
Türkiye’de neler yapılıyor?
*Araçların kirlilik yaratmaması için önlem alınıyor.
*Atık politikası çerçevesinde şirket içindeki atıklar toplanarak ekonomiye kazandırılıyor.
*Çalışanlarla ilgili sağlık ve güvenlik standartlarına harfiyen uyuluyor.
*Toplumsal faaliyet olarak beş yıldır, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile birlikte nisandan eylüle kadar kitap toplama kampanyası yürütülüyor.