En büyük kromozomun şifresi çözüldü

Güncelleme Tarihi:

En büyük kromozomun şifresi çözüldü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2006 20:41

Bilim adamları, insandaki en büyük kromozom olan ve “hayatın kitabı” olarak adlandırılan “kromozom 1”in şifresini çözdü.

1990'lı yıllardan beri yürütülen bilimsel projenin başkanı olan Dr. Simon Gregory, 3141 genin bulunduğu kromozom 1'in kanser, Alzheimer ve Parkinson gibi 350 hastalıkla bağlantılı olduğunu söyledi.

Dünyadaki en önemli bilimsel projelerden biri olarak görülen projenin başkanı olan Gregory, “bu başarıyla İnsan Genleri Projesi'nde bir cilt tam anlamıyla bitirilmiş oluyor” dedi.

Gregory, Kromozom 1'deki gen bölgesinde çok sayıda hastalığın yer aldığını belirtti.

1990'lı yıllarda 150 kadar İngiliz ve Amerikalı bilim adamının başlattığı proje insanda genleri ve DNA zincirini belirlemeyi amaçlıyor. İnsanın genetik şifresinde yüzde 8'lik bir kısmı oluşturan kromozom 1, diğer kromozomların yaklaşık iki katı gen içeriyor. Kromozom 1'in genetik şifresinin çözülmesiyle elde edilen bilgilerin, dünyadaki bilim adamları tarafından kanser, otizm, zihinsel ve diğer hastalıkların teşhis ve tedavisinde bir cevher gibi kullanılabileceği belirtiliyor.

İnsan genomunda yaklaşık olarak 20 ila 25 bin arasında genin bulunduğu tahmin ediliyor. Kromozom 1'in şifresinin çözülmesiyle 1000'den fazla yeni genin tespit edildiği bildiriliyor.

Gregory, bundan sonra yeni aşamaya geçerek, genlerin yaptıklarını ve birbirlerini nasıl etkilediklerini bulmaya çalışacaklarını belirtti.

Kromozom 1'in genetik haritasının halen yarık damak ve dudak geninin bulunmasında kullanıldığını belirten Gregory, bunun yanında insanların genetik değişimine neyin neden olduğunu anlamakta da kullanılacağını ifade etti.

KROMOZOM NEDİR

Her canlı gibi insan da trilyonlarca hücreden meydana gelir. Hücre, bitkisel ya da hayvansal her türlü yaşam biçiminin en küçük birimidir. Her hücre bir sitoplazma ve çekirdekten meydana gelir. Çekirdeğin içinde ise kromozom adı verilen ipliksi parçalar bulunur.

Kromozomlar, elektron mikroskobunda İ, V, J harfleri gibi biçimlerde görünür ve boyutları mikronla ölçülür. Kromozomların sayısı canlı türlerinde değişiklik gösterir. Örneğin sirke sineğinde 8, kurbağada 26, farede 42, köpekte 78 kromozom vardır.

İnsanın kromozom sayısı ise 46'dır. 22'si çift otozom kromozomdur. İnsan hücresinde 1 çift de eşeysel kromozom bulunur ve toplam sayı 46 eder.

Kromozomlar, molekül yapıları çok iyi bilinen DNA (dezoksiribonükleik asit) zinciriyle “histon” denilen protein zincirinden oluşur. DNA zincirleri de özgül proteinleri sentezlemekle görevli “gen” adı verilen birimlerden oluşur.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!