Güncelleme Tarihi:
İlk uzun metrajlı filmi 'Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak' ile yurt içi ve dışında birçok ödül kazanan, Ahmet Uluçay'ın hayat yolculuğu, Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Tepecik köyünde 1954 yılında başladı.
Türk sinemasının merkezi Yeşilçam'da çalışması için İstanbul'a yerleşmesi konusunda birçok davet alan Uluçay, daha sonra belde olan Tepecik'ten hiç ayrılmadı.
1960'ta ilkokuldayken köye gelen bir seyyar sinemacı sayesinde sinemayla tanışan Uluçay, çocukluğunda her gece yatağa girişinde giderek büyüyen sinema tutkusunu gerçekleştirdi. 12 yaşında arkadaşı İsmail Mutlu'yla birlikte sinema makinesi yapmak için işe koyuldu. 3 yıllık uğraştan sonra bir ahırda köylülere film göstermeye başladılar. Sinema çöplüklerinden film toplayıp kareleri birbirine ekler, birkaç saniyelik görüntüler elde ederek köyün bir ahırında dağları, deniz ve ormanı seyrederlerdi.
Yanına İsmail Mutlu'nun yanı sıra Şerif Akarsu'yu alan Uluçay, Almanya'da çalışan bir gurbetçiden kamera satın aldı. 3 arkadaş, Tepecik Köyü Arkadaş Sinema Grubu'nu oluşturup film çekmeye başladı. Bu kameranın aküsü olmadığı için sadece elektrik olan yerlerde çalışıyorlardı. 1992'de ilk filmlerini çektiler. Optik Düşler adlı kısa filmdeki mezarlık sahnesini köy odasına kurdukları dekorla gerçekleştirdiler.
Uluçay, bu filmi birilerinin izlemesini istiyordu. Filmi arkadaşı İsmail Mutlu ile Anadolu Üniversitesi Sinema Bölümüne götüren Uluçay, öğretim üyelerine izletti.
Daha sonra Koltuk Değneklerinden Kanat Yapmak adlı kısa filmi çeken 3 arkadaşın güç koşullarda başlayan sinemacılık öyküsü, bu iki kısa filme verilen ödüllerle tutkuya dönüştü.
Uluçay, senaryosunu yazıp yönetmenliğini üstlendiği ilk uzun metrajlı filmi Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak'ın çekimlerine 2001 yılının yaz aylarında Tavşanlı ve Tepecik'te başladı.
Bu filmin baş karakterlerinden karpuzcu çırağı Recep'te kendisini, berber çırağı Mehmet'te sinemacılık serüvenine birlikte adım attığı arkadaşları İsmail Mutlu ve Şerif Akarsu'yu anlatan Uluçay, sinema filmi çekme düşlerini bu filmle gerçeğe dönüştürdü.
Beyaz Giyme Toz Olur türküsünün müziğiyle süslenen filmde çöpten topladıkları eski film şeritlerini derme çatma projeksiyon makinesinde oynatmaya çalışan iki arkadaştan Recep'in Mehmet'e söylediği ''kandile tut kandile'' repliği filmin en sevilen sahneleri arasında yer aldı.
Uluçay, 1960'lı yıllarda bir Anadolu kasabasında geçen filmde, iki arkadaşın projeksiyon aleti yapmaya karar verip bunu gerçekleştirmeye çalışırken verdiği mücadeleyi anlattı.
ULUSAL VE ULUSLARARASI ÖDÜLLER
Bu işi başaracaklarına kimsenin inanmadığı köyde Recep, Mehmet ve onların tek destekçisi köyün delisi Ömer'in başından geçenlerin anlatıldığı film, ulusal ve uluslararası film festivallerinden çok sayıda ödül kazandı.
34. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde en iyi film, 16. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde umut veren sanatçı, 1. Karadeniz Film Festivali'nde en iyi yönetmen ve en iyi film, 45. Uluslararası Selanik Film Festivali'nde özel mansiyon, 26. Montpellier Akdeniz Filmleri Festivali'nde en iyi film, Altın Antigone, 52. Uluslararası San Sebastian Film Festivali'nde jüri özel ödüllerini aldı.
Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak, bunların yanı sıra ABD'nin New York kentindeki TriBeCa Film Festivali çerçevesinde 2005 yılında gösterime girdi.
OSCAR ÖDÜLÜ KAZANMAK İSTİYORDU
Ahmet Uluçay, röportajlarında hep Oscar ödülü kazanma hayalini ön planda tutmuştu.
Uluçay, 2004 yılındaki bir röportajında Oscar'ın birçok sinemacının hayali olduğunu belirterek, şunları söylemişti: ''Her sinemacı bilir ki Oscar, Amerikan sinemasının pazarıyla ilgilidir. Bu ödülün evrensel boyutta değerlendirildiğini düşünmüyorum. Yine de her şeyiyle ulusal kültürümüzle yüklü projelerimin dünya sinemasında tanınmasının hayalini kuruyorum. Ucuz maliyetli olsa da projelerimin dünya sinemalarında pahalı efektli, sırf teknolojiden ibaret olan filmlerden sıyrılıp öne çıkacağına inanıyorum. Her şeye rağmen filmlerimin yüklü olduğu mesajlarla, sıcaklıklarıyla, dünyanın gözünde farklı bir çıkış yapacağını umuyorum.''
KISA FİLMLERİYLE DE BİRÇOK ÖDÜL KAZANDI
Uluçay, yönetmenliğini yaptığı kısa filmleriyle de yurt içinde birçok ödül kazandı.
Arkadaşlarıyla çektiği ilk kısa metrajlı filmi Optik Düşler, ona 1993'te 6. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde Üniversite Sinema Kulüpleri Birliği Özel Ödülü'nü getirdi. Bu film, 2. Akbank Kısa Film Festivali özel bölümü ile 22. İFSAK Kısa Film, Video ve Belgesel Yarışması'nda Ahmet Uluçay Özel Gösterimi'nde izlettirildi.
Bizim Köyün Orta Yeri Sinema adlı filmiyle 7. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde birincilik ve Kültür Bakanlığı Onur Ödülleri'ne layık görülen Uluçay, Koltuk Değneklerinden Kanat Yapmak ile 6. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde ikincilik, İFSAK 16. Uluslararası Kısa Film Günleri Özel Ödülü, Minyatür Kozmosta Rüya filmiyle 7. Ankara Uluslararası Film Festivali ve 2. Cine5 Kısa Film Yarışması'nda jüri özel ödülleri, 17. İFSAK Ulusal Kısa Film ve Belgesel Yarışması'nda Animasyon Başarı Ödülü, Karadeniz Film Festivali'nde Tüm Filmler Özel Ödülü, İnci Denizin Dibinde filmiyle Antalya Uluslararası Kısa Film Festivali Altın Portakal Uluslararası Jüri Özel Ödülü, İstanbul Uluslararası Kısa Film Günleri ile 18. İFSAK Ulusal Kısa Film ve Belgesel Yarışması'nda üçüncülük ödüllerini aldı.
Uluçay'ın diğer kısa metrajlı filmleri Epilectic Film, Uzun Metrajın Resmi, Exorcist ve Kaza da yurt içinde çok sayıda ödüle layık görüldü.
Beyin tümörü nedeniyle rahatsızlanan ve 2001 yılında ilk kez ameliyat olan Ahmet Uluçay, geçen yıl ikinci uzun metrajlı filmi 'Bozkırda Deniz Kabuğu'nun çekimlerine başlamış ancak hastalığından dolayı tamamlayamamıştı. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesinde 30 Kasımda hayatını kaybeden Uluçay'ın cenazesi, Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Tepecik beldesinde toprağa verilmişti.