Güncelleme Tarihi:
Türkiye Taşkömürü Kurumu maden ocaklarında 1940'lı yıllarda çalışan ve emekli olmasının ardından meslek hastalığından 1993'de 63 yaşında yaşamını yitiren Hasan Uzun'un oğlu iş adamı Murat Uzun, 2 arkadaşıyla birlikte 2008'de solunum maske tesisi kurarak üretime başladı.
Kentte 88 metrekarelik alandaki atölye üretimini 2 bin metrekarelik fabrikaya taşıyan firma, AB standartlarında yaptığı ürünlerle katıldığı fuarlarda önemli yurt dışı bağlantıları kurup kısa zamanda ihracatını da arttırdı.
Kömür tozu gibi bazı etmenlere uzun yıllar maruz kalmaları nedeniyle Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, pnömokonyoz (uzun süreli toz veya kimyasal maddelerin solunmasından kaynaklanan mesleki akciğer hastalığı) ve akciğer kanseri görülebilen madencilerin yanı sıra çimento sektörü gibi sanayi kuruluşlarına maske üretimi yapan firma, 2023'de Avrupa'nın ilk 5 üreticisi arasına girmek için de yatırımlarına hız verdi.
Babasının madenlerde çalıştığı dönemde “Yoğun tozdan korunmak için mendili ıslatıp ağzımıza bağlardık” diye anlattığı anılarını hiç unutmadığını bildiren Murat Uzun, yaptığı açıklamada, babasının taş ve kömür tozunun en yoğun olduğu dönemde kömür ocaklarında çalıştığını söyledi.
Madenlerde babasının çalıştığı yıllarda toz maskesinin kullanılmadığını anlatan Uzun, şunları kaydetti:
“Babam 1997'de rahmetli olduğunda ciğerlerinin yüzde 87'si tahrip olmuştu. Solunuma bağlı hastalıklar işçi sağlığı açısından en sinsi rahatsızlıklardandır. Çünkü, yıllar sonra ortaya çıkıyor. Tedaviler mevcut hastalığın daha fazla ilerlememesi konusunda oluyor. Toz maskesinin önemi burada çok fazla. Babam gibi çalışanların meslek hastalıklarından yaşamını yitirmemesi için yüksek kalitede ürünler üretmeyi karar verdim. Bugün Türkiye'de özellikle küçük işletmelerde koruyucu donanım kullanım alışkanlığı yerleşmedi. Fakat kurumsallaşmış büyük firmalar muhakkak solunum maskelerinin kullanılmasına önem veriyor. Bunda özellikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının eğitim çalışmaları önem taşımaktadır.”
YILDA 18 MİLYON MASKE ÜRETİLİYOR
Uzun, sektörlerin özelikliklerine göre farklı sınıflarda AB kalitesinde maskeler ürettiklerine işaret ederek, şöyle konuştu:
“Maskelerimizin analizlerine çok önem veriyoruz. Aksi takdirde filtrelerin güvenli olup olmadığını bilmeniz mümkün değil. Hedefimiz standartların üzerinde koruyucu özellikte maske üretmektir. Ne yazık ki Uzak Doğu ülkelerindeki kalitesiz ürünlerle rekabet ediyoruz. Babam, 1940'lı yıllarda tozdan korunmak için mendil kullanırken bugün madenciler ve diğer işçiler için Avrupa standartlarında yılda 18 milyon adet solunum maskesi üretiyoruz. Türkiye'nin de en büyük, Avrupa'nın sayılı üretim kapasitesine sahip fabrikasıyız. Şu anda İngiltere, Almanya, Fransa, Romanya, Tunus, İran ve Rusya gibi çok sayıda ülkeye yılda 5 milyon adet maske satıyoruz. Sanayinin tüm kollarında solunum koruyucu maskeler kullanılıyor. Çünkü, ülkemizde meslek hastalıkları içinde solunuma bağlı olanlar ilk sırada yer alıyor. Hedefimiz 2023'te Avrupa'nın ilk 5 üreticisi arasında yerimizi almaktır.”