Deniz İNCEOĞLU
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2011 00:00
Almanya Dresden’de düzenlenen Shell Eco Marathon’a ülkemizden de çeşitli okullar katıldı. Aralarında parlayanlarsa liseler arasında üçüncülük kazanan Terakki Vakfı Şişli Terakki Fen Lisesi ve prototip hidrojen araç kategorisinde 13’üncülüğü yakalayan Boğaziçi Üniversitesi oldu
İDDİA UĞRUNA BAŞLAYAN MARATON
Her şey 1939 yılında Amerika Shell araştırma laboratuvarındaki bilim adamlarının birbirleriyle iddiaya girmesiyle başladı. Bahsi, litre başına en çok kilometre yapan kazanacaktı. Bu durum bir gelenek haline geldi ve zamanla Shell Eco-Marathon adını alıp Avrupa’ya da yayıldı. Yarışmanın ilkesi oldukça basit: En az miktarda yakıt kullanıp en az karbondiyoksit salımı yaparak, en uzun mesafeyi kat edecek bir araç üretip sürmek. Yani kimsenin hız rekorları kırmak ya da yarışı ilk bitirmek gibi bir derdi yok. Bu sayede doğanın korunmasını destekleyecek keşiflerin de yapıldığı yarışmaya katılmanın tek şartı öğrenci olmak. Özellikle Almanya Dresden’deki EuroSpeedway Lusitz pistindeki yarışa her yıl Türkiye’den pek çok takım katılıyor. Genellikle okullar sadece konaklama ve ulaşım masraflarını karşıladığından gençler, araçlar için bizzat kapı kapı dolaşıp sponsor buluyor.
İçi küçük ama oyalanıyor insan
TERAKKİ VAKFI ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ FEN LİSESİ (TERAKKİ 7)
Terakki Team, bu yarışa yedi yıldır katıldığından Türk ekipler arasında en deneyimlilerden biri. Üstelik daha çok üniversitelerin geldiği Shell Eco-Marathon’a katılan az sayıdaki lise takımından. Fen Projeleri Koordinatörü Ziya Bahtiyar’ın danışmanlığında, prototip kategorisinde etanol ile çalışan 34 kilogramlık Terakki-7 isimli araçla yarıştılar. Direksiyonun başında Ayça Bedir (17) ve Burcu Akkoyunlu (16) vardı. İkili, bir litre yakıtla 492 kilometre yol katetti. Sonuçta içten yanmalı prototip araçlarda 46’ncı, etanol kategorisindeki liseler arasında 3’üncü oldular. Bedir anlatıyor: “Yarışlardan dokuzuncu sınıftayken haberim oldu. Araç kullanıp pilot olmak çok cazip geldi. Boyum 1.64 ve kilom 54. Yani çok uygundu, kabul edildim. Evet, aracın içi biraz küçük. Bir saat boyunca içinde kalmak zorlayıcı ve yorucu. Ama içindeyken yapacak çok şey oluyor ve oyalanıyor insan.”
Pilot kızlar ayrıca tasarruflu yakıt kullanımını öğrenip çevreye faydalı olmanın dışında bu yarışmanın üniversitede seçecekleri bölüme de çok faydası olduğunu söylüyor. Terakki Team, bu yıl yarışmaya yeni eklenen ‘plug-in’ elektrikli arabalar dalında gelecek yıl yarışmak için, yeni aracının AR-GE çalışmalarına devam ediyor.
Kirpi balığından esinlendiler
BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ (BUHAR)
Geçen yılki yarışta 1078 km/lt yaparak Türk takımlar arasında birinci olan Buhar takımı, bu yıl kendi rekorunu kırdı. Bir kilowatt saat enerjiyle 157 kilometre kat etti ve 38 aracın yarıştığı prototip hidrojen araç kategorisinde 13’üncü oldu. Ekipte çoğu mühendislik öğrencisi olan yaklaşık 20 kişi var. Daha önce çok ağır araçlarla yarışa katılmak zorunda kalan ekip, bu yıl sponsor bularak motorunu değiştirdi ve ağırlığı 44 kiloya düşürdü. Tasarımını da takım kaptanı Ali Ahmet Şenel, kirpi balığından etkilenerek hazırladı: “Kirpi balığı, sudaki basıncı ayarlayarak çok iyi aerodinamik etki sağlıyor. Akışkanların sürtünmesini minimuma indiriyor. Biz de doğaya katkı sağlayacak aracımızı doğadan esinlenerek hazırlamış olduk.”
Türkiye’nin en küçük güneş enerjili aracını yaptılar
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (AE2PROJECT)
Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri kendine Ae2Project Ekibi (Alternatif Enerjili Araba Ekibi) diyor. Yarışma için sadece altı ayda Türkiye’nin en küçük güneş enerjili aracını hazırladılar. Ekip üyelerinden Nezih Darçın nasıl yola çıktıklarını şöyle anlatıyor: “Yarışmaya Türkiye’den güneş enerjili araçla katılan kimse olmadığını görüp bu boşluğu doldurmaya karar verdik. Ancak sadece altı ayımız vardı. Kapı kapı dolaşıp sponsor bulduk. Yaklaşık 100 bin liralık destek aldık. Sonuçta Türkiye’deki en küçük güneş enerjili aracı ürettik. Türkiye’dekiler ortalama 200 kilogram ve 7-8 metrekare güneş paneline sahip. Bizimkiyse sadece 65 kilogram ve bir metrekare güneş paneli var. Burada amaç, minimum enerjiyle maksimum yol gidilmesi.” Ekip, üniversiteden mezun olunca da bu işe devam edecek. Otomotiv sektörüne yönelik bir ARGE şirketi kurmayı planlıyorlar. Yaptıkları her şeyi internet siteleri http://ae2project.com’dan takip edebilirsiniz.
Pilot zayıf geldi kum torbası eklendi
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ (HİDROMOBİL)
Shell Eco-marathon yarışmasına Yard. Doç. Dr. İrfan Töre danışmanlığında katılan Anadolu Üniversitesi, mühendislik öğrencilerinin hazırladığı Hidromobil’le yarıştı. Yaklaşık 40 bin liraya mâl olan araçlarını hazırlamak için Eskişehir’deki pek çok firmayı dolaştılar. Ama yine de en büyük destekçileri okulları oldu. Çünkü 2008’de TÜBİTAK’ın düzenlediği Hidrojen Enerjili Araba Yarışması’nda üçüncülük, TÜBİTAK Hidromobil 2009’da da dördüncülük ve altıncılık elde ettiler. TÜBİTAK Hidromobil 2010’da ise Türkiye ikincisi oldular. Almanya’daki yarışta aracı pilot Seher Demir kullandı. Kendisi 38 kilo. Ancak kurallara göre pilotun en az 50 kilogram olması şart olduğundan bunu tamamlayabilmek için araca 12 kilogramlık kum torbası konuldu.
Tüm yarış daha iyi bir dünya için
SHELL BAŞKİMYACISI DR. WOLFGANG WARNECKE
Shell Eco-Marathon sayesinde gençler enerji tüketimini azaltmak için yeni yollar geliştiriyorlar. Bu da dünyamızın en çok ihtiyaç duyduğu şeylerden biri. Çünkü global enerji ihtiyacının bu yüzyılın ilk yarısında üçe katlanması işten bile değil. Enerji seçiminde ve kullanımında daha akıllı davranmak şart.
Bİ’ŞEY YAPMALI
Yeşil ülke olmak için
* Greenaktive PR, kuruluşunun 20. yılını greenact2020.com sitesini kurarak kutluyor. Avrupa Birliği’nin 2020 çevre hedeflerinden ilham alan site, dünyada çevreyle ilgili yapılan tüm projeleri biraya getirmeyi hedefliyor. Sitede yer alan beyaz haritaya, çevreye duyarlı kurum ve sivil toplum kuruluşların projelerini yüklemesi isteniyor. Böylelikle, projenin yüklendiği ülke beyazdan yeşile dönüyor. Hedef, 2020 yılına kadar haritada hiç beyaz alan kalmaması. Beyaz kalan yerlere dikkat çekerek, kurumları ve sponsorları o bölgeye yönlendirmek.
Göztepe’de horon
* “Karadeniz İsyandadır Platformu suyun, ormanların, doğanın, yaşamın her alanının talan edilerek ticarileştirilmesine karşı mücadele eden, Sinop’ta, İğneada’da ve Akkuyu’da yeni bir Çernobil olmasın diyen, HES’lere, termik santrallere zehir saçan endüstriyel faaliyetlere karşı inadına yaşam diyenler olarak, doğaya, yaşama ve kültürlere yapılan saldırılara, yağma-rant proje ve yasalara karşı, tüm yaşam savunucularını biraraya gelmeye ve birlikte horona davet ediyoruz. Horon eylemdir, direnmektir, özgürlüktür...” Bugün Göztepe Özgürlük Parkı’nda saat 16.00’da horon tepecekler.
O DA BİR YEŞİL
Çevre de bizi tahrip edecek
FİLİZ AKIN
Çevreyi yeterince tahrip ettik, eğer dikkatli olmazsak çevre bizi tahrip edecek. Torunlarımıza rahat bir çevre bırakamayacağız. Ben kendi adıma çevre için geri dönüşüm yapıyorum. Kağıtları ve şişeleri birbirinden ayırıyorum. Ağaçlandırma çalışmalarına katılıyorum. Çevre örgütlerine bağışlar yapıyorum. Ve bağış yapmaya devam edeceğim, çevre kirliliği için duyarlılığımı sürdürecek hatta daha da duyarlı olacağım.