‘En aciz gününde’ karısı kurtardı

Güncelleme Tarihi:

‘En aciz gününde’ karısı kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2011 00:00

İngiltere’yi sarsan telekulak skandalının en kritik isimleri dün meclis komisyonuna ifade verdi. 6.3 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en güçlü 13’üncü adamı olan medya imparatoru Rupert Murdoch, “Bugün benim en aciz günüm” dedi. Murdoch, bir eylemcinin köpüklü saldırısından “Ninja” karısı sayesinde kurtuldu.

Haberin Devamı

İNGİLTERE’de bazı gazetelerin polise rüşvet vererek ünlü-ünsüz yüzlerce kişinin telefonlarını dinlettiği iddiasıyla 2006’da başlatılan, bu ay yeni delillerle hız kazanınca üst düzey gazete yöneticileri ve polislerin de bulunduğu birçok gözaltına, istifaya ve 168 yıllık News of the World Gazetesi’nin kapatılmasına neden olan telekulak skandalında dün kritik bir viraj alındı. Gazeteleri skandalın merkezinde yer alan Avustralyalı işadamı Rupert Murdoch (80), “News Corporation” şirketinin Avrupa ayağının yönetim kurulu başkanı oğlu James Murdoch ile kapatılan News of the World’ün eski genel yayın yönetmeni ve News International şirketinin CEO’su Rebekah Brooks da dahil skandalın en kilit isimleri, İngiliz Avam Kamarası’nın Kültür, Medya ve Spor Komisyonu üyelerine ifade verdi. Oturuma, bir protestocunun Murdoch’un üstüne tıraş köpüğüyle saldırmaya çalışmasıyla 10 dakika ara verildi. Murdoch’ı, hemen arkasında oturan eşi Wendi Deng savundu.

Haberin Devamı

MURDOCH'I 'NİNJA' KARISI KURTARDI / WEB TV

NEWS OF THE WORLD SKANDALINDA KİM KİMDİR? / Foto Analiz

 

2005'TEN BUGÜNE İNGİLTERE'Yİ SARSAN TELEKULAK SKANDALI / Foto Analiz

 

İNGİLTERE EKRANA KİLİTLENDİ / Foto Galeri

Cameron’la sadece çay içtik

Rupert Murdoch, ifadesinde sık sık durakladı, bazen “Unuttum” yanıtıyla yetindi. “Seçimlerden sonra Başbakan David Cameron’un resmi konutuna arka kapıdan girdiğim doğru. Eşim de oradan girdi. Bu başbakanlığın seçimiydi. Onlara sorun” diyen Murdoch, “Seçimden sonra Cameron’a verdiğimiz desteğe teşekkür için çaya davet edilmiştik.

/images/100/0x0/55eb18f0f018fbb8f8aadde8
Başka bir konu konuşmadık” diye ekledi. Murdoch özetle şunları söyledi:

Mutlak sorumlu değilim

“Bu benim en aciz günüm. Dinleme vakalarını bilmiyordum. Öğrenince şoke oldum, dehşete düştüm ve utandım. Fiyaskonun mutlak sorumlusu değilim. Belki de News of the World’de olanlar gözümden kaçtı. Bu bir bahane değil. Bu gazete şirketimin yüzde 1’inden bile küçük. Dünyada 53 bin çalışanım var. Yöneticilerin telekulaktan haberdar olduğuna dair kanıt yok. Buna rağmen gerekli meselelerde sorumluluğu kabul ettik, mağdurlara tazminat ödedik. ABD yasalarını da çiğnediğimiz ispatlanırsa İngiltere’de yaptıklarımızın aynısını orada da yaparız. Şimdi gazetelerimiz yeniden halkın güvenini kazanmalı.”
Babası gibi özür dileyerek sözlerine başlayan James Murdoch ise, News of the World gazetesinin eski muhabirlerinin davranışlarının gazeteyi “lekelediğini” ifade etti. Murdoch ayrıca, gazetenin üst düzey çalışanlarının yasa dışı telefon dinlendiğini bildiklerine dair hiçbir kanıt olmadığını savundu.
Brooks ise pişmanlıkları olsa da bilerek herhangi bir suç işlemediğini savundu.

Haberin Devamı

Aktivist komedyenden tıraş köpüklü saldırı

/images/100/0x0/55eb18f0f018fbb8f8aaddea

KENDİSİNİ en aciz hissettiği günde Murdoch sadece terletici sorularla değil fiziksel bir saldırıyla da karşı karşıya kaldı. Oturumu salonun arka sıralarından izleyen genç bir adam, tıraş köpüğü sıkılmış bir kağıt tabağı Murdoch’un suratına yapıştırmak istedi. Bu sırada küfür de ettiği belirtilen adamın girişimi, etraftakiler ve özellikle de Murdoch’un Çinli karısı Wendi tarafından engellendi. Polis saldırganı salondan çıkarıp gözaltına alırken Wendi’nin, kocasının kafasına ve ceketine sürülen köpükleri temizlediği, arada da teselli için sarıldığı görüldü. Olayın ardından internette Wendi “Çin Kaplanı” ve “Ninja” adlarıyla anılıyordu.
İngiliz basını, saldırganın Jonnie Marbles adlı bir komedyen olduğunu yazdı. Marbles, “UK Uncut” adlı özellikle vergi kaçakçılarına karşı eylemleriyle tanınan sol bir grubun üyesi. Saldırıdan hemen önce “twitter”deki hesabına şu cümleyi yazmış: “Şu anda şimdiye kadar yaptıklarımdan kat kat daha iyi bir iş yapıyorum.”

Haberin Devamı

Polis karıştı, Cameron rahat

Telefonları dinlenen vatandaşlara gazetelerinin yaptığı yüzbinlerce sterlinlik ödemeden Rupert Murdoch’ın haberinin olmadığı da dünkü sorguda ortaya çıktı.  Skandal nedeniyle istifa eden Londra Emniyet Müdürü Paul Stephenson ise polisle telefon dinleyen gazeteciler arasında bağ bulunduğunu reddetti. İngiltere İçişleri Bakanı poliste yolsuzluk soruşturması başlatıyor.   Başbakan David Cameron ise ülkenin daha önemli konular odaklanması gerektiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!