En acı emir: Kurtarmayı bırakın enkazı kaldırın...

Güncelleme Tarihi:

En acı emir: Kurtarmayı bırakın enkazı kaldırın...
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Canlı kurtarma umudunun çok azalması üzerine Başbakanlık Kriz Merkezi en acı emri verdi: ‘‘Arama-kurtarma çalışmalarını bırakın, enkaz kaldırmaya başlayın.’’ Molozların denize dökülmesinin önlenmesini isteyen Çevre Bakanlığı ise bunun büyük bir kirliliğe yol açacağını bildirdi.

Başbakanlık Kriz Merkezi, ‘Arama-kurtarma çalışmalarını bırakın, enkaz kaldırmaya başlayın’ emri verdi. Çevre Bakanlığı ise molozların denize dökülmesinin durdurulmasını istedi. Felaketinin üzerinden 7 gün geçmesi ve enkazdan canlı çıkarma umudunun çok azalması üzerine, Başbakanlık Kriz Merkezi enkaz kaldırma çalışmasının hızlandırılması emrini verdi. Planlama yapmak üzere bölgeye çok sayıda mühendis gönderen Merkez, iş makinelerinin tam kapasite ile çalışmasını istedi.

DENİZE DÖKMEYİN

Enkaz kaldırma çalışmalarının hızlandırılması ise çevre sorunu yarattı. Molozların denize dökülmesi Çevre Bakanlığı'nı ayağa kaldırdı. Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, Başbakanlık Kriz Merkezi'ne bir yazı yazarak, bu uygulamanın çevre kirliliği yaratacağı uyarısında bulundu. Aytekin, Hürriyet'e yaptığı açıklamada da uygulamadan derhal vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Aytekin, molozların killi arazilere dökülmesi gerektiğini vurgulayarak, uygun arazi ve eski taş-maden ocakları için bakanlığının çalışma başlattığını söyledi. Aytekin, ‘‘Moloz miktarı çok fazla. Büyük bir çevre kirliliği oluşturuyor. Ama denize dökülmesine bırakın bakan olarak, vatandaş olarak bile karşıyım. Enkazda bulaşıcı maddeler bulunabilir. En az zararla nasıl atlatacağımızı araştırıyoruz’’ dedi. Aytekin, afet bölgesindeki en büyük sıkıntının evsel ve hastane atıklarının kaldırılması olduğunu da belirterek, sorunun çözümü için bilim adamlarıyla toplantı yapacaklarını söyledi. Aytekin çözüm olarak da bu atıkların ya bir fabrikada yakılması ya da toprağa gömülmesi formülünü sundu. TÜPRAŞ yangınından sonra özellikle İzmit bölgesinde asit tehlikesi yaşandığına dikkat çeken Bakan, bunun yağmurla toprağa ve suya karışabileceği tehdidine karşı 4 ekiple saat başı ölçüm yaptıklarını söyledi. Aytekin, ölçümlere göre şimdilik hava ve suda herhangi bir tehlikeye rastlanmadığını bildirdi. Aytekin AKSA fabrikasındaki sızıntı tehlikesinin de ortadan kaldırıldığını kaydetti.

ADLİ TAKVİYE

Afet bölgesindeki yıkım zararının 20 milyar doları aşabileceği tahmin edilirken, Hákimler ve Savcılar Yüksek Kurulu da açılabilecek olası hukuk ve ceza davalarında delil tespiti yapmak üzere bölgeye hákim ve savcı takviyesine karar verdi. Geçici görevle bölgeye gidecek hákimler hasar tespit komisyonlarının da yardımıyla tespit yapacaklar. Savcılar ise yıkılan binalarla ilgili delil toplayacaklar.

Araçlar emir bekliyor

Başbakanlık Kriz Merkezi valiliklerden gelen araç listesini açıklamazken, valilik emrinde toplanan araçların bölgeye sevkleri konusunda da yeni bir emir bekleniyor. Adana, Aydın, Bartın, Batman, İçel, İzmir, Kayseri, Manisa, Muğla, Sivas ve Tekirdağ valiliklerinde toplanan araç, gereç ve malzemeler Kocaeli bölgesini destekleyecek. Aksaray, Ankara, Bartın, Bayburt, Bingöl, Erzurum, Giresun, Nevşehir, Samsun ve Trabzon valiliklerinin topladığı araç, gereç ve malzemeler Sakarya'ya destek gönderilecek. Bilecik, Çankırı, Kırşehir, Malatya, Mardin, Osmaniye ve Uşak valiliklerinin topladıkları ise Yalova'ya sevkedilecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!