Güncelleme Tarihi:
Hamilelerin ve yeni anne olan kadınların oruç tutması uzmanlar tarafından önerilmez. Anne adayının yeterli miktarda gıda ve sıvı tüketmesi, bebeğin gelişimini doğrudan etkilemektedir. Oruç tutan bir hamilenin veya bebek emziren bir kadının gıda ve sıvıdan uzak durması, bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Öte yandan bu durumlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi, onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır (Nesâî, Sıyâm, 51, 62; İbn Mâce, Sıyâm, 12). Ancak yine de bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur.
Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler.
BEBEK İÇİN SAKINCALI MI?
Uzmanlar, hamileliğin ilk ve son üç aylarında oruç tutulmamasını tavsiye ediyor. Hamilelik sürecinde şeker hastalığı ortaya çıkmış veya tansiyon problemi olan gebelerin de oruç tutmaları sakıncalıdır. Oruç tutan hamilelere sık sık ve bol su içmeleri önerilir. Ramazanda oruç tutan hamilelerin düzenli sıvı almamaları da tansiyonda düşmeye ve bayılmaya neden olabilir. Özellikle yaz ayları başta olmak üzere herhangi bir zamanda oruç tutulması vücudun enerjiden yoksun kalması yanında sıvıdan da yoksun kalması nedeniyle anne adayında halsizlik, bayılma hissi gibi durumlara neden olabilir, haftalık alınması gerekli kilo miktarı alınamayabilir ve idrar yolu enfeksiyon riski artabilir. Bu nedenle hamile ve emziren annelerin uzmanlardan destek alması gerekir.