Güncelleme Tarihi:
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın tüm dünya tarafından uzun süredir beklenen İran Lideri Mahmud Ahmedinejad’la görüşmesi dün gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve İranlı mevkidaşı Ali Ekber Salihi’nin de hazır bulunduğu görüşme, 28 Mart Çarşamba akşamı için öngörülmüş, ancak İran Cumhurbaşkanı’nın ‘sağlık sorunları nedeniyle’, dün sabaha ertelenmişti. Yaklaşık 1 saat 40 dakika süren görüşmenin ardından liderler herhangi bir açıklama yapmadı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmenin ardından, İran Cumhurbaşkanlığı resmi sitesinden yapılan açıklamada, ikilinin siyasi-ekonomik birçok konu hakkında görüştükleri aktarıldı.
ERDOĞAN-AHMEDİNEJAD GÖRÜŞMESİNDEN KARELER
Nükleer çalışmanızı destekliyoruz
Görüşmede, Ahmedinejad, İran ve Türkiye’nin bağımsız ülkeler olarak ortak düşmanları bulunduğunu söyleyerek, “Emperyalizm, Türkiye ve İran gibi ülkelerin gelişmesini ve güçlenmesini asla istememektedir bu sebepten komplolara karşı uyanık ve akıllı olmalıyız” dedi. Ahmedinejad, İran’ın yürüttüğü nükleer çalışmalarına karşı Türkiye’nin açık ve şeffaf tutum sergilediğini belirterek, Türkiye’ye teşekkürlerini bildirdi. İran’ın resmi haber ajansı İRNA tarafından da yayınlanan haberde, görüşmede Başbakan Erdoğan, “Türkiye devleti ve milletinin İran’ın nükleer çalışmalarını desteklediğini ve gelecekte de bu politikayı devam edeceklerini” söyledi.
ABD: İRAN'DAN ALDIĞINIZ PETROLDE ARTIK KARAR VERİN
ABD basını: En çok merak edilen ziyaret
Erdoğan’ın İran ziyareti, uluslararası medya aracılığıyla 2 gündür ayrıntılı bir şekilde duyuruluyor. Ayrıca bazı gazete ve televizyonlar, ziyaretle ilgili değerlendirmelere yer veriyor. ABD’nin en etkili gazetelerinden New York Times, Erdoğan’ın Obama görüşmesinden sonra İran’a gitmesini, “En çok merak dilen ziyaret” olarak yorumladı. Yetkililerin “Obama’dan bir mesaj yok” dediğini belirten NYT, Suriye’ye karşılık nükleer uzlaşma gibi bir formülün söz konusu olup olmayacağını sorguladı.
Alman basını: Suriye meselesi ayırdı
Alman Suddeutsche Zeitung gazetesi ise bu ziyareti Suriye krizine bağlı olarak ele aldı. Gazetede ‘Rakipler arasında güvensizlik - Suriye krizi Türkiye ve İran’ı ayırdı’ başlığıyla yayımlanan haberde, “Türkiye’nin Batı’ya sırt çevirdiği” şeklinde bazı yorumların yapıldığı, ancak tam tersine Tahran yönetiminin Suriye’ye yardımcı olması sebebiyle Türkiye ve İran arasındaki ilişkiler kötüleşirken, Türkiye-ABD ilişkilerinde de bugüne kadar olmadığı şekilde sıkı bir işbirliğinin yaşandığı belirtildi. Haberde, Başbakan Erdoğan’ın Tahran’a giderken Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, “Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a güvenmediği, verdiği sözlerde durmadığı” şeklindeki sözleri hatırlatılarak, İran’ın, İstanbul’da düzenlenecek Suriye’nin Dostları toplantısına davet edilmediğine de dikkat çekildi.
‘Sağlık sorunum var’ dedi, başkasıyla görüştü
İRAN Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın, Başbakan Erdoğan’la olan görüşmesini son anda önceki geceden dün sabaha alması tartışmalara yol açtı. İran Cumhurbaşkanı, ‘sağlık sorunları’nı gerekçe gösterermişti. Ancak Ahmedinejad’ın dün Türkmenistan Başbakan Yardımcısı Baymurad Hoca Muhamedov’la bir araya geldiği ortaya çıktı. İran resmi haber ajansı İRNA, bu görüşmenin fotoğrafını 28 Mart saat 20.12’de yayına koydu. Erdoğan ise önceki akşam, Ahmedinejad’ın en büyük rakibi sayılan İran Meclis Başkanı Ali Laricani ile görüştü.
Dini Lider Hamaney’le 2 saat
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, dün Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın kabulünden sonra İran’ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney ile 2 saat süren bir görüşme yaptı. Görüşme, Hamaney’in Tebriz’in en önemli dini ziyaret yeri olan “Harem-i İmam Rıza” dahilindeki makamında gerçekleşti. Başbaşa ve heyetler arası görüşme 2 saat sürdü. Erdoğan ile Hamaney görüşmesinde Suriye sorunu gündeme geldi. Hamaney, Erdoğan’ın Suriye konusundaki uyarılarını dinledikten sonra şu değerlendirmeleri yaptı: “Suriye’de Müslüman kanının dökülmesinden fevkalade rahatsızlık duyuyorum. Ama bölge dışı güçlerin Suriye’ye müdahalesine karşıyız. Suriye halkı kendi geleceğini seçimler yoluyla belirlemeli.” Hamaney, görüşmede İran’ın nükleer çalışmalarına ilişkin P5+1 (BM Güvenlik Konseyi’nin daimi 5 üyesi ve Almanya) nükleer zirvesinin İstanbul’da yapılmasına sıcak baktığını da ifade etti. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, AK Parti Milletvekili Yalçın Akdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da yer aldı.
Tahran hatırası
BAŞBAKAN Erdoğan’ın Tarhan gezisine eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan da katıldı. Emine Hanım kaldıkları otelden ayrılırken, diplomat eşleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi. Erdoğanlar’a devrim muhafızı kadın korumalar eşlik etti.