A.A
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2006 13:15
Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Ramazan Er, İstanbul Maltepe'de lise öğrencisi bir kızın kısa etek giydiği için bir polis tarafından dövüldüğü iddiasıyla ilgili, bu olayla ilgili soruşturma yapıldığını söyledi.
Söz konusu polis memuru ile ilgili adli ve idari soruşturma açıldığını belirten Er, polisin adli ve idari görevi yanı sıra ahlaka mugayir olaylara da müdahale edebildiğini, ancak toplumun kabul etmediği bir davranışın cezasız kalmayacağını sözlerine ekledi.
"FAİLLER EN KISA SÜREDE YAKALANACAK"
Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Ramazan Er, Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik bombalı saldırı olaylarını kınadığını belirterek, olayla ilgili bazı tespitlerin olduğunu ve faillerin en kısa zamanda yakalanacağını bildirdi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan'ın yurtdışında olması nedeniyle haftalık bilgilendirme toplantısı, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Er tarafından düzenlendi.
Sözcü Er, Teksas Üniversitesi'nce bir süre önce Emniyet Genel Müdürlüğü'ne verilmesi kararlaştırılan “Topluma Hizmet Ödülü”nün Prof. Dr. David Hartman tarafından Teksas'ta düzenlenen bir törenle Dışilişkiler Daire Başkanı Recep Gültekin'e takdim edildiğini söyledi.
Son kararname ile il emniyet müdürlüğüne atanan personele seminer verildiğini belirten Ramazan Er, müdürlere, “Yönetimde iletişim, polis-medya ilişkileri, problem çözme teknikleri, stratejik planlama ve bütçe uygulamaları, AB uyum süreci, kaçakçılık, istihbarat, terörle mücadele” gibi konuların anlatıldığını kaydetti.
Polisin uyuşturucu kaçakçılarına yönelik yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Er, 2005 yılının ilk 4 ayında bin 790 olayda 3 bin 976 kişinin yakalandığını, 2006 yılının aynı döneminde ise 2 bin 196 olayda 4 bin 845 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Geçen yıla göre olaylarda yüzde 22.7, yakalamalarda ile yüzde 21.9'luk bir artış olduğunu vurgulayan Er'in verdiği bilgiye göre, 2005 yılının ilk 4 ayında 2 ton 3 kilo eroin, 21 kilo baz morfin, 8 kilo afyon, 908 kilo esrar, 13 kilo kokain, bir milyon 162 bin 593 adet captagon ve 200 bin 248 adet ectasy hap ele geçirildi. Bu yılın ilk 4 ayında ise bin 827 kilo eroin, 15 kilo baz morfin, 47 kilo afyon, bin 852 kilo esrar, 50 kilo kokain, 5 milyon 653 bin 26 adet captagon, 416 bin 949 adet ectasy hap yakalandı.
Sokak satıcılarına yönelik projeli çalışmalarda ise 2005 yılında 38 adet çalışma yapıldığını anlatan Ramazan Er, bu çalışmalarda 420'si erkek, 28'i kadın 448 kişinin yakalandığını, 2006 yılında ise 31 projeli çalışma yapıldığını 494'ü erkek 49'u kadın olmak üzere 543 kişinin ele geçirildiğini bildirdi.
Trafik kazalarıyla ilgili bilgi veren Er, 2006 yılının ilk 3 ayında 144 bin 705 kazanın meydana geldiğini, bu kazalarda 549 kişinin yaşamını yitirdiğini, 21 bin 145 kişinin ise yaralandığını kaydetti.
Er'in verdiği bilgiye göre, Ocak ayında 49 bin 441 kaza meydana geldi. Bu kazalarda 228 kişi öldü, 9 bin 109 kişi yaralandı. Şubat ayında meydana gelen 46 bin 408 kazada 172 kişi öldü, 7 bin 82 kişi yaralandı. Mart ayında meydana gelen 47 bin 784 kazada ise 149 kişi yaşamını yitirdi, 4 bin 954 kişi ise yaralandı.
SORULAR
Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik yapılan bombalı saldırı ile ilgili bir soru üzerine, “menfur saldırıyı” kınadığını belirten Er, “Bu olayların faillerini yakalamak bizim görevimiz” dedi. Ordu ilinde de buna benzer saldırıların olduğunu, hem İstanbul hem de Ordu'da meydana gelen olayların faillerinin yakalanacağına inandığını vurgulayan Er, Cumhuriyet Gazetesi ile ilgili bazı tespitlerin olduğunu, Cumhuriyet Savcısı'nın koordinesinde çalışmaların sürdüğünü söyledi. Bir gazetecinin provokasyon iddialarıyla ilgili sorusu üzerine, “Bizde böyle bir bilgi yok. Polis olarak her türlü iddiayı değerlendiririz” dedi. Polisin zafiyeti olup olmadığına yönelik bir soru üzerine ise Er, gazetenin yer aldığı Şişli ilçesinin çok hareketli bir bölge olduğunu, gazete çevresinde hem özel güvenliğin hem de Şişli İlçe
Emniyet Müdürlüğü'nce tedbirler alındığını bildirdi.
Eskişehir'de bir olayda silahlı saldırı sırasında polisin saldırgana müdahale etmediğini hatırlatan bir gazetecinin sorusu üzerine Er, şunları söyledi:
“Polisin öncelikli görevi suçu önlemektir. Suç işlenmişse faillerini yakalayıp adli makamlara teslim etmek de polisin bir başka görevidir. Polis suçla ilgili müdahale ederken orantılı güç kullanır. Polisin hangi hallerde silah kullanacağı mevzuatta bellidir. Kendi canına veya bir başkasının canına kastedilmesi durumunda silah kullanabiliyor. Saldırganın ne kullandığına göre polis teçhizatını kullanabiliyor. Ancak benim inancıma göre devlet üstün güç kullanmalıdır. Avrupa ülkeleri böyle yapıyor.”
İstanbul'da lüks bir otelde düğün yapan, çeşitli suçlara karışan çocukların yakalanmalarının ardından tekrar suça karıştığının hatırlatılması üzerine Er, Türkiye'nin Avrupa Çocuk sözleşmesini imzaladığını ve TBMM'de çocukları koruma ile ilgili kanun çıkardığını bildirdi. Yasaya göre, çocukların suç işlemesi durumunda öngörülen cezanın 3 yıldan az olması durumunda serbest kaldığını kaydeden Er, bu çocukların da serbest kalarak yuvaya teslim edildiğini vurguladı.
Ramazan Er, bir gazetecinin, “Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'nın 6. maddesini Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner'in önerdiği” şeklindeki iddiayı sorması üzerine, Aydıner'in Olağanüstü Hal Bölge Valisi iken örgütün elebaşları ile “dirican” gruplarının pişmanlıktan faydalandırılmasına yönelik 2001 yılında bir teklifinin olduğunu, ancak bu teklifin söz konusu yasa tasarısı ile ilgisinin olmadığını söyledi.