Emniyet'ten biliÅŸim suçlarına tedbirler

Güncelleme Tarihi:

Emniyetten bilişim suçlarına tedbirler
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 05, 2003 12:18

Emniyet yetkilileri, bilişim suçlarına karşı bazı önleyici güvenlik tedbirlerinin alınabileceğini, aynı zamanda bu suçlarla karşılaşılması halinde, mağdurların Cumhuriyet Başsavcılıklarına başvurması gerektiğini belirtiyorlar.

Haberin Devamı

Emniyet yetkilileri, dolandırıcılık, sahtecilik, pornografi ve yasadışı yayınlar, telif haklarıyla korunan ürünlerin kopyalanması ve hakaret gibi geleneksel suçların bilgisayar ve yüksek teknoloji ürünlerinin kullanılmasıyla bilişim suçları kapsamına girdiğini, ancak bu konuda mağdur olan vatandaşların haklarını nasıl arayacaklarını bilmediklerini söylediler.

Yetkililer, biliÅŸim suçlarının kanunlarda karşılığının bulunduÄŸunu, maÄŸdur kurum, ÅŸirket ve kiÅŸilerin, delil niteliÄŸi taşıması muhtemel bütün unsurları müdahale etmeden muhafaza etmeleri ve vakit geçirmeden baÄŸlı bulundukları Cumhuriyet BaÅŸsavcılıklarına baÅŸvurmaları gerektiÄŸini belirttiler.Â
   Â
BİLİŞİM SUÇLARINA KARŞI ÖNLEMLER
Yetkililer, bilişim suçlarına karşı alınabilecek önlemleri ise şöyle sıraladılar:

Haberin Devamı

-Güvenlik çözümleri için kurumunuzdaki uzmanlardan yardım alın.Â
-Mutlaka lisanslı anti-virüs yazılımı kullanın.
-Bilgisayarınıza karşı yetkisiz erişimleri engellemek ve bunları görüntülemek için mutlaka kişisel güvenlik duvarı yazılımları kullanın.   -Bilmediğiniz CD'leri bilgisayarınıza yüklemeyin.
-GüvenliÄŸinden emin olmadığınız sitelerden dosya indirmeyin. Â
-Tanımadığınız kişilerin gönderdiği ve bilmediğiniz uzantıya sahip elektronik postaları (e-mail) açmayın.
-Virüs tanımlarının düzenli olarak güncellendiğinden emin olun ve düzenli olarak bilgisayarınızdaki kişisel dosyalarınızda virüs taraması yapın. Virüsler, daha çok "pif, scr, bat, vbs, hta, shs, lnk" uzantılı dosyalardan bulaşmaktadır. Bu tip uzantı içeren bir dosya alırsanız, açmadan silin.
-Kimden geldiÄŸini bilmediÄŸiniz programları çalıştırmayın.Â
-Kullandığınız iÅŸletim sistemi baÅŸta olmak üzere bilgisayarınıza yüklenmiÅŸ tüm programların ve yamaların güncel olduÄŸuna emin olun.Â
-İnterneti aktif biçimde kullanmadığınız zamanlarda bağlantınızı kesmeye özen gösterin.
-Java, Java Script, ActiveX gibi aktif kodların bulunduÄŸu siteler içeren baÄŸlantılarınızda dikkatli olun.Â
-Önemli bilgilerinizi bilgisayarınızdan başka manyetik ortamlara  yedekleyin, disklerinizi yazma korumalı hale getirin.
-Tehdit ve taciz içerikli mesajlar aldığınızda e-mailinizi başlık kısmı ile bir dilekçeye ekleyerek savcılığa müracaat edin.
-Bilgisayarınızda kullandığınız şifreleri kimseye söylemeyin, herhangi bir yere yazmayın, tahmin edilmesi kolay şifreler seçmeyin.
   Â
ÇOCUKLARI ZARARLI İÇERİKLERDEN KORUMAK İÇİN
Öte yandan, emniyet yetkilileri, çocuklar üzerinde olumsuz etkileri olan internet sitelerine erişimin engellenmesi için internet bağlantı paketi satın alınırken içerik denetimi özelliği veren paketlerin tercih edilmesini tavsiye ediyorlar. Yetkililer, paketlerdeiçerik denetimi özelliği yoksa, bu özelliği içeren üçüncü parti yazılımlarla bu denetimin sağlanabileceğini belirtiyorlar.

Haberin Devamı

Yetkililer, bilgisayarın "internet explorer"ının "tools" menüsünden "internet options" seçeneğinin seçilip, gelen ekrandan "content" menüsü tıklanarak, ekranda beliren "content advisor" menüsünden "enable" ikonu seçildikten sonra gelen ekrandan çocukların girmesi sakıncalı sitelerin adreslerinin yazılarak bu sitelere girişin engellenebileceğini ifade ediyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!