Güncelleme Tarihi:
Çalışkan, haftalık bilgilendirme toplantısında, Türkiye'nin sınıraşan suçlardan olan uyuşturucu madde ticareti trafiğinde, doğudan batıya afyon ve bunun türevi olan eroin maddesinin, batıdan doğuya ise sentetik uyuşturucular ve eroin maddesinin imalinde kullanılan asetik anhidrit maddesinin ticaretinden etkilendiğini bildirdi.
Narkotik birimlerinin uyuşturucu madde ticaretinin önlenmesi amacıyla yaptığı çalışmalarda 2004 yılında, 5 bin 164 uyuşturucu madde kaçakçılığı olayında 11 bin 109 kişinin yakalandığını belirten Çalışkan, bu olaylarda 4 bin 331 kg esrar, 6 bin 515 kg eroin, 4 bin 491 kg baz morfin, 52 kg afyon, 125 kg kokain, 99 litre asetik anhidrit, 718 bin 734 adet ecstasy, 7 milyon 696 bin 252 adet captagon ve 11 bin 597 adet diğer sentetik haplar ele geçirildiğini kaydetti. Geçen yıl 5 bin 714 uyuşturucu madde kaçakçılığı olayında 11 bin 979 kişinin yakalandığını anlatan Çalışkan, bu olaylarda 6 bin 3 kg esrar, 6 bin 664 kg eroin, 141 kg baz morfin, 34 kg afyon, 40 kg kokain ve 1 bin 691 litre asetik anhidrit maddesi ile 1 milyon 282 bin 570 adet ecstasy, 5 milyon 760 bin 819 adet captagon ve 15 bin 123 adet diğer sentetik haplar ele geçirildiğini söyledi.
Çalışkan, bir önceki yıla göre, operasyon sayısında yüzde 10,7'lik, yakalanan şüpheli sayısında yüzde 7,8'lik, yakalanan esrar miktarında yüzde 38,6'lık, eroin miktarında yüzde 2,3'lük, asetik anhidrit maddesi miktarında yüzde bin 608'lik, sentetik hap miktarında yüzde 30,4'lük, afyonda yüzde 34,4'lük, kokain de ise 67.8'lik artış olduğunu bildirdi.
Son iki yılda narkotik birimleri tarafından gerçekleştirilen uyuşturucu madde kaçakçılığı operasyonlarında ve bu operasyonlar neticesinde yakalanan uyuşturucu madde miktarında önemli artışlar meydana geldiğini ifade eden Çalışkan, şunları söyledi:
“Nitekim Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Mücadele Teşkilatı (UNODC) 2005 yılı dünya uyuşturucu raporunda, 'Balkan güzergahındaki uyuşturucu yakalamalarının 2004 yılında arttığı, bunun öncelikle Türk makamlarının başarısının bir sonucu olduğu, 2003 yılında Türk makamlarınca gerçekleştirilen 5.7 ton afyon türevi (eroin ve bazmorfin) yakalamalarının dünyadaki yakalamalarının yüzde 5'ine, Avrupa'dakilerin ise yüzde 30'na tekabül ettiği, 2004 yılına gelindiğinde ise Türkiye yakalamalarının yaklaşık yüzde 160 oranında arttığının görüldüğü, Türkiye'nin 1987 yılından bu yana Avrupa'daki en yüksek oranlı uyuşturucu yakalamalarının gerçekleştirdiği' belirtilmektedir.”
Narkotik detektör köpeklerinden birçok ülkede olduğu gibi, Türkiye'de de uyuşturucu madde kaçakçılığı ile mücadelede etkin olarak yararlanıldığını kaydeden Çalışkan, narkotik detektör köpekler vasıtasıyla 2005 yılı içerisinde bin 769 kg eroin, 385 kg esrar, 15 kg kokain, 115 bin 440 adet ecstasy ele geçirildiğini bildirdi.
REHBERLİK VE DANIŞMA BÜRO AMİRLİKLERİ
Çalışkan, Rehberlik ve Danışma Büro Amirlikleri hakkında bilgi vererek, burada görevli personelin, emniyet personelinin mesleki ve sosyal hayata uyumunun sağlanması amacıyla görev yaptığını anlattı. Çalışkan, 81 il emniyet müdürlüğü, 25 polis meslek yüksek okulu, 4 polis eğitim merkezi müdürlüğü, 2 polis koleji müdürlüğü, polis akademisi başkanlığı ve merkezde personel daire başkanlığı bünyesinde olmak üzere toplam 114 birimde Rehberlik ve Danışma Büro Amirlikleri bulunduğunu kaydetti. Bu birimlerde 42 psikolog ve psikolojik danışmanın çalıştığını belirten Çalışkan, bu yıl içerisinde 50 psikolog ve danışman alınacağını açıkladı.
Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çalışkan, bir soru üzerine, İran'da dolandırıcılık suçundan aranan Ali Ayeşi adlı kişinin bu ülkenin talebi üzerine yakalandığını, iade işlemlerinin sürdüğünü söyledi.
İRAN'IN TESLİM ETTİĞİ TERÖRİSTLER
Çalışkan, bir başka soru üzerine, İran'ın 2004 yılında 28, 2005 yılında ise 10 olmak üzere, terör örgütü PKK mensubu 38 teröristi Türkiye'ye teslim ettiğini kaydetti.
“Şemdinli'de 1 Kasım'da meydana gelen patlamada kullanılan bomba yüklü aracın sahibinin Kuzey Irak'ta Barzani'nin koruması altında olduğu” iddiasıyla ilgili bir soru üzerine, Çalışkan, böyle bir iddianın olması durumunda savcılığın bunu da araştırmalarına dahil edeceğini vurguladı.
SON 15 YILDA 380 PERSONEL İNTİHAR ETTİ
Polis intiharlarıyla ilgili sorular üzerine Çalışkan, son 15 yılda 380 personelin çeşitli nedenlerden dolayı intihar ettiğini, 2000 yılından sonra intihar sayısında azalma gözlendiğini söyledi.
Emniyet teşkilatı personelinin çalışma koşullarının ağır olduğunu ifade eden Çalışkan, bu çalışmalar sırasında personelin mesai mevhumu gözetmediğini bildirdi. Terör, kapkaç, organize suç, hırsızlık gibi olaylara karşı özverili çalışma yürüten polisin günde ortalama 15 saat, hatta bazı durumlarda daha da uzun çalıştığını anlatan Çalışkan, ilin asayiş durumlarına göre bazen hafta sonu, bazen de yıllık izinlerin kaldırılabildiğini de sözlerine ekledi. Çalışkan, “Bundan dolayı personel, hem fizyolojik hem de psikolojik açılardan son derecece yıpranmaktadır. Ancak buna rağmen polisimizin ülkesi ve vatandaşı için canını ortaya koymaktan çekinmediği tüm milletimiz tarafından bilinmektedir” dedi.
Personelin bu sorunlarını ortadan kaldırmak için geçen yıl 54 ilde aile içi iletişim, stresle mücadele ve motivasyon konularında seminerler verildiğini belirten Çalışkan, bu seminerlere 15 bin personelin aileleriyle birlikte katıldığını kaydetti.