Güncelleme Tarihi:
Emniyet Genel Müdürlüğü dün yaptığı yazılı açıklamada, telefon dinlemenin söz konusu olmadığı savunarak, "Her bir dinleme için ayrı ayrı yargı kararı alınması yasal bir zorunluluktur. Hal böyle iken, bu karar gereği bütün Türkiye’nin dinlenmesi gibi bir husus söz konusu olamaz" denildi.
Yasal çerçevede
Açıklamada, "Teşkilatımızın yetkili birimlerince terör ve organize suç örgütleriyle mücadele için önleyici amaçlı talepler ilgili mahkemelere yapılmakta, mahkemelerce uygun görülen taleplere ait kararlar Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına (TİB) gönderilerek TİB’in koordinesinde yerine getirilmektedir. Anılan haberlerin içeriğinde de görüldüğü gibi yetkili mahkeme yapılan talebi uygun görerek gerekli kararı vermiştir. Yasal çerçevede konu TİB’e gönderilerek gereği yapılmıştır. 5397 sayılı yasaya göre yasa dışı örgütlerle mücadelede suçların işlenmeden önce engellenmesi amacıyla ilgili kurumlara bu yetki ve sorumluluk verilmiştir. Yasaların verdiği yetki çerçevesinde alınan yargı kararına başka anlamlar yükleyerek vatandaşlarımızın yanlış bilgilendirilmesine neden olacak şekilde yanıltıcı haberlerin düzeltilmesinin gerektiği, anılan mahkeme kararının kesinlikle dinleme faaliyetini kapsamadığı kamuoyuna saygıyla duyurulur."
İzleme izni alındı
Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek imzası ile Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne 25 Nisan 2007 tarihinde yapılan yazılı başvuruda Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri ile ilgili olası provokatif olayların önüne geçilebilmesi için Türkiye çapındaki tüm iletişim araçlarının üç ay süre ile izlenmesi ve kayıtlarının emniyete bildirilmesi yolunda karar alınması talep edilmişti.
Jandarmaya teknik takip için vize
Bunun üzerine Jandarma, Adalet Bakanlığı kanalıyla Yargıtay’a başvurarak kararın bozulması için "yazılı emir" yoluna gidilmesini istedi. Bakanlık, Jandarma’nın talebini yerinde gördü ve bu izin talebi "yazılı emir"le Yargıtay’a taşındı. Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi "yazılı emir" konusunun Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nin görev alanına girdiği gerekçesiyle başvuruyu bu daireye gönderdi. Yargıtay 11. Ceza Dairesi Jandarma’nın talebini "kabul edilebilir" buldu.
Daire, Jandarma’ya teknik takip vizesi verdi. Yargıtay 11. Ceza Dairesi yetkilileri Hürriyet’e başvurunun "kara paranın" takibi talebiyle sınırlı kabul edildiğini söylediler. Yetkililer, bu takibin telefon dinlemeyle hiçbir ilgisi olmadığını ve kara para çetelerinin ve bu suçla bağlantılı kişilerin, internetten ve diğer haberleşme araçlarıyla yaptıkları iletişimin, SMS bilgilerinin, banka kayıtlarının incelenmesi ile sınırlı olduğunu; kararın bir şirketle bağlantılı ve somut bir olayı içerdiğini söylediler.