Emlak-rant-siyaset üçgeni

Güncelleme Tarihi:

Emlak-rant-siyaset üçgeni
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bakırköy-Tekirdağ arasındaki sahil şeridinde son beş yıldır büyük bir inşaat faaliyeti, bunun sonucu olarak da büyük bir rant kavgası yaşanıyor. Bu da seçimlere yansıyor.

BAKIRKÖY'den başlayan Marmara sahili Tekirdağ sınırına kadar 16 ilçe ve belde belediye sınırı tarafından bölünmüş... E-5 karayolunun iki yanında Küçükçekmece, Avcılar, Yakuplu, Kavaklı, Gürpınar, Kıraç, Esenyurt, Büyükçekmece, Mimarsinan, Kumburgaz, Kamiloba-Celaliye, Selimpaşa, Silivri, Gümüşyaka, Çanta, Değirmenköy belediyeleri bulunuyor.

İstanbul'da rantı en yüksek bölge burası... Bugün kooperatifler eliyle Yakuplu'da 48 bin, Gürpınar'da 23 bin konut yapılıyor. Kavaklı'daki biten konut sayısı ise 20 bin...

Kooperatif birliklerince verilen projeler sonucu altyapı sorunu çözümlendi; gecekondulaşmadan kurtarıldı.

Mücavir alanda kalan bu beldelerden Yakuplu heyelan bölgesinde.

Son beş yıldır inanılmaz bir kant kavgası yaşanıyor. İmar dışı uygulamalar, sonradan ilave edilen katlar ciddi bir sorun yaratıyor.

Belediyeler bu mücadeleyi Encümen kararlarıyla bol bol ceza kesmekte buluyorlar. İşte bu arada, belediye vakıfları aracılığıyla 'torba'lar dolduruluyor.

Bir mimar şu ilginç saptamayı yapıyor:

‘‘Orada bir ayda dönen para, belki 200 bin nüfuslu bir vilayetin bütçesi kadardır. Rantı çok yüksektir. Bir tarla bir gecede imar izinli olur, konut alanına dönüşür.’’

Yığma adaylar hazır

Bu nedenle belediye başkan adayları, seçim kampanyalarında milyarlarca lira döküyorlar.

Yakuplu, Kavaklı, Gürpınar ve Kıraç beldeleri ikinci seçim dönemine girerlerken, önceden 'tedbirli' adaylar, sayısı belirsiz 'yığma' seçmenlerini pazara hazır bekletiyorlar. Sandık başlarında her türlü 'önlemi' aldılar.

Nüfusu 10 bin olan Kıraç'ın 12 bin seçmeninin bulunduğu bildiriliyor. Emlakçı DTP adayı ‘‘Kıraç'ın yüzde 60'ını ben sattım’’ diye övünebiliyor.

Bu arada bölgede kampanya süresince silahların çekildiği, seçim kampanyalarında kullanılan bazı araçların yakıldığı bildiriliyor.

Reşitpaşa çiftliği

Yakuplu'nun bir özelliğinin de, 6.5 km. uzunluğundaki sahilinin 3 kilometresinin Ambarlı'daki akaryakıt iskelesi ve elektrik santralı nedeniyle yasak bölge olması... 2.5 kilometresi de, Türkiye'nin en büyük özel limanı için ayrılmış. Kum, demirçelik, çimento taşımacılığı için 8 iskelesi ve iki mendireği bulunuyor.

Reşitpaşa Çiftliği'nin sahibi Yükseloğlu grubunca, 4 milyon metrekarelik arazi kamulaştırmadan kurtarılarak İhlas, Tatotaş, Kavala grupları ile Beykoop ve Yakuplu Kooperatifler Birlikleri'ne kat karşılığı verilmiş, ya da satılmış... Bunların hepsi 1994'e kadar Ali Çebi'nin Büyükçekmece ve Mustafa Göçküncü'nün Gürpınar Belediye Başkanlığı döneminde ruhsatlandırılmış.

İlginç adaylar

Adaylar arasında ilginç isimlere rastlanıyor. DYP Yakuplu Belediye Başkan adayı Hasan Zehir, cezaevinde yatan ülkücü baba Sedat Peker'in asker arkadaşı ve DYP İstanbul İl Başkanı Celal Adan'ın eski polis olan ağabeyinin yakını...

Yakuplu (Avcılar) limanını, Türkiye'nin en büyük liman kompleksi haline getireceğini anlatıyormuş çevresine...

Rant herkesin iştihasını kabartıyor.

Türkiye böyle bir ortamda başkan adaylarını seçecek.

Ali Çebi'nin gücü

Karadeniz kökenli başkanları unutmamak gerekiyor. Bunların 'en büyük' ismi Ali Çebi... İnşaat mühendisi olan, müteahhit Çebi, 1989-94 arasında Büyükçekmece Belediye Başkanlığı'nda bulundu. Mesut Yılmaz, 1994 seçimlerinde kendisini Küçükçekmece'ye kaydırdı ama başarılı olamadı.

Ali Çebi, bugün sahibi olduğunu arazi/arsalar ve kontrolü altında tuttuğu kooperatiflerdeki dairelerinin hesabını belki kendisi de bilemiyor. ‘‘Çekmece'nin yarısı onundur’’ deniliyor. Özellikle Beylikdüzü ve Kavaklı'da Hazine ya da Arsa Ofisi'nden alınan arsalar üzerinde çeşitli iş merkezleri, hipermarketler, oteller ve sanayi siteleri yükseliyor.

Bölgenin 'imparatoru' diye anılan Ali Çebi, geçmişteki bir çok yakını ile egemenliğini sürdürüyor.

- Büyükçekmece Belediye Başkanıyken, yardımcısı olup 1994'de başkan olan Hasan Akgün yine aday...

- Sekreterliğini yapan, Kıraç Belediye Başkanı Sonnur Yalnızoğlu yine aday...

- 'Prensi' sayılan Orhan Tıraşoğlu; Kavaklı Belediye Başkanı; yine aday...

- Müteahhitliğinde kalfası olan, Gürpınar Belediye Başkanı Veliddin Küçük, yine aday...

Gizli adaylar

Ali Çebi'nin, özellikle DYP, DTP ve ANAP listelerinde bazı meclis üyeliği adaylarına destek verdiği belirtiliyor. Örneğin, akrabası Halil Mercanlı, DTP Büyükçekmece belediye başkan adayı... Çebi'nin bazı taleplerini yerine getirmeyen ve geçmişteki ekibini belediyeden çıkaran Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün'le aralarının açık olduğu belirtiliyor. Çebi'nin 'el altından' DYP'yi desteklediği öne sürülüyor. Mesut Yılmaz tarafından 1994'de Büyükçekmece'den Küçükçekmece Belediye Başkanlığı'na aday gösterilmiş, o günün parasıyla 50 milyar harcamasına karşın ANAP üçüncü sırada yeralmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!