Emirgan'da Picasso kuyruğu

Güncelleme Tarihi:

Emirganda Picasso kuyruğu
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2006 14:30

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nde 26 Mart'ta sona erecek “Picasso İstanbul'da” sergisine, gencinden yaşlısına, ev kadınından iş adamına kadar pek çok sanatseverin yoğun ilgisi sürüyor. Emirgan'daki müze önünde uzun kuyruklar yaşanırken, sanatseverler yaklaşık 2.5 saat süren beklemenin ardından sergiyi gezebilme şansını elde ediyor.

Haberin Devamı

Serginin mimarı olan Müze Müdürü Nazan Ölçer, sergiye gösterilen büyük ilginin nedenine ilişkin, ”Picasso'nın adının çok rolü var. Sanat ile uzaktan yakından ilgisi olsun olmasın herkese seslenen kışkırtıcı bir tarafı var” diye konuştu.

Ölçer, ayrıca serginin çok iyi tanıtıldığını da dile getirerek, şunları kaydetti:   “Bu sergiye gelenler Picasso'nun aslında resim yapmayı çok iyi bildiğini, klasik anlamda da resimleri herkesten iyi yaptığını gördüler ve bir büyük sanatçının serüvenine katıldılar. Serginin bu kadar ilgi görmesi beni şaşırtmadı değil. Aslında ilgi bekliyordum, çünkü Picasso'yu Türkiye'ye getirmek başlı başına bir olay. Bu sergi, Türkiye'deki sanat sergilerinde önemli bir kırılma noktası... Bundan sonra 'Picasso'dan önce ve Picasso'dan sonra' denecek. Bundan hiç şüphem yok.”

Haberin Devamı

Sergi çerçevesinde gerçekleştirilen galeri sohbetleri ve konferanslara da atıfta bulunan Ölçer, engelliler için de pek çok çalışma yapıldığını, görme engellilere Braille alfabesiyle özel katalog hazırlandığını hatırlattı.
  
“ÇITA ÇOK YÜKSELDİ”
  
Nazan Ölçer, bu serginin bundan sonraki çalışmalarda kendileri için önemli gösterge olduğunu da ifade ederek, “Çıta çok yükseldi. Bu çıtayı düşürmemek gerekiyor, ama her zaman da bu çapta, bu çerçevede bir bütçeyle çalışamayız. Her sergi bu kadar dört başı mamur olmayabilir. Bu sergi, bir kalite göstergesi oldu. Kaliteden asla ödün vermememiz konusunda da bize yol gösterdi” dedi.

Etkinliğin “kolay bir sergi olmadığını” da vurgulayan Ölçer, ”Picasso'nun bütün evrelerini yansıtan bir sergiye kalkışmak hiç kolay değil. Geriye baktığımız zaman 'iyi bir iş yaptık' diyorum. Bundan sonrası için bize ipucu verecek, halkımızın da tepkilerini ölçme fırsatımız oldu. Eksiklerimizi de gördük” diye konuştu.
  
KUYRUKLARIN NEDENİ
  
Sergiyi son haftalarda günde yaklaşık 6 bin kişinin gezdiğini, dolayısıyla özel nedenlerden dolayı kapıda ve müze dışında kuyrukların oluştuğunu anlatan Ölçer, yapılan anlaşmalar gereği salonların nem düzeylerinin her hafta düzenli olarak saati saatine ölçüldüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Ölçer, ölçüm sonuçlarının eserlerin sergilenmek üzere alındığı kurumlara iletildiğini de belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sergiyi gezen insanları sıkan, alışık olmadıkları önlemlerin, paltoları ve çantaları bırakmak gibi, gerekçesi de bu raporlar. Kış mevsiminde yapılan bir sergi olduğundan, eserlerde çok hassas olduğu için palto ve çantalarla rutubetin içeriye taşınmaması gerekiyordu. Salonlarda kalabalık olduğu takdirde gezenlerin nefeslerinden çıkan nem bile eserlere zarar verebiliyor. O nedenle salonlardaki ziyaretçi sayısının aynı anda 450'nin üzerine çıkmaması gerekiyordu. O sayıyı tutmak için de bu kuyruklar oldu. Aynı anda bin kişiyi sokamadık salonlara.”

Haberin Devamı

Son günlere gelindiğinde sergiyi gezenlerin sayısının 240 bine yaklaştığını ve 26 Mart'ta sona erdiğinde de 250 bine ulaşacağının tahmin edildiğini kaydeden Ölçer, kuyrukların bir nedeninin de genelde insanların sergiyi gezmeyi son haftaya bırakmaları olduğunu bildirdi.
  
SERGİNİN BELGESELİ HAZIRLANIYOR

  
Sergiyi en çok gezen gruplar arasında öğrencilerin bulunduğuna işaret eden Ölçer, ancak pek çok okulun öğrencisinin de gelemediğini söyledi.

Nazan Ölçer, sözlerini şöyle tamamladı:“Serginin belgeselini hazırlıyoruz. Belgesel, sergiyi sanki gezmiş gibi kayda alıp, müzikle ve eserler hakkında bilgi veren ses eşliğinde olacak. Belgeselde, sergi sanki sanal olarak gezilecek. Belgesel tamamlandıktan sonra tüm eğitim kurumlarına, öğrencilere gösterilmesi için CD'ler halinde gönderilecek.”

Haberin Devamı

Pablo Picasso'nun yapıtlarına ev sahipliği yapan “Picasso İstanbul'da” başlıklı sergide, büyük ustanın sanat yaşamının çeşitli dönemlerini örnekleyen 51 yağlıboya tablo, 47 çizim, 13 seramik, 12 heykel, 8 gravür, 2 taşbaskı ve 2 duvar Musee d'ad'art Moderne Lille Metropole Fundacion Almine Bernard Ruiz Picasso para el Arte (FABA) ve aile halısı olmak üzere toplam 135 eser yer alıyor.

Sergide, Pablo Picasso'nun torunu Bernard Ruiz Picasso tarafından Paris ve Barcelona'daki Picasso Müzeleri ile koleksiyonundan seçilen eserler bulunuyor.

“Picasso İstanbul'da” sergisi, 26 Mart Pazar günü saat 18.00'de sona erecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!