Güncelleme Tarihi:
2013 yılı Jandarma bölgesi istatistikleri:
Toplam 22 bin 816 kadına karşı şiddet vakası...
25 bin 708 kadın ve çocuk mağdur.
Ve kadına karşı şiddetten dolayı hayatını kaybetmiş 95 kadın.
2012 yılı rakamları da en az bu yılınkiler kadar vurucu;
Sadece Jandarma bölgesinde 25 bin 476 kadına karşı şiddet vakası, 28 bin 444 mağdur ve 76 hayatını kaybetmiş kadın.
Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, "Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi" açılışında konuşma yaparken, konuşması da power point'le ekrana yansıtıldı. Konuşmaya ilişkin ilk slaytta slogan şuydu:
"Kadına karşı şiddete karşı marş marş!"
Bu çerçevede, 2012 yılı içinde Jandarma içinde özel bir birim oluşturulmuş. Binbaşı Songül Yakut, Jandarma Genel Komutanlığı Aile içi şiddetle mücadele ve çocuk biriminin başında.
Hemen yanında ise Türkiye'deki tek kadın jandarma karakol komutanı, Ordu Mesudiye Çavdar Karakol komutanı Üst Çavuş Şenay Haydar.
Kadına karşı şiddete karşı birlikte çalışan iki kadın asker, Hürriyet'e bu çalışmaların ayrıntılarını anlattılar.
Jandarma İl komutanlıklarında, aile işi şiddete yönelik özel birimler oluşturulmaya başlanmış. 2019'a gelindiğinde tüm Türkiye'deki Jandarma teşkilatında, bu konuda özel olarak eğitilmiş, özel birimlerin oluşturulması tamamlanacak. Daha şimdiden Jandarma, 8 bin personelini eğitip, kadın ve çocuklara karşı aile içi şiddete karşı özel olarak görevlendirmiş durumda.
Binbaşı Yakut, "Köy köy dolaşıyorlar. Bilgi veriyorlar. Kadınlara haklarını anlatıyorlar" diyor ve ekliyor:
"Jandarma Türkiye'nin dört bir yanında görev yapıyor. Ve şiddet gören kadınlara, en ufak bir endişe anında kolluk kuvvetlerine ulaşmalarını anlatıyor. İhbar geldiği anda, devreye girip, gerekli tedbirleri alıyor."
Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yapılan yasal düzenlemeler çerçevesinde, kolluk kuvvetlerine çok önemli bir de yetki verilmişti; acil durumlarda adli kararı, yani savcıyı-hakimi beklemeden müdahale etme yetkisi. Binbaşı Yakut, sadece 2013 yılında jandarmanın bu yetkiyi kullanarak, 1870 vakaya acil müdahalede bulunduğunu anlatıyor; "Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, hemen önleyici tedbirleri alıyoruz. Ardından da bunu mülki makamlara onaylatıyoruz."
Karakol komutanı Üst Çavuş Haydar ise alandaki müdahaleyi anlatıyor:
"Günün 24 saati sürekli bize ulaşabiliyorlar. İhbar geldiğinde, anında teyid için devriyeye çıkıyoruz. Kadına yönelik şiddet vakalarında ben bizzat devriyeye çıkıyorum. Çünkü biliyorum ki, kadınlar, kadınlara daha kolay anlatıyorlar dertlerini. Kadından destek alıyorlar...."
NASIL MÜDAHALE EDİYORLAR?
Jandarma, kendisine bir aile içi şiddet ihbarı geldiğinde hemen olay yerine gidiyor. Üst Çavuş Haydar; "Kadının beyanı bizim için esas. Şiddet göreceğine ilişkin herhangi bir şüphesi olması bile yeterli. Fiziki delil aramıyoruz" diye anlatıyor süreci.
Hemen bir "aile içi şiddet kayıt formu" tutuluyor ve bu forma verilen yanıtlar çerçevesinde "risk analizi" yapılıyor. Riskin büyük olduğuna karar verilirse de, derhal müdahale ediliyor.
Kadına koruma sağlanıyor, şiddete başvuran erkeğe tedbir koyuluyor.
Jandarma, sadece halkı bilinçlendirmekle de kalmıyor. Binbaşı Yakut, hem subay-astsubay personele, hem askeri öğrencilere, sürekli eğitim verdiklerini de vurguluyor; "Evlilik öncesi eğitimle, kadına karşı şiddetle mücadelede farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Bu eğitimi, ayrım gözetmeksizin rütbelilere de, er ve erbaşlara da veriyoruz" diyor.
EGEMEN BAĞIŞ: AB'YE DAMSIZ GİRİLMEZ...
Projenin açılış törenine, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük ve ilgili üç Bakan, Jandarma'nın 2012 yılında kadına karşı şiddet eğitimi verilmesi için protokol imzaladığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, projeye mali destek sağlayan AB'yle ilişkilerden sorumlu Bakan Egemen Bağış ve Jandarma'nın bağlı olduğu İçişleri Bakanı Muammer Güler katıldı.
Üç Bakan ve Jandarma Genel Komutanı, törende bu konuda şu mesajları verdi:
JANDARMA KOMUTANI: KADINA ŞİDDETE SIFIR TOLERANS - Kadına karşı şiddetin sosyal bozulma sinyali olduğunu vurgulayan Orgeneral Yörük, "Kadına karşı şiddete ve ayrımcılığa karşı sıfır tolerans. Kadınlarımız çaresiz değildir. Jandarma, bu suçun karşısındadır" dedi. Orgeneral Yörük, bu konudaki çalışmalar için kadın personel istihdamının arttırılmasına da önem verdiklerini vurguladı.
BAKAN FATMA ŞAHİN: BU BİR MÜCADELEDİR - Kadına karşı şiddetle mücadelenin "bir sonuç değil, bir mücadele" olduğunu vurgulayan Bakan Şahin, "Bugüne kadar yaptıklarımız çok önemli. Ancak yeterli değil" dedi. Bakan Şahin, "zihinsel bir dönüşüme ihtiyaç olduğunu" da vurgulayarak, projenin bu dönüşüme katkısı olacağını söyledi.
BAKAN EGEMEN BAĞIŞ: AB'YE DAMSIZ GİRİLMEZ - "Kadına karşı şiddette jandarma siper, diğer kurumlarımız ise kalkan olacaklar" diyen AB Bakanı Egemen Bağış ise, "Kadına karşı şiddet yasalarla değil, kafalarda bitirilmeli. Erkekliğin haysiyeti, o erkek kadına ilk tokatı vurduğunda biter. Kadına şiddet uygulayanlar erkek değil, ancak ürkektir" dedi.
Kadın erkek eşitliğinin önemine de vurgu yapan Bakan Bağış, "AB'ye damsız girilmez. Kadının toplumda hak ettiği yeri elde etmesi için hep birlikte çalışmalıyız" dedi.
BAKAN MUAMMER GÜLER: "Sözün bittiği, ama uygulamanın başladığı yerdeyiz" diyen İçişleri Bakanı Güler ise, kadına şiddeti "insanlık sorunu" olarak nitelendirdi.
BAĞIŞ, NEJAT UYGUR'U BAŞÖRTÜSÜ YASAĞIYLA ANDI
AB Bakanı Egemen Bağış, vefat eden ünlü sanatçı Nejat Uygur ve Aytuç Altındal'ı da andı. Jandarma'nın kadına karşı şiddete karşı etkinliğini arttırmayı amaçlayan ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük'ün de hazır bulunduğu törende Bağış, Uygur ve yine dün vefat eden araştırmacı Aytunç Altındal için başsağlığı diledi.
EMİNE HANIM GATA'DA UYGUR'U ZİYARET EDEMEDİ / HABER
Bakan Bağış, Nejat Uygur'u, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan'ın yaşadıkları bir anektodla andı; "Sayın Başbakanımız eşiyle birlikte Nejat Uygur'u hastanede ziyaret etmişti. Ancak Emine Hanım, hastaneye giremedi. Nejat Uygur'un eşiyle bir pastanede görüşmek zorunda kaldı" diyen Bağış, bu tabuların bugün yıkıldığını, bunun da önemli olduğunu söyledi.