Emeklinin fiş çilesi bitiyor

Güncelleme Tarihi:

Emeklinin fiş çilesi bitiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2005 20:03

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, emeklilere üçer aylık dönemler halinde vergi iadesi ödenmesi uygulamasının kaldırılacağını belirterek, "1 Ocak 2006’dan itibaren tüm emeklilerimize maaşlarının yüzde 4’ü kadar bir ödemeyi otomatik olarak vereceğiz. Artık emeklilerimiz bu ödeme karşılığında fiş ve fatura toplama eziyeti çekmeyeceklerdir" dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, emeklilere Ocak ve Temmuz aylarında 3+3 oranında zam yapılacağını da açıkladı. Erdoğan, kamu işçilerin ikramiyelerinin ilk teksidi, kamu çalışanlarının Ocak ayı aylıkları ve çiftçilere 2005’ten kalan Doğrudan Gelir Desteği pirimlerinin de Kurban Bayramı öncesinde ödeneceğini bildirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kurban Bayramı öncesi emeklilere müjde verdi. Erdoğan, emeklilere üçer aylık dönemler halinde vergi iadesi ödenmesi uygulamasının kaldırılacağını ve 1 Ocak 2006’dan itibaren tüm emeklilere maaşlarının yüzde 4’ü kadar bir ödemenin otomatik olarak yapılacağını açıkladı. Erdoğan, kamu işçilerin ikramiyelerinin ilk taksidi, kamu çalışanlarının Ocak ayı aylıkları ve çiftçilere 2005’ten kalan Doğrudan Gelir Desteği primlerinin de Kurban Bayramı öncesinde ödeneceğini bildirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2005’in son "Ulusa Sesleniş"inde, iktidara gelirken 3 Y ile, yani "Yoksulluk, Yolsuzluk ve Yasaklar" ile savaşacaklarını söylediğini de anımsatarak, "Sözümüzde de durduk ve duruyoruz. Yoksulluğu oluşturan temel sebeplerden biri Yolsuzluktu. Önce bunun üzerine gittik. Kesilemez denilen en cüretkar hortumları bir bir kestik. Kimsenin gözyaşına, şanına şöhretine bakmadık. Halktan aldıklarını millete geri ödetmek için canla başla çalıştık, çalışıyoruz. Ekonomimizdeki gelişmenin, halkımızın alım gücünde, çalışanlarımızın ücretlerindeki artışların temelinde hortumları süratle kesmiş olmamızın katkısı da büyüktür. Bir zamanlar halkın cebinden çalınanları, şimdi biz asıl sahiplerine iade ediyoruz" dedi.

Haberin Devamı

EMEKLİLER ARTIK FİŞ VE FATURA TOPLAMAYACAK

Erdoğan, halen emeklilere üçer aylık dönemler halinde vergi iadesi ödendiğini ve bu ödemenin her üç ayda bir avans olarak yapıldığını anımsatarak, "Artık biz bu uygulamayı kaldırıyoruz. 1 Ocak 2006’dan itibaren tüm emeklilerimize maaşlarının yüzde 4’ü kadar bir ödemeyi otomatik olarak vereceğiz. Artık emeklilerimiz bu ödeme karşılığında fiş ve fatura toplama eziyeti çekmeyeceklerdir" dedi.

Erdoğan, bu yeni uygulamanın bir anlamda emeklilerin harcamaları sırasında ödedikleri Katma Değer Vergisine fiş ve fatura toplama zorunluluğu olmadan devletin yaptığı katkı olarak da ifade edilebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

EMEKLİLERE OCAK VE TEMMUZ AYLARINDA 3+3 ORANINDA ZAM

Erdoğan, bu yeni uygulamanın yanı sıra, emeklilere maaşlarında 2006 yılı Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 3+3 oranında artış yapılacağını da açıkladı.

Erdoğan, vergi iade sisteminde öngörülen değişikliğin ve 2006 yılı enflasyon hedefinin yüzde 5 olduğu göz önüne alındığında, 2006 yılında da emeklilerin gelirlerinde önemli bir artış sağlanacağını kaydetti.

MEMURA VE ÇİFTÇİYE BAYRAMDAN ÖNCE ÖDEME

Başbakan Erdoğan, 6772 sayılı Yasa’nın birinci maddesi uyarınca ödenmesi gereken kamuda çalışan işçilerin ikramiyelerinin birinci taksitinin ve kamu çalışanlarına 15 Ocak 2006 tarihinde ödenmesi gereken aylıklarının Kurban Bayramı’ndan önce ödeneceğini de açıkladı.

Haberin Devamı

Erdoğan, çiftçilere 2005’ten kalan dönüm başı 6 milyon TL tutarındaki Doğrudan Gelir Desteği’nin toplamının yaklaşık 1 katrilyon TL olduğunu, bunun da Kurban Bayramı öncesinde ödeyeceğini bildirdi.

DEVLET BANKALARI DA KAR EDİYOR

Erdoğan, üç yıl önce göreve geldiklerinde masalarının üzerinde ekonomiyi kemiren bir yolsuzluk batağı haline gelmiş bankaların dosyaları ile karşılaştıklarını, 22 bankanın çeşitli nedenlerle fona devredildiğini belirterek, "Bizim dönemimizde fona devredilen bir tane banka var mı Allah aşkına? Devlet bankaları zarardaydı, özel sektör bankaları zararda batıyordu. Ama şimdi devlet bankaları da kar ediyor, özel sektör bankaları da kar ediyor" şeklinde konuştu.
Yolsuzlukla mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayan Erdoğan, "Kim olursa olsun, bu milletin nafakasına göz diken herkes adalet önünde mutlaka hesap verecektir. Kim eski hesaplara kanarak ’haram lokma’ arayışına girerse bizi karşısında bulacaktır, bulmaktadır. Bunu da herkes böyle bilmelidir" dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE BİR ADIM DAHİ GERİ GÖTÜRÜLMEYECEK

Erdoğan, yasaklarla olduğu kadar, toplumsal hassasiyet noktalarını suistimal eden girişimlerle mücadeleyi de görev bildiklerini belirterek, "Özgürlükleri doğal sınırları içinde genişletmeyi ne kadar vazgeçilmez görüyor ve önemsiyorsak, toplumumuzun çatışma noktalarından uzlaşma noktalarına doğru yaptığı yolculuğa da o kadar önem veriyoruz. Türkiye bugün geldiği noktadan bir adım bile geriye gitmeyecek, götürülemeyecektir" dedi. Bu tür değişimler geçiren toplumlarda çeşitli sıkıntılar yaşanabileceğini ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

ZİNCİRLERİ KIRMAYA GELDİK

"Yüreğinizi rahat tutunuz. Bizlere güveniniz. Bu süreç hızla aşılacak, Türkiye geçirdiği dönüşümü mutlaka tamamlayacak, hak ettiği özgürlükler ve demokrasi standardını mutlaka kalıcı hale getirecektir. Bizim "3 Y" dediğimiz, "yasaklar, yolsuzluk ve yoksulluk’un" milletimizin refah ve mutluluğuna karşı nasıl bir işbirliği içine girdiğini geçmişte hep birlikte yaşadık, gördük. Bunların her biri aynı zincire vücut veren karanlık halkalar gibidir. Bunlar, birbirlerinden güç alır, biri diğerini besler. Biz, işte bu karanlık zinciri kırmaya geldik. Yaptığımız reformlarla, Türkiye’nin, insanımızın önünü açtık. Bu nedenle yoksullukla mücadele etmenin en başına yolsuzlukla mücadeleyi, yolsuzlukla mücadelenin en başına da yasaklarla mücadele etmeyi koyduk. Bu konuda milletten aldığımız yetkiyle sonuna kadar gitmeye kararlıyız."

Haberin Devamı

TÜRKİYE ARTIK "HASTA ADAM" DEĞİL

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu yılın yorucu fakat bir o kadar da başarılarla dolu geçtiğini söyledi. Hükümet olarak üç yıllık gayretin meyvelerini aldıklarını belirten Erdoğan, İnsafı olanların inkar etmeyeceği bir gerçektir ki, Türkiye artık Avrupa’nın Hasta Adamı değil, gündem belirleyen bir fırsatlar ve özgürlükler ülkesi olmuştur" dedi. Daha yapılacak çok iş olduğunu kaydeden Erdoğan, "2006 yılında da durmayacağız, dinlenmeyeceğiz, el ele, omuz omuza, gönül birliği içinde ülkemizi ileriye, daima ileriye taşımaya devam edeceğiz" diye konuştu. Kırk küsur yıllık AB üyeliği hedefinin nihayet son aşamaya kadar getirilmesi ve üyelik müzakerelerine başlanmasının yılın en önemli olayı olduğunda şüphe bulunmadığını ifade eden Erdoğan, tarama sürecinin sürdüğünü ve mart ayında müzakerelerin başlayacağını sandığını anlattı.

EKONOMİK-MALİ İSTİKRARIN GERİ GİDİŞİ OLMAYACAK

"Her geçen gün değer kaybeden Türk Lirası’ndan" 6 sıfır atıp YTL’ye geçiş yapılarak büyük bir devrimi daha gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, halka da YTL’ye geçişteki desteği için teşekkür etti. Erdoğan, "Olmaz denilen oldu, özellikle bu bir yıllık uygulama sırasında, bazılarının rüya dediği bir olay sessiz sedasız gerçekleşti. O günlerde Türk Lirası’nın aşırı değer kaybettiğinden yakınanlar, şimdi YTL’nin aşırı değer kazandığını söyleyerek akılları bulandırmaya çalışıyor. Boşuna gayret etmesinler. Paramız gerçek değerini bulmuştur. Çünkü ekonomik ve mali istikrar tam sağlanmıştır. Bundan da geri gidiş olmayacaktır" şeklinde konuştu.

MAAŞ ARTIŞI YETERLİ DEĞİL AMA

Maaş artışlarında, az maaş alana çok, çok maaş alana ise daha az zam yapmak gibi bir hükümet prensipleri olduğunu anımsatan Erdoğan, "Her şeye rağmen bu rakamlar yeterli değildir. Bunları biz yeterli bulmuyoruz" diyerek, ekonomik düzeldikçe maaş artışlarının daha da düzeleceğini belirtti.

2006 YATIRIM YILI

TBMM’nin de reformlara destek vererek dünya ülkeleri arasında örnek Meclis olarak gösterildiğini, Meclis’in çalışmalarının her türlü takdirin üzerinde olduğunu kaydeden Erdoğan, 2006’yı yatırım yılı olarak gördüklerini, bütçedeki en yüksek artışında bu kalemde yapıldığını, açılacak yeni istihdam olanaklarıyla işsizlik oranını daha aşağı seviyelere çekilebileceğini de söyledi.

ÇAĞIN GEREKTİRDİĞİ EĞİTİM ANLAYIŞINI HAKİM KILMAK

Geleceğin Türkiye’sini dört temel sütun üstünde inşa edeceklerini anımsatan Başbakan Erdoğan, bunların eğitim, sağlık, adalet ve emniyet olduğunu söyledi. Türkiye’nin gelecekle ilgili hedeflerini yakalamasının, eğitimde kaydedeceği gelişmelere bağlı olduğuna işaret eden Erdoğan, "Çağın gerektirdiği eğitim anlayışının okullarda hakim kılınacağını" söyledi.

KİMSE HASTANEDE REHİN KALMIYOR ARTIK

Devletin temel hizmet alanlarına yoğunlaşması gereğini sürekli vurguladıklarını ve bu alanların en önemlisinin sağlık olduğunu, düzenlemeleri hayata geçirmek için büyük değişim hareketini başlattıklarını kaydeden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün şükürler olsun bu uygulamaların sonuçları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Artık hiçbir vatandaşımız hastanelerde rehin kalmıyor" dedi. Bugün haksız uygulamayı kaldırdıklarını, SSK’lı hastaların da artık yurt dışına tedaviye gidebildiğini anımsatan Erdoğan, "Hastanelerimizi hızla modernize ediyoruz. Koğuş sistemini yeni projelerimizde kaldırdık, artık hastalarımız tek ya da çift yataklı odalarda kalıyor. Ambulans hizmetlerini köylere kadar ulaştırıyoruz, bu adımı da milletimiz adına çok önemli buluyoruz ve yoğun olarak bu ağı genişleteceğiz. Bu örneklerin ortak paydası biliniz ki insandır, insana verilen önemdir, gösterilen ihtimamdır. Ecdadımızdan tevarüs ettiğimiz ’İnsanı yücelt ki, devlet yücelsin’ anlayışının tezahürüdür. Şükürler olsun ki Türkiye sağlık alanındaki dev yatırımlarıyla dışarıya hasta gönderen değil, komşularından hatta Avrupa ülkelerinden hasta kabul eden bir ülke olmaya başlamıştır" şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!