Güncelleme Tarihi:
Çalışma hayatı sürdüren vatandaşlar ne zaman emekli olabileceklerini merak etmektedirler. Vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu'na giderek bazı sigorta bilgileri ve kimlik bilgileri ile ne zaman emekli olabileceklerini öğrenebilmekteydiler; ancak şimdi SGK’nın ne zaman emekli olurum uygulamasıyla emeklilik yaşınızı internet üzerinden kolayca öğrenebilirsiniz.
E- DEVLET SİTESİNİ ZİYARET EDEREK EMEKLİLİK YAŞINIZI ÖĞRENEBİLİRSİNİZ
Bu yöntemle SSK ne zaman emekli olurum sorusunun cevabını öğrenmek için öncelikle PTT’lere üzerinde T.C. kimlik numaranızın yazılı bulunduğu nüfus cüzdanınızla başvurarak E-Devlet şifresi edinmeniz gerekmektedir. PTT bu işlem karşılığında, şifrenizi ilk alışınızda 2 TL işlem ücreti almaktadır.
Daha sonra aldığınız şifre ve T.C. kimlik numaranızla sisteme giriş yapıp linkleri takip ederek SGK emeklilik hesaplaması yapabilirsiniz.
BAĞ-KUR (4B) EMEKLİLİK YAŞIMI NASIL HESAPLARIM?
Bağ-Kur kurumunda emekli olma yaşını hesaplama işleminiz için öncelikle emeklilik yaşı hesaplama sayfasına giriş yapmanız gerekiyor. SGK’nın “4B Ne Zaman Emekli Olabilirim?" uygulaması başlığı altında bulunan sitesi önünüze gelecektir.
Bu sitede emeklilik bilgilerinizi giriniz. Yani emeklilik türünüzün kısmi ya da tam olduğunu, cinsiyetinizi ve doğum tarihinizi giriniz. Ardından özel durum bilgileriniz mevcut ise onları giriniz.
Özel durumunuz varsa maluliyetinizin olup olmadığını, maluliyet derecenizi, erken yaşlanma durumunuz var mı yok mu ve bakıma muhtaç malul çocuğunuz var mı kısmını doldurunuz.
Son olarak da sadece yurt dışı borçlanması ile emekli olmak istiyorsanız yanında kutucuğa da tıklayınız. Girilen bilgilerin doğru olduğundan emin olduktan sonra “TAMAM” butonuna tıklayınız. Bağ-Kur emeklilik yaşı hesaplama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
SSK (4A) EMEKLİLİK YAŞIMI NASIL HESAPLARIM?
SSK yani 4A kurumuna bağlı olarak çalışan bir vatandaş iseniz, şu şekilde emeklilik hesaplaması yapabilirsiniz;
Burada SSK yani 4A kurumuna göre emeklilik hesaplaması yapabilmek için, ilk önce, http://uyg.sgk.gov.tr adresine giriş yapınız.
Hemen sonrasında, burada yer alan "4A Ne Zaman Emekli Olurum" uygulamasına giriş yapınız.
Daha sonraki aşamada; "doğum tarihinizi" "işe giriş tarihinizi" "ilk tescil tarihinizi" ve "prim günlerinizi" sistemde yer alan bu bölümlere yazınız.
Bu arada, SSK yani 4A birimi üzerinden emeklilik hesaplaması yapmadan önce eğer bilmiyorsanız; prim, hizmet ve işe başlama tarihi bilgilerinizi öğrenmenizi tavsiye ederiz. Çünkü emeklilik hesaplaması yapılırken, görüldüğü üzere, bu bilgiler sizden istenmektedir.
EMEKLİ SANDIĞI (4C) EMEKLİLİK YAŞIMI NASIL HESAPLARIM?
Emekli Sandığı yani 4C kurumuna bağlı olarak çalışan bir vatandaş iseniz, şu şekilde emeklilik hesaplaması yapabilirsiniz;
Burada, Emekli Sandığı (4C) kurumuna göre emeklilik hesaplaması yapabilmek için, ilk önce, http://uyg.sgk.gov.tr adresine giriş yapınız. Ardından ise; "Doğum tarihinizi" "Cinsiyetinizi" ve "Hizmet başlangıç ve bitiş tarihinizi" sistemde bulunan ilgili alanlara yazınız.