Emekli Sandığı'ndan haksız aylık alan 130 bin kişiyi saptadı

Güncelleme Tarihi:

Emekli Sandığından haksız aylık alan 130 bin kişiyi saptadı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2006 17:31

Emekli Sandığı Erzurum Bölge Müdürlüğü görevini vekaleten yürüten Nizamettin Durmuş, dedikoduları bile değerlendirip bir dedektif gibi çalışarak ülke genelinde haksız aylık alan 130 bin kişiyi ortaya çıkardı. Durmuş, “Toplum içinde yaşıyoruz. Herkes kimin ne yaptığını çok iyi biliyor. Ben de dedikoduları bir araya getirip, araştırmalarımı genişleterek kısa sürede vurgunu ortaya çıkardım” dedi.

Haberin Devamı

Emekli Sandığı Erzurum Bölge Müdürlüğü görevini vekaleten yürüten Nizamettin Durmuş, dedikoduları bile değerlendirip bir dedektif gibi çalışarak ülke genelinde haksız aylık alan 130 bin kişiyi ortaya çıkardı. Durmuş, “Toplum içinde yaşıyoruz. Herkes kimin ne yaptığını çok iyi biliyor. Ben de dedikoduları bir araya getirip, araştırmalarımı genişleterek kısa sürede vurgunu ortaya çıkardım” dedi.

TBMM bir süre önce kurulan araştırma komisyonunda, Emekli Sandığı’ndan haksız aylık alanların tesbitine Erzurum’dan başladığı ortaya çıktı. Yaklaşık bir yıl önce Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü Ödemeler Şube Müdürlüğü’nden Erzurum Bölge Müdürlüğü görevine vekaleten atanan Nizamettin Durmuş, halk arasında konuşulanlardan yola çıkarak başlattığı araştırma sonucunda, ülke genelinde 130 bin kişinin 60 milyon YTL’nin üzerinde haksız maaş aldığını belgeledi. Araştırmalarının ardından Genel Müdürlük tarafından geçici görevle Ankara’ya çağrılan Nizamettin Durmuş, burada da 3 ay süreyle dedektif gibi çalışıp, binlerce kişinin Emekli Sandığı’ndan haksız aylık aldığını ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

“DEDİKODULARDAN YOLA ÇIKTIM”

Halk arasında kamu kurum ve kuruluşlarında bir takım usulsüzlüklerin olduğuna ilişkin söylenenleri dikkate alıp ‘Bizde de var mıdır?’ diye düşünmeye başladığını anlatan Nizamettin Durmuş, “Sohbet toplantılarında, kahvelerde, toplumun olduğu hemen her yerde bir takım dedikodular beni harekete geçirdi. İlk olarak bana bağlı 12 ilde bu araştırma başlattım. Vatandaşların ihbar ve şikayetlerini anında değerlendirip, 2.5 milyon YTL’lik haksız maaş vurgununu ortaya çıkarınca, bu durum Genel Müdürlüğün dikkatini çekti” diye konuştu.

Genel Müdürlük tarafından verilen talimatla, Ankara’da da Türkiye genelini araştırmaya başlayan Nizamettin Durmuş, 3 ay içinde Emekli Sandığı’ndan haksız maaş alanları tek tek saptadı. Nizametin Durmuş, “Ölen eşlerinin üzerinden maaş alanları tutun da eşinden anlaşmalı olarak boşanıp kendilerine aylık bağlatanlar bile var. Öyle ki ekonomik durumu iyi olup 65 yaş maaşı alanları bile tespit ettik. Şimdi Genel Müdürlük müfettişleri bu durumda olan 130 bin kişiyi tek tek inceliyor. Şu ana kadar 60 milyon YTL’nin üzerinde bir rakam belirlendi. Bu rakamın daha da artacağını düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

BİLGİSAYAR PROGRAMLARI GELİŞTİRDİ

Erzurum Emekli Sandığı Bölge Müdürvekili Nizamettin Durmuş, tüm bu usulsüzlükleri ortaya çıkartırken teknolojiden yararlandıklarını, bilgisayar kayıtlarını çok iyi değerlendirdiklerini anlattı.

Haksız yere maaş alanların saptanması için bazı özel bilgisayar programları geliştirdiklerini anlatan Durmuş, “Vatandaşlık numarası ile maaş alımı için kullanılan sicil numaralarını karşılaştıran bir bilgisayar programını devreye soktuk. Türkiye genelinde hayatını kaybeden 3 bin 900 kişinin ölüm belgelerinin hem Nüfus Müdürlüklerine hem de Emekli Sandığı’na bildirilmemesi nedeniyle yakınlarının halen daha maaş almaya devam ettiklerini de bir başka bilgisayar programı sayesinde ortaya çıkardık” dedi.

Haberin Devamı

48 BİN SAĞLIK KARNESİ İPTAL OLDU

Nizamettin Durmuş, Ankara’da yaptığı çalışmalar neticesinde Emekli Sandığı’ndan hakkı olmadığı halde sağlık karnesi alan 48 bin kişiyi de tespit ederek karnelerin iptal edilmesini sağladıklarını anlattı. Sadece Ankara’da 29 bin kişinin sağlık karnesinin iptal edildiğini vurgulayan Nizamettin Durmuş, “Bu koltuğa oturunca ‘devletin kaybını yok edeceğim’ diye kendi kendime söz verdim. Kendi kurumum adına bu sözü yerine getirdiğimi düşünüyorum. Araştırmalara başladıktan sonra art niyetli bu kişilerin bize karşı farklı tedbirler aldıklarını gördük. Bu nedenle yürütülen çalışmaların detaylarını açmak istemiyorum. Çünkü bizim hamlelerimize yeni bir hamle ile karşılık verip, önümüzü kesmek istiyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Haksız kazanç sağlayanların ortaya çıkarılması sırasında rüşvet teklifleriyle karşılaştıklarını, ‘Bu işi kapat son model araba verelim’ diyenlerin çıktığını anlatan Nizamettin Durmuş, “Biz maaşımızı devletten alıyoruz, hiç kimsenin parası da bize lazım değil. Çalışmalar neticesinde devletin içinin boşaltılmaya çalışıldığını üzülerek gördük. Ama bu böyle devam etmeyecek” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!