Süleyman DEMİRKAN / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2008 00:00
Kanada’da ’hahamlık’ yapan, Ergenekon davasının ’karakutularından’ Tuncay Güney’le ilgili, şaşırtıcı bir detay ortaya çıktı.
İddianamenin 398’inci klasöründe yer alan ve tüm şüphelilerin onaylı nüfus kayıt örneklerinin verildiği klasördeki bilgilere göre, Tuncay Güney halen Emekli Sandığı’ndan maaş alıyor. Ancak Emekli Sandığı kayıtlarında Tuncay Güney ismi geçmiyor. Bir yetkili, bu duruma ilginç bir açıklama getiriyor: "MİT’tense, kayıtta gözükmez."
ERGENEKON davası belgeleri arasında yer alan bir belge, davanın ’Karakutusu’ durumunda olan ve halen Kanada’da ’haham’lık yapan Tuncay Güney’in halen Emekli Sandığı’ndan maaş aldığı yolundaki iddia soru işaretlerine neden oldu. Ergenekon davasında tüm şüphelilerin onaylı nüfus kayıtlarının bulunduğu 398’inci klasörde, davanın firari şüphelisi durumundaki Tuncay Güney’in de Nüfus Kayıt Örneği belgesi yer aldı. Bu belgede Tuncay Güney’in Emekli Sandığı’ndan maaş aldığı yolunda bir ifade bulunuyor. Ancak bu bilgi Emekli Sandığı kayıtlarında doğrulanmıyor.
Devlet’e çalışması şart
Belgeye göre Tuncay Güney, 25 Ağustos 1972’de Çorum’un Kargı İlçesi’nin Gölet Köyü’nde doğdu. Ana adı Ayşe, baba adı Ali olan Tuncay Güney’in T.C. Kimik Numarası da verilmiş. 11 Haziran 2008, saat 11:52’de, elektronik ortamda Mernis’ten alındığı belirtilen belgede, "İşbu nüfus kayıt örneği İstanbul (CMK 250.maddesi ile görevli) Hazırlık Bürosu’na ibraz edilmek üzere düzenlenmiş olup başka amaçla kullanılamaz" ifadesine yer veriliyor. Belgenin ’Düşünceler’ bölümünde ise, "T.C. Emekli Sandığı Kurumu’ndan maaş almaktadır" deniliyor. Bu belgenin gerçekleri yansıtması için, Güney’in bir kamu kuruluşunda çalışarak ya da başka bir nedenle emekliliğe hak kazanmış olması gerekiyor. Ancak ne Güney’in açıklamalarında ne de yazılanlarda bu konuda bir bilgiye rastlanmıyor.
29’unda emekli mi oldu
Ayrıca 1972 doğumlu olan Tuncay Güney, 2001 yılında yurtdışına çıktığında 29 yaşındaydı. Bu yaştaki bir kişinin kamu kuruluşlarında çalışmış olsa bile emekliliğe yetecek süreyi bulabilmesi mümkün gözükmüyor. Yürürlükteki sosyal güvenlik mevzuatına göre bu yaştaki bir kişinin emekli veya yetim aylığı alması olanağı bulunmuyor. Ayrıca, Hürriyet’in Emekli Sandığı’nda yaptığı araştırma, kimlik bilgileri verilen Güney’in emekli aylığı aldığına ilişkin kurumda bir kayıt olmadığını ortaya koydu. Tuncay Güney’in gazi, özürlü ve yetim aylığı aldığına ilişkin bir kayıt da bulunmuyor. Emekli Sandığı kayıtlarında, Çorum İli Kargı İlçesi nüfusuna kayıtlı Tuncay Güney adlı bir kişi bulunmuyor. Hürriyet’in SSK ve Bağ-Kur’dan aylık alanlar arasında yaptığı araştırma da, Tuncay Güney’in emekli maaşı aldığına dair bir bilgiye rastlanmadı. Güney’in, Sosyal güvenlik kurumları nezdinde, iş kazası-meslek hastalığı gibi çok istisnai durumlarda emekli olduğuna dair de bir iz bulunamadı. Mernis’ten alınan belge sahte ise akla şu soru geliyor: Savcı iddianame eki olarak 398’inci klasöre bu yazıyı niçin koydu?
Kayıtlarında 1 Mayıs 1988’de İstanbul’da işe başlamış görünen ve sicil numarası 18037730 olan SGK’dan bir yetkili, MİT, JİTEM gibi istihbarat elemanlarının ve ismi devletçe gizlenen kişilerin kayıtlarının gizlendiğini, bunlara ilişkin emeklilik işlemlerinin de özel kurye ile gizli olarak yapıldığını ve bu gibi kişilere ait bilgilerin sadece getiren, işleyen yetkili kişilerde olduğunu bildirdi.
Şüpheli listesinde
SAVCI Zekeriya Öz’ün iddianamesinin ekleri arasına koyduğu "Şüphelilerin 2005 yılından önceki Adli Sicil Dökümleri" listesinin 119. sırasında Tuncay Güney yer alıyor. Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nün 11 Haziran 2008 tarih ve 2007/1536 sayılı yazısına göre Güney’in adli sicil kaydı bulunmuyor. Dava belgelerinde Tuncay Güney’in adı "firari şüpheli" olarak geçiyor.
Sanıklarla ilgili ilginç detaylar
ERGENEKON davasıyla ilgili delillerin yer aldığı 398 numaralı klasörde, sanıkların sabıka kayıtların yanı sıra nüfus kayıt örnekleri de yer aldı. Sanıklara ilişkin ilginç bilgiler şöyle:
Kemal Yalçın Alemdaroğlu: Turan olan soyadını Alemdaroğlu olarak düzelttirdi.
İlhan Selçuk: 13 Ekim 1980’de Beyoğlu 8’inci Noteri’ne vasiyetini düzenlettirdi.
Doğu Perinçek: Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan yaşlılık maaşı alıyor.
Güler Kömürcü: 1980 yılında 1965 olan doğum tarihini 1963 olarak düzelttirdi. T.C. Emekli Sandığından yetim maaşı alıyor.
Tuncay Güney: Siyasi sığınmacı olduğu Kanada’da bir sinagogda rabay olan Tuncay Güney’in nüfus kayıtlarında, din hanesinde ’İslam’ yazıyor. ’Kişilerin olayları’ bölümünde ise T.C. Emekli Sandığı’ndan maaş aldığı belirtiliyor.
(Ergenekon İddianamesi’nden, 398. klasör)