Emekli öğretmenden belediyeye dava

Güncelleme Tarihi:

Emekli öğretmenden belediyeye dava
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2010 11:38

İZMİR'de, yolda yürüyen emekli öğretmen Kerim Metli, arkadan gelen bir otomobilin çarpması sonucu yaralandı. Dört ay çelik korseyle yaşayan Metli'ye çarpan sürücü Belgin G., yargılama sonucu, 3 ay 22 gün hapis cezasına çarptırılıp, bu cezası ertelendi.

Davaya bakan bilirkişi, mecburiyet ve kaldırımlardaki fiziki engeller nedeniyle Metli'nin yolda yürümek zorunda kaldığını, asıl kusurun, sürücü ile masa ve sandalyeyle kaldırımı işgal eden çevre esnafında olduğunu bildirdi. Metli de, işgale izin verdiğini ileri sürdüğü Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır ile sürücü Belgin G. aleyhine toplam 13 bin 910 TL'lik tazminat davası açtı.

Kaza, geçen yıl 20 Kasım'da, öğlen saatlerinde, Bornova İlçesi Küçük Park'taki 170 Sokakta meydana geldi. Emekli Fen Bilgisi Öğretmeni 60 yaşındaki Kerim Metli'ye yolda yürürken arkadan gelen 42 yaşındaki Belgin G.'nin kullandığı otomobil çarptı. Çarpmanın etkisiyle havaya fırlayan Metli, hızla yere düştü. Evine 50 metre mesafede kaza geçiren Metli'nin iki omuru kırıldı. Metli, Ege Üniversitesi Hastanesi'ndeki tedavisinin ardından taburcu edilirken, sürücü Belgin G. hakkında, İzmir 15'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde, ‘yaralamaya sebep olmak’ suçundan dava açıldı. Geçen 14 Eylül'de sonuçlanan davada, tutuksuz yargılanan sürücü Belgin G.'ye, bilirkişi raporu dikkate alınarak önce 3 ay 22 gün hapis cezası verildi, daha sonra bu cezası ertelendi.

İŞGAL BİLİRKİŞİ RAPORUNDA

Trafik bilirkişisi Abdullah Ateş'in mahkemeye gönderdiği bilirkişi raporunda, Metli'nin kaldırımda değil de araç yolunda yürüdüğü; ancak kaldırımda yürümesinin imkansız olduğu, çünkü semt esnafının masa, sandalye, dolap gibi eşyalar koymak suretiyle kaldırımı işgal ettikleri yer aldı. Ateş, yayanın, mecburiyet ve kaldırımlardaki fiziki engeller nedeniyle araç yolunda yürümek zorunda kaldığını, bu nedenle asli kusurun sürücü ile birlikte kaldırıma fiziki engeller koyan çevre esnafında olduğunu belirtti.

BELEDİYE BAŞKANI'NA DA DAVA

Avukatı Gani Engin Ulusoy'la birlikte tekrar adliyede gelen Metli, dört ay çelik korse içinde hapis hayatı yaşadığını, henüz tamamiyle iyileşemediğini, asıl kusurun, kaldırımların işgaline izin veren belediyede olduğunu belirterek, kaza öncesinde, semt sakinleri olarak Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır'a mektup yazıp durumun önlenmesini istediklerini, oysa onların görevlerini yapmadığını, kaldırımları boşalttırmadığı için bu durumun yaşandığını dile getirdi. Metli, bu gerekçelerle, sürücü Belgin G. ve Başkan Sındır aleyhine, toplam 13 bin 910 TL'lik tazminat davası açtı.

Dava, 6'ncı Asliye Hukuk Mahkemesi'nce kabul edilirken, önümüzdeki günlerde görülmeye başlanacağı bildirildi.

ÖNLENSE, KAZA OLMAYACAKTI

Metli'nin avukatı Gani Engin Ulusoy ise, 5933 Sayılı Belediye Kanunu'nun 38'inci maddesine göre, belde halkının huzur, esenlik, sağlık ve mutluluğunu sağlamaktan birinci derecede belediye başkanlarının sorumlu olduğunu, kaldırımların masa, sandalyeler, çiçek saksıları ve dolaplarla işgal edilmesinin önlenmiş olması durumunda, müvekkili Metli'nin kaldırımdan yürüme imkanına sahip olacağını, kazanın da meydana gelmeyeceğini bildirdi. Avukat Ulusoy, daha önce kendisine semt sakinlerinin yazdığı mektubu dikkate almadığı için Belediye Başkanına da tazminat davası açtıklarını dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!