Güncelleme Tarihi:
Emekli büyükelçilerin yürüyüşünü Dışişleri Bakanlığı da basın mensuplarına gönderdiği bilgi notuyla duyurdu. Ulus’ta başlayan yürüyüş, Sıhhıye’deki Atatürk heykeli önünde son buldu. Törene eski Dışişleri Bakanı Şükrü Sina Gürel ve CHP Adana Milletvekili Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu ile çok sayıda emekli büyükelçi katıldı. Türk şehitlerin fotoğraflarının yanında, Ermeni asıllı Türk vatandaşı Artin Penik de hazırlanan pankartla anıldı. Penik, ASALA’nın düzenlediği Esenboğa Havalimanı saldırısını protesto etmek için Taksim Meydanı’nda kendini yakarak intihar etmişti. Grup adına açıklama yapan emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik şunları söyledi:
36 ŞEHİT VERDİK
“Ermeni terör örgütü ASALA ve bağlantılı örgütler, 1973-1994 yılları arasında yurtdışında görevli diplomatlarımızı, devlet görevlilerimizi ve bir kısmının eş ve çocuklarını katletmişlerdir. Verdiğimiz şehit sayısı 36’dır. Hiçbir ülke bu kadar kısa bir sürede bu sayıda diplomatını, görevlisini teröre kurban vermemiştir.”
Uluçevik, Türkiye’ye sözde ‘soykırım’ı tanıma yönündeki baskılardan bahsederken de “Konuşmamda kullandığım Ermeniler sözü, Türkiye’de yaşayan Ermeni kökenli vatandaşlarımızı veya dost Ermeni kökenlileri hiçbir şekilde kapsamamakta” dedi.
Yürüyüşe katılan CHP’li Loğoğlu da son günlerde yurtdışından gelen “Soykırımı tanı” çağrılarını Hürriyet’e şöyle değerlendirdi:
“Her birinin kendi iç politika sebepleri var. En büyük Ermeni diyasporası Rusya’da. İkincisi Amerika’da. Bulundukları bütün ülkelerde etkili bir gruptur. Maalesef biraz da son yıllardaki hükümetin politikası nedeniyle Türkiye’yi kolaylıkla harcanabilir bir ülke olarak görüyorlar. Ortak bir acı var. Çözüm ortak bir yerde buluşmak. O da diyalogla olur.”
ŞEHİT EŞİ: ORTAK ACI
Şehit edilen Santa Barbara Konsolosu Bahadır Demir’in eşi, Emekli Büyükelçi Melek Sina Baydur ise “100 yıl önce yaşanmış bu hadiseleri ortak acı olarak görüyorum” dedi. Şehit Emniyet Müdür Yardımcısı Hamdi Yahyaoğlu’nun kızı Lale Yahyaoğlu da “Türklerin soykırım yaptıklarına inanmıyorum” diye konuştu.