Emekli büyükelçiler: izlemek görevleri

Güncelleme Tarihi:

Emekli büyükelçiler: izlemek görevleri
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2016 00:00

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün davasını izleyen, çoğunluğu Batılı ülkelerden olmak üzere yabancı başkonsoloslara yönelik sert ifadelerini emekli büyükelçiler Hürriyet’e değerlendirdi. Değerlendirmeler şöyle:

Haberin Devamı

Nüzhet Kandemir: Büyükelçilerin ve başkonsolosların özellikle de siyasi içerikli duruşmaları izlemek ve bunlar hakkında merkezlerine değerlendirme göndermek asli vazifeleri arasındadır. Uluslararası sözleşmeler de buna imkan tanımaktadır. Artık, ‘Siz kim oluyorsunuz’ anlayışını bırakmamız gerekir. Bu tür söylemler son derece yanlıştır.

Uluç Özülker: Demokratik ülkelerde, ki biz kendimizi öyle tanımlıyoruz, yabancı bir diplomatın açık bir duruşmayı izleme hakkı vardır. Madem Türkiye demokratik temeller üzerine kurulu birçok Batılı kurumun üyesi ve AB ile müzakere yürüten bir ülke, o zaman bu kurallara uyacağız. Ben Paris’teyken altımda çalışan birçok arkadaşıma mahkemeleri izlemeleri talimatı vermişimdir. Türkiye’de görev yapan yabancı bir diplomatın, ‘Türkiye nereye gidiyor’ diye bir mahkemeyi izlemesi ve merkezini bilgilendirmesi kadar doğal bir şey olamaz. Sadece mahkemeyle, o celseyle ilgili müdahaleci olamazlar. Artık ‘kim oluyorsun’ anlayışından kurtulmamız lazım. Bu anlayışı artık kimse ciddiye almıyor.

Bozkurt Aran: Başkonsolosların duruşmayı izleme hakkı vardır. Elbette yabancı diplomatlar oraya siyasi bir mesaj vermek için gitmişlerdir. Siyasi mesaj vermek de diplomatların görevlerinin bir parçasıdır. Açık bir davayı izlemek, Viyana Sözleşmesi’ne de uygundur. Sadece mahkeme ve sonucuyla ilgili kamuoyuna açık değerlendirme yapamazlar. Yaparlarsa bu içişlerine karışmak olur.

Oğuz Çelikkol: Mahkemeler açık olduğu sürece izlenebilir.  

BAKMADAN GEÇME!