Yeşim Çobankent
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2002 01:50
Türkiye'deki Elvis Presley Fan Kulübü'nün yaratıcısı 36 yaşındaki mimar Kemal Öznoyan 14 yaşından beri Elvis Presley fan'ı. elvisisinistanbulnow.com sitesinin de yaratıcısı olan Öznoyan'ın evinin her tarafı Elvis posterleri, albümleri, hediyelik eşyaları, pulları, oyuncaklarıyla dolu.
Ailesi onun İtalya'da eğitim görmesini istemiş ama o sırf Elvis hayranlığı yüzünden onları dinlemeyip 1989'da Amerika'ya gitmiş. Saati beş dolardan günde 14-15 saat benzin istasyonlarında çalışarak para biriktirmiş: ‘‘Elvis'in yaşadığı yerleri ziyaret etmek benim en ulaşılmaz hayalimdi. Kimse benim bu hayalime ulaşacağıma inanmıyordu ama ben kendi kendime söz vermiştim. Çoğu insana göre bu bir ruh hastalığı olabilir ama ben amacıma ulaştığım için kendimle gurur duyuyorum. Elvis'in evine gittiğimde ilk yaptığım şey bir telefon bulup Türkiye'deki bütün tanıdıklarımı tek tek aramak oldu.’’ Elvis'in bir nevi türbe haline gelmiş mekanlarını iki kere ziyaret etmiş, albümler dolusu fotoğraf çektirmiş. Ziyaretle yetinmemiş, Elvis'in amcası Wester Presley ile tanışmış, Elvis'i yatağında ölü bulan turne menajeri Joe Esposito ile arkadaş olmuş. Elvis'in hit şarkılarının bulunduğu ‘Elvis 30 1 Hits’ albümünün liste başına tırmanması vesilesiyle Kemal Öznoyan ile bu Elvis tutkunluğu, bir nevi hastalığı nedir, konuştuk.
YILDA 150 BİN ZİYARETÇİ
Elvis Presley Missisippi'de doğmuş ancak ailesi yoksulluk yüzünden beş saat uzaklıktaki Memphis'e göç etmiş. Elvis Presley turneler dışında hayatının sonuna kadar Memphis'te yaşadı ve orada öldü. Elvis Memphis'in simgesi. Bütün şehir Elvis Presley ile yatıp kalkıyor. Memphis şehrini ve Elvis'in evi Graceland'i ilk kez 1991'de ziyaret ettim. İkinci gittiğim yıl 1997. Graceland Amerika'da Beyaz Saray'dan sonra en çok ziyaret edilen yer. Yılda ortalama 150 bin kişinin ziyaret ettiği söyleniyor. İnsanlar bilet almak için sabahın erken saatlerinden itibaren kuyruğa giriyorlar. Elvis'in doğum ve ölüm yıldönümleri Amerika'nın, hatta dünyanın her yerinde hatırlanıyor ama burada özel ve yoğun bir program hazırlanıyor. Elvis'in evi Graceland'in olduğu bölgeye, Elvis Presley Boulevard (Elvis Presley Bulvarı) adı verilmiş. Şehirdeki otel ve restoranların çoğunun isimleri Elvis ya da şarkılarıyla ilgili. Çoğunun bir Elvis köşesi var.
70 DOLARA ELVİS TURU
Elvis Presley çok dindar bir Protestan aileden geliyor, kendisi de çok dindar. İlginçtir kazandığı Grammy Ödülleri'ni de dini şarkılarla aldı. Elvis yaşarken hayır kurumlarına ve kiliseye düzenli olarak bağışlar yapıyordu. Elvis'in mirasçılarının kurduğu Elvis Presley Enterprises Inc. şirketinin gelirlerinin önemli bir bölümü hala bu hayır kurumlarına gidiyor. Elvis Presley şu an hala dünyanın en çok para kazanan sanatçısı. Evinin her yerinde İsa heykelleri ve dinsel tasvirler var. Ev büyük bir çiftlik gibi geniş bir araziye yayılmış, atlara çok meraklı olduğu için atları da var. Bir Elvis turunda Graceland'i, bahçeyi, özel uçağını, özel eşyalarının ve ödüllerinin sergilendiği odaları görebiliyorsunuz. Elvis'in ve yakınlarının mezarları da Graceland'in bahçesinde. Elvis turunun tamamı 70 dolar ama turu parçabaşı para ödeyerek bölüm bölüm de yapabilirsiniz. Bence gerçek bir Elvis hayranına bütün bu bölümleri gezmek için bir gün yetmez, ben üç gün arka arkaya gezdim. Elvis gibi giyinip rahatlamaya gelenler de oluyor, zaten Memphis'in her yeri Elvis kıyafeti satan dükkanlarla dolu. Ben o ziyaretlerden dört-beş tane arkadaş edindim, hala Elvis üzerine yazışıyoruz.
ELVIS ÖLMEDİ, YAŞIYOR
Graceland'e ikinci gidişimde meseleye biraz daha dışarıdan baktım ve sosyolojik gözlemlerde bulundum. 7'den 70'e insanlar Elvis aracılığıyla ortak bir dil kuruyorlar. Amerika'nın başka şehirlerinden gelenlerle birlikte Arap, Hintli, Çinli ziyaretçiler de var. Elvis, ölümden sonra ruhun yaşadığına inanan, bu konuda çok kitap okumuş biri. Bence onun bitmez tükenmez enerjisi hala evrende dolaşıyor ve insanları etkilemeye devam ediyor. Bu enerji yeryüzündeki hiçbir sanatçıya nasip olmamıştır. Ona aziz ya da peygamber demek çok doğru değil ama olağanüstü biri olduğunu kabul etmek gerekiyor. Onun hala yaşadığını ve onu gördüğünü söyleyenleri de anlıyorum çünkü Elvis'e o kadar konsantre oluyorlar ki onu hissetmeleri çok doğal. Ben mesela iki saat Elvis'in konser kaydını dinlesem kendimi onun yanında hissediyorum.
Ercan Saatçi (Doğan Music Company Genel Müdürü)
Dünyadaki başarısını Türkiye’de sürdürüyoruzSadece DMC için değil dünyadaki bütün şirketler için Elvis Presley'nin yeri tartışılmaz. ‘30 1 Hits’ albümünü dünyayla aynı anda piyasaya çıkardık ve albüm dünyadaki listebaşı başarısını Türkiye'de de devam ettirdi. Avrupa'daki şirketten aldığımız övgüler ve sektörün olumlu tepkileri albüm için başarılı bir kampanya yürüttüğümüzü gösteriyor. Bundan bir buçuk ay önce Londra'da pazarlama toplantısı yapıldı, Elvis'in albümünün pazarlama stratejisini planladık. Yaşamayan ve Türk olmayan bir sanatçının albümlerinin üzerinde çalışıyoruz, tabiri caizse ölüyü dirilttik. Albümün satış grafiğinde yakaladığımız başarı ve Elvis hayranlarının bir araya gelerek Türkiye'nin her yerinde düzenlediği etkinlikler de bunun bir göstergesi.
ELVIS PRESLEY ACAYİPLİKLERİ100'ün üstündeki takma adları içinde en yaygın olanı King (Kral).
Dünyada 1500'ün üstünde Elvis Presley fan club sitesi var.
Her yıl dünyada ortalama 800 bin adet Elvis Presley albümü satıyor.
Amerikan Posta İdaresi'nin Elvis pulları üzerine yaptığı oylamaya katılanların sayısı, oy kullanan seçmen sayısından fazla.
Amerikan vatandaşlarının yüzde 45'i kendini ateşli bir Elvis hayranı olarak nitelendiriyor.
Pakistan, İran, Afganistan ve eski Sovyetler Birliği Elvis'in yasaklandığı ülkelerden bazıları. Sovyetler Birliği'ndeki Elvis yasağı 29 Aralık 1988'de kalktı.
Iowa, Ohio, Georgetown, Missisippi ve Tennessee Üniversiteleri'nde ‘Elvis ve Toplum üzerindeki Etkileri’ konulu dersler okutuluyor.
Dünyada binlerce kişi Elvis'i taklit ederek hayatını kazanıyor. 4 Temmuz 1968'de New York'ta kutlanan Amerika'nın Bağımsızlık Günü törenlerinde tam 200 Elvis taklitçisi şov yaptı.
Bu yıl
Dünya Kupası'nda Japonya'daki ABD-Meksika maçı sırasında tribünlerde dört tane Elvis benzeri oturuyordu.
Her yıl Amerika'nın 50 şehrinde 1200'ün üstünde ‘Elvis Benzerleri’ yarışması yapılıyor.
Birileri üşenmemiş hesaplamış, 1985 yılının en çok satan şarkıcısı Michael Jackson 35 yıl boyunca her yıl 35 milyon adet plak satarsa Elvis'i (1 milyarın üzerinde sattığı söyleniyor) ancak yakalayabilecek. Bu arada Elvis'in tek bir albüm bile satmaması gerekiyor.