Güncelleme Tarihi:
Geçen pazar gecesi hayata gözlerini yuman Bülent Ecevit için ilk tören 172 gün tedavi gördüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) yapıldı. Uğurlama törenine, Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve kuvvet komutanları, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve DSP Genel Başkanı Zeki Sezer katıldı.
Ecevit'in Türk bayrağına sarılı tabutu askerlerin omuzunda salondaki katafalka konuldu. İmamın, Kur'an-ı Kerim'den okuduğu sürenin ardından Ecevit için salonda bulunanlardan helallik almasının ardından DSP genel Merkezi'ne uğurlandı.
GATA'daki törenin ardından Ecevit'in naaşı Cennet Kapısı'ndan DSP Genel Merkezi'ne uğurlandı |
AK GÜVERCİNLERLE GÜLE GÜLE
Ecevit’in GATA’dan alınan naaşı polis eskortu eşliğinde DSP Genel Merkezi’ne götürüldü. Yol boyunca biriken vatandaşlar, naaşı çiçek yağmuruna tuttu.
|
Ecevit’e “Karaoğlan” ismini veren 80 yaşındaki Şahzade Şahin’in de yeraldığı törene, çok sayıda eski bakan, milletvekili ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in konuşması sonrası cenaze TBMM'deki tören için yola çıktı.
MADENCİLER ECEVİT’İ UNUTMADI
Cenaze için Ankara'ya giden madenciler, Ecevit’in “işçi babası” olduğunu belirtirken, “Onun ekmeğini yiyiyoruz, madencilik ayakta duruyorsa onun sayesinde, onu son yolculuğuna uğurlamaya geldik” dediler.
DEVLET TÖRENİ ÖNCESİ GERGİNLİK
DSP Genel Merkezi önündeki törenin ardından cenaze arabasının TBMM'ye gelişinde Emniyet güçleriyle partililer arasında gerginlik yaşandı. TBMM'deki törene katılmak isteyen partililer, Emniyet güçlerinin Genelkurmay Kavşağı'nda barikat kurması nedeniyle Dikmen kapısından Meclis'e giriş için izin istediler. Barikatı geçerek TBMM Dikmen Kapısı önüne gelen partililer, burada da emniyet güçlerinin barikatıyla karşılaştılar. “Türkiye laiktir, laik kalacak” şeklinde slogan atan DSP'lilerle emniyet güçleri arasında gerginlik yaşandı.
Tartışma sırasında protokol kartı bulunan bazı partililer de barikatı geçemedi. DSP Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Vural, bu duruma tepki gösterdi. Bu arada gerilimi yumuşatmak için devreye giren DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Macit'in çabalarıyla partililer cenaze namazının kılınacağı Kocatepe Camii'ne doğru yürüyüşe geçti. Başbakan Erdoğan, Rahşan Ecevit'e taziyelerini iletti. Bir dönem DSP'nin ikinci adamı olan Hüsamettin Özkan ise taziyede bulunmadı.
HÜSAMETTİN ÖZKAN TAZİYEDE BULUNMADI
TBMM'deki devlet töreninde siyasiler Rahşan Ecevit'e başsağlığı dileğinde bulundu. Bir dönem Ecevit'in en yakınında olan, daha sonra DSP ile yollarını ayıran Hüsamettin Özkan, Rahşan Ecevit'e başsağlığı dileğinde bulunmadı. Hüsamettin Özkan, törenin ardından gazetecilerin sorusu üzerine, “Hiç bir kırgınlığım yoktur, öyle düşünmeyin. Sizler de bir yakınınız öldüğünde ne hissederseniz ben de onu hissediyorum” dedi. Vatandaşlar yürüyüş sırasında üzerinde Ecevit fotoğraflarının olduğu atkılar, DSP amblemli fularlar , "Kıbrıs Fatihi Ecevit" yazılı bandajlar, Ecevit'in çeşitli sözlerinin yazılı olduğu dövizler ve "Atatürk'e, İnönü'ye, Mumcu'ya Selam götür" yazılı pankartlar taşıdı.
CAMİDE DE TAZİYE YOK
Eski Başbakan Yardımcılarından Hüsamettin Özkan, Kocatepe Camii'ne gelirken, Rahşan Ecevit'in yanına uğramadan namazın kılınacağı bölüme geçti. Özkan, gazetecilerin “Baba-oğul gibiydiniz, neler hissediyorsunuz” soruları üzerine, “Bir insan yakınını kaybettiğinde ne hissediyorsa öyle. Acımız büyük” karşılığını verdi.
KOCATEPE'DE 'HALKÇI ECEVİT' SLOGANLARIYLA KARŞILANDIATATÜRK'E, İNÖNÜ'YE,
MUMCU'YA SELAM SÖYLE...Karaoğlan'ı son yolculuğunda Kıbrıs gazileri, Zonguldak'dan gelen maden işçileri yalnız bırakmadı. Birçok vatandaş da evlerinin balkon ve camlarından korteje sevgi gösterisinde bulundu.
Meclis'teki törenin ardından cenaze namazının kılınacağı Kocatepe Camii'ne götürülen Ecevit'in naaşı, ak güvercinler uçurularak ve “Halkçı Ecevit”, “Türkiye Laiktir Laik Kalacak” sloganlarıyla karşılandı. Ecevit'in naaşı, askerler tarafından, cenaze namazının kılınması için musalla taşına konuldu.
Bu sırada vatandaşlar da ellerinde Türk bayrakları ve Ecevit posterleriyle alkışlamaya devam ettiler. Bazı vatandaşların ellerinde, “Atam izindeyiz”, ”Laiklik adam olmaktır”, “Çılgın Türkler geliyor”, “Kıbrıs Fatihi”, ”Tehlikenin farkındayız, Lütfen irticaya haddini bildiriniz”, “Tam bağımsız Türkiye” dövizleri taşıdıkları görüldü.
HÜKÜMETE PROTESTO
Cenaze namazı için Kocatepe Camii'ne giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet üyeleri sloganlarla protesto edildi.
Namaz öncesi ve sonrasında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve eşi Semra Sezer Rahşan Ecevit'i yalnız bırakmadı. Sezer çifti yer yer Rahşan Ecevit'in koluna girerek destek verdi.
|
|
Öğlen namazının ardından Ecevit için kılınan cenaze namazı protestolara sahne oldu. Emniyetin protokol için ayırdığı koridoru kullanmayarak camiye arka kapıdan giren Başbakan Erdoğan ile TBMM Başkanı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Mehmet Aydın önce cami içinde öğlen namazını kıldılar.
Erdoğan ve beraberindeki bakanlar Ecevit için kılınacak cenaze namazı için camiden çıkıp cenazenin bulunduğu musalla taşına yaklaşırken cami avlusunda toplanan vatandaşlar tarafından "Türkiye laiktir, laik kalacak", "Halkçı Ecevit" sloganları atarak protesto edildi.
Kılınan cenaze namazının sonrası Ecevit'in naaşı defnedileceği Devlet Mezarlığına doğru yola çıkarıldı.
CENAZE GÜZEGAHINDA İZDİHAM
Ecevit'in naaşını taşıyan ve Kocatepe Camii'nden saat 12.40'ta ayrılan cenaze arabası, yoğun kalabalık nedeniyle Kızılay Meydanı'na saat 13.30'da ulaşabildi.
RAHŞAN ECEVİT 7 KİLOMETRE YÜRÜDÜ
Bülent Ecevit’in 60 yıllık hayat arkadaşı Rahşan Ecevit, eşini son yolculuğunda da yalnız bırakmadı. Ankara'nın soğuğunda 7 kilometrelik bir yol kateden Rahşan Ecevit, ellerini Karaoğlan’ın naaşını taşıyan araçtan bir an bile ayırmadan ardından yürüdü. Rahşan Ecevit'in oldukça yorgun ve bitkin olduğu gözlendi. Oldukça üzgün olduğu görülen ve gözyaşlarına hakim olamayan Rahşan Ecevit’e zaman zaman yanındakiler destek oldu. Rahşan Ecevit’in yaklaşık 7 kilometrelik yol boyunca bir an bile eşini yalnız bırakmayarak, naaşını tuturarak ilerlemesi, yürüyüşteki vatandaşları da duygulandırdı.
Uzun yıllar Bülent Ecevit'in Koruma Müdürlüğünü yapan ve Ecevitlerin yanından hiç ayrılmayan Recai Birgül de Rahşan Ecevit'e eşlik etti.
Bu arada cenaze arabasını izleyen vatandaşlar, büyük boy Türk ve KKTC bayrakları ile Atatürk ve Ecevit posterlerini art arda taşıdılar. “Güle Güle Karaoğlan” yazılı dövizler de taşıyan vatandaşlar, yürüyüş sırasında sık sık ”Halkçı Ecevit”, “Kıbrıs Fatihi”, “Türkiye Laiktir Laik Kalacak” sloganları attı.
ONBİNLER SEVGİ SELİ OLDU AKTI
Kızılay Meydanı, kortejdekilerin dışında burada bekleyen vatandaşlar tarafından dolduruldu. Meydanın bir yanında DSP, diğer yanında CHP otobüsü yer aldı. DSP otobüsünün üzerinde bulunanlar, cenaze arabası geldiğinde beyaz güvencinler uçurdular. Kızılay Meydanı'nı çevreleyen aydınlatma direkleri, üst geçitler ve binalar da Ecevit posterleriyle süslendi.
Ecevit'in naaşını taşıyan cenaze arabası ve kortej, Kocatepe Camii ile Devlet mezarlığı arasındaki yaklaşık 7 kilometrelik mesafeyi, yoğun kalabalık nedeniyle yaklaşık 3,5 saatte alabildi. Rahşan Ecevit de cenaze arabasının arkasına tutunarak, 7 kilometrelik yolu yürüyerek Devlet Mezarlığı'na geldi.
Devlet Mezarlığı önünde Ecevit'in naaşının getirilmesini kalabalık bir vatandaş topluluğu bekledi. Vatandaşlar bekleyiş sırasında zaman zaman “Halkçı Ecevit” diye slogan attılar.
Cenaze arabasının mezarlığa gelişi sırasında da vatandaşlar, “Türkiye seninle gurur duyuyor” diye slogan atarken, bazı vatandaşlar da “Baba seni çok seviyoruz bırakma bizi” diye bağırdılar. Başbakan Bülent Ecevit, 16.40’ta Devlet Mezarlığı’nda yaklaşık 200 kişilik protokol eşliğinde toprağa verildi. Dualar eşliğinde protokol sırasına göre Ecevit’in mezarına toprak atıldı. Mezara çiçek konulması ve ibrikle su dökülmesinin ardından törene katılanların da eşlik ettiği son dua okundu
Tabutun üzerinden alınan bayrak katlanarak kırmızı bir kadife kutuda Rahşan Ecevit'e teslim edildi.
ECEVİT'İN MEZARI ZİYARETE AÇILDI
Devlet Mezarlığı'ndaki defin işleminin ardından, korteje katılan vatandaşların Ecevit'in mezarını ziyaret etmelerine izin verildi. Vatandaşlar, taşıdıkları Türk bayrakları, DSP flamaları ve Ecevit'in fotoğraflarıyla kabri ziyaret ediyorlar. Bazı vatandaşlar Ecevit'in kabrine kırmızı ve beyaz karanfiller, Türk bayrağı bıraktılar. Kabre DSP bayrağı ile Ecevit'e “Karaoğlan” adını veren Şehzade Şahin'in taşıdığı dövizin bırakıldığı görüldü.
Bazı vatandaşlar mezar başında dua ederken, bazıları da cep telefonlarıyla görüntü aldı. Bazı vatandaşların, Ecevit'in mezar taşını öptükleri, bazılarının yanlarında getirdikleri toprakları Ecevit'in mezarına koydukları, bazılarının ise Ecevit'in mezarından toprak aldıkları görüldü. Kalabalık nedeniyle oluşan izdiham dolayısıyla vatandaşlar, mezara basmamaları için görevliler tarafından uyarılıyor. Vatandaşlardan bazıları diğer devlet büyüklerinin mezarlarına ziyarette bulunarak, dua ettiler.