Güncelleme Tarihi:
Gökbilimcilerin ‘55 Cancri e’ adını verdiği gezegen, Dünya’nın iki katı büyüklüğünde ama kütlesi Dünya’nınkinin sekiz katı.
Bir yıldızın yakınında bulunan ve 2011’de keşfedilen gezegen, bu yıldızın yörüngesinde bir turunu 18 saatte tamamlıyor, 2 bin 150 derece sıcaklığa erişiyor ve bu sayede, kömürün elmasa dönüşmesi için çok müsait bir ortam oluşuyor.
NASA'nın Spitzer Space Teleskobu kullanılarak Yale Üniversitesi bilim insanlarınca incelenen gezegende ince bir elmas tabakası olduğu tahmin ediliyor.
Araştırmacılar, teleskop görüntülerinden yararlanarak 55 Cancri e'nin bilgisayar modellerini üretti.
"BİLİM KURGUYDU GERÇEK OLDU"
Yale Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan, araştırmacının yöneticilerinden Nikku Madhusudhan, vardıkları sonucu heyecanla aktardı:
"Bilim kurgu, elmasla kaplı bir gezegenin yıllardır hayalini kuruyordu. Bunun gerçekten evrende var olabileceğinin kanıtını bulmamız harika... İlk kez böyle egzotik bir gezegen keşfediyoruz. Kömürden doğduğunu düşündüğümüz bu gök cisminin keşfi, gezegenlerin kimyasal yapısı hakkında bildiklerimizi gerçekten radikal bir biçimde değiştirir."
Princeton Üniversitesi'nde astronom olarak görev yapan David Spergel ise 'elmas-gezegen'in bulunması, yepyeni bir gezegen sınıfının keşfedilmesi anlamına geliyor.
Spergel'in aktardığına göre, bizim Güneş sistemimizde oksijen ve silikat yoğunlukta, yeni bulunan gezegen sistemindeyse yaygın olan madde kömür.