Elleyebilirsiniz

Güncelleme Tarihi:

Elleyebilirsiniz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2010 16:56

8'nci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde Japon Prensi Takahito Mikasa ile birlikte 1986'da ilk kazmayı vurarak, Kırşehir'in Kaman ilçesindeki Kalehöyük'te başlattığı kazı çalışmalarında çıkarılan tarihi eserlerin sergileneceği müze, yarın Mikasa'nın oğlu Prens Tomohito Mikasa ve Kültür ve Turizm Bakanı Günay tarafından açılacak.

Haberin Devamı

Alınan bilgiye göre, Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi Başkanı olan Japon Prens Takahito Mikasa'nın 1963 yılında Türkiye ziyareti sonrasında Prof. Dr. Tahsin Özgüç ve eşi Nimet Özgüç'ün , 1985 yılında Kaman ilçesinde yapılan yüzey araştırmalarının ardından 1986'da Kalehöyük'te kazı çalışmaları başladı.
Kırşehir'in Kaman ilçesine bağlı Çağırkan beldesinde, başkanlığını Japon Dr. Sachihiro Omura'nın yaptığı Japon bilim adamlarınca yapılan kazı çalışmaları ekibinde, Japonya ve Türkiye başta olmak üzere ABD, Avustralya, İngiltere, Kore, Malezya gibi bir çok ülkeden gelen araştırmacılar ve öğrenciler yer alıyor.
Kalehöyük'te bugüne kadar sürdürülen kazılarda Osmanlı döneminden eski Tunç Çağı'na kadar aralarında mühürler, silahlar, süs eşyaları ve tabletlerin de olduğu pek çok eser ortaya çıkarıldı.
Şuanda Kırşehir Müzesi'nde sergilenen eserler, Türk ve Japon hükümetlerinin iş birliğiyle kazı alanı yakınında inşa edilen ve yarın açılacak Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nde sergilenecek.
Japonya Ortadoğu kültür Merkezi'ne bağlı Anadolu Arekoloji Enstitüsü Genel Sekreteri Deniz Erbişim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 280 metre çapında ve 16 metre yüksekliğindeki höyüğün bugüne dek yalnızca bir kısmının kazılabildiğini söyledi.
Kuzey ve güney açma olarak adlandırılan kazı alanlarının, kuzey açmalarında 4 kültür katı bulunduğunu ifade eden Erbişim, yüzeye yakın olan birinci katta 16-17. yüzyıl Osmanlı dönemine, ikinci katta milattan önce 12. yüzyılın başından 4. yüzyılın birinci yarısına kadar süren demir çağına, üçüncü katta M.Ö. 12. yüzyıla kadar devam eden orta ve geç tunç çağına, dördüncü katta da milattan önce 3 bin yılının son yarısına yani eski tunç çağına ait kalıntıların bulunduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Elleyebilirsiniz
Elleyebilirsiniz

“DÜNYADA İLK OLACAK”

Türkiye'de klasik müzelerden farklı olarak höyük şeklinde yapılan Arkeoloji Müzesinde sergilenen eserlerin her birinin tarihe ışık tutmasından dolayı birbirinden değerli olduğunu bildiren Erbişim, şunları kaydetti:
“Höyük, yanı başında müzesi, şehir merkezlerine kurulan ancak ilk kez kazı alanına kurulan enstitü binaları, kütüphanesi, eserlerin saklandığı depoları ve özel dizayn edilmiş bahçesi bulunan dünyanın ilk arkeoloji merkezi burası olacak. Bu merkez, Anadolu arkeolojisini araştıracak bilim adamlarının vazgeçilmezi konumunda. Sadece Türkiye ve Japonya'dan değil, dünyanın birçok ülkesinden Kalehöyük'e çalışma yapmak üzere için bilim adamı ve öğrenciler geliyor ve gelecek”

Haberin Devamı

Elleyebilirsiniz
Elleyebilirsiniz


“ESERLERİ ELLEYEBİLİRSİNİZ”

Erbişim, bu müzenin Türkiye'deki müzecilik anlayışını tamamen değiştireceğini vurgulayarak, “Biz istedik ki buranın tarihini öğrenmeye gelen herkes, eserlere dokunabilsin. Kendilerinden binlerce yıl önce yaşayan kişilerin kullandığı eşyalara elleyebilsin. Türkiye'de sadece bu müzede ilk kez bazı eserlerin dokunulmasına izin verilecek” diye konuştu.
Müze Müdürü Adnan Güçlü de, Kalehöyük'teki kazı çalışmalarının, Japon Ortadoğu Kültür Merkezi Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Arkeolog Sachihiro Omura başkanlığında 24 yıldır sürdüğünü söyledi.
Kazı çalışmalarının Japon Ortadoğu Kültür Merkezi'nce finanse edildiğini belirten Güçlü, kazı çalışmaları sonucunda 7 bin yıl öncesine kadar giden kültürün ortaya çıkarılacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Elleyebilirsiniz
Elleyebilirsiniz


MİKASANOMİYA ANI BAHÇESİ

1993 yılında kazı alanı yanına Japon Prensi Takahito Mikasa anısına yapılan ve Japonya dışındaki en büyük Japon bahçesi özelliğini taşıyan Mikasanomiya Anı Bahçesi, 30 bin metrekare alan üzerine kuruldu.
Mikasanomiya Anı Bahçesi'nde, 5 türü Japonya'dan getirilen 33 türden 16 bin ağaç bulunuyor. Bahçede ayrıca, 3 yapay göl, pompa ile çalışan yapay şelale, 2 adet taş fener, 13 katlı taş kule ve çay törenlerinin yapıldığı Japon evi de bulunuyor.
Öte yandan, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla, ilçenin tarihine ışık tutulmasını ve kültürel mirasın gün yüzüne çıkarılmasını sağlaması dolayısıyla Kaman için önemli bir kişi olan Prens Mikasa'nın adı, 2005 yılında ilçenin Atatürk Caddesi'nin bir Kırşehir yönü olan bölümüne verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!