Elektronik sigaraya böcek freni geldi, temsilci ’yatırım’a sığındı

Güncelleme Tarihi:

Elektronik sigaraya böcek freni geldi, temsilci ’yatırım’a sığındı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2008 00:00

Elektronik sigaraya böcek freni geldi, temsilci ’yatırım’a sığındıSağlık Bakanlığı bağımlılık riskini artırdığı gerekçesiyle elektronik sigaraları yasakladı. Ruyan elektronik sigaranın Türkiye Temsilcisi Selahattin Aygüler, yasağı "şaşırtıcı" buldu ve Çinli ortaklarıyla birlikte niyetlendikleri Türkiye’de yatırımın anlamsız hale geldiğini savundu.

SAĞLIK Bakanlığı, sigarayı bırakmak isteyenlerin başvurduğu yollardan biri olan elektronik sigaraları, bağımlılık riskini artırdığı gerekçesiyle yasakladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, duman yerine su buharı çıkaran, içine yerleştirilen nikotin kartuşu yoluyla kullanan kişiye sigara içmiş hissi veren elektronik sigaraların, yüksek dozda nikotin alma nedeniyle bağımlılık riskini artırdığı ileri sürüldü. Elektronik sigara Ruyan’ın Türkiye Temsilcisi Selahatin Aygüler, Sağlık Bakanlığı’nın yasak kararının kendileri için sürpriz olduğunu söyledi ve Cinli ortakla Türkiye’de yapmayı düşündükleri yatırımın anlamsız ahelg eldiğini belirtti. Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan’ın yaptığı açıklamaya göre ise elektronik sigaralar, mevzuattaki boşluk nedeniyle şu anda Türkiye’ye böcek ilacı gibi giriyor ve bu nedenle denetlenemiyor. Buzgan yakında bu konuda bir düzenleme yapılacağını ve elektronik sigaraların bu düzenlemeden sonra tekrar satılabileceğini söyledi.

BİZDEN RAPOR ALMADILAR:
Sağlık Bakanlığı’nın bir çalışma yaptığını duyduklarını ancak kendilerinden hiçbir rapor, görüş alınmadığını belirten Selahatin Aygüler ise "Ruyan elektronik sigaranın tek yasal üreticisi olduklarını çok sayıda taklit markanın yasal olmadığını söyledi. Biz Sağlık Bakanlığı’na müracat ederek, taklit ürünlerle ilgili uyarıda bulunmuştuk. Rekabet Kurumu da bir rapor istemişti. Bizimle temasa geçilmeden yasaklamaları doğru değil" dedi.

YÜZDE 70 BIRAKTI: Ruyan’ın çok fazla üst üste içimi önlemek için kendini kilitleyen bir mekanizması olduğunu anımsatan Aygüler, nikotin kartuşlarının üstündeki kadar nikotin olduğunu, en yüksek miktarda nikotine sahip kartuşun bile normal sigaradan az nikotin içerdiğini söyledi. Sigara tiryakilerinin 3-4 ay Ruyan kullanarak sigarayı bırakabildiklerini, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin bu konuda yaptığı bir araştırmada bırakma oranını yüzde 70 gösterdiğini vurgulayan Aygüler, dünyada yapılmış araştırmalarda da benzer oranların yakalandığını savundu. Aygüler, "Böyle gidese nikotin bantlarını, cikletlerini de yasaklayacaklar. Ben bu yasaklama kararından dönüleceğini düşünüyorum" dedi.

YATIRIM ANLAMSIZLAŞTI: Pazartesi günü Almanya’da 1800 mağazaya satış yapan bir şirketle anlaşma yapmak üzere görüşecekelerini anlatan Aygüler, şunları söyledi: "Almanya operasyonunu Türkiye üzerinden götürme planlarımız var. Ayrıca İtalya, Yunanitan, Rusya, Ukrayna ve İran’la ilgili görüşmelerimiz de var. Türkiye’de bir fabrika yatırımımız söz konusu, 10 milyon dolarlık bir yatırımla başlayacak fabrika yatırımı eğer yasaklama olursa anlamını yitirecek."

SİGARAGİBİZARARLI: Sağlık Bakanlığ’nın İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Danışma Komisyonu’nca elektronik sigaranın ’sigarayı bıraktırıcı çalışmaları engelleyici olması’ nedeniyle, yasaklanmasına karar verilmesi de ayrıca dikkat çekti.

EKSİK VARSA TOPLATILIR: Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan da ürünün incelendiğini, ilgili prosedürde bir eksiklik saptanması durumunda ürünün piyasadan toplatılmasına karar verilebileceğini bildirdi. Çağlayan, "Ürünün elektrik ve şarj aksamıyla ilgili olarak ithalatçı firmaların CE deklarasyonunu yapıp yapmadıkları, ürünlerin sertifikasyonunun prosedüre uygunluğu değerlendirilmektedir. Bu prosedürde bir eksiklik saptanması durumunda ürünün piyasadan toplatılmasına karar verilebilecektir" dedi.

Müslüman Çinlinin icadı

ELEKTRONİK Sigarayı Kuzey Çin’in Shenyang şehrinde doğan ve Müslüman olan Hon Lik geliştirdi. Günde 3 paket sigara tüketimine kadar giden tiryakiliğinden kurtulmak için Lik’in geliştirdiği elektronik sigara Ruyan, yaygın bir sigara bırakma yöntemi oldu. Ruyan’ın mucidi Hon Lik, İtalya başta Avrupa’da çok yaygın olarak söylenen "Türk gibi sigara içmek" değimini hatırlatarak, çok sayıda sigara tiryakisinin olduğu Türkiye’nin iyi bir pazar olacağını belirtmişti. Ruyan, dünyadaki 1.3 milyar sigara bağımlısını hedefliyor. 30 yıl sigara içen Hon Lik nefes almakta güçlük çekmeye başlayınca bitki ve ilaçlarla ilgili bilgisini kullanarak bu ürünü çıkardı.

Satıcı, 20 yıl içtiği sigarayı 2 ayda bıraktı

20 yıldan fazla sigara içtikten sonra 2 ay elektronik sigara kullanarak sigarayı bırakan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, "Benim için elektronik sigara yardımcı alet gibiydi. 20 yıl sigara içtikten sonra 2 ay elektronik sigara kullanıp, sigarayı bıraktım. Bir yıldır sigara içmiyorum. İnsanların bağımlılığı sigara ya da alette değil, beyinde. Yasaklayarak bağımlılıkla mücadele edilemez" dedi.

Yeni düzenleme yapılacak satışın önü açılacak

SAĞLIK Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, yasaklanan elektronik sigaranın yeni bir düzenlemenin ardından satılacağını bildirdi. Buzgan, e-sigaranın yasaklanma nedeninin, Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenmeden Türkiye’ye sokulması olduğunu belirten Buzgan "Sağlık Bakanlığı denetlenemeden Türkiye’ye sokulan elektronik sigaraların içerisindeki nikotin oranına dikkat edilmeli. Elektronik sigaralar, Türkiye’ye böcek ilacı olarak giriyor ve bu nedenle denetlenemiyor. Denetleme yapılamadığı için yasaklama getirildi" dedi. Sağlık Bakanlığı olarak tütün mamullerinin kullanılmasını azaltmaya çalıştıklarını ve alınan kararın da bu neticede verildiğini belirten Buzgan, nikotin içeren elektronik sigara ve kartuşların bağımlılık yapma riskinin fazla olduğunu söyledi. Buzgan, Sanayi Bakanlığı ile konu hakkında görüş alışverişinde bulunulduğunu kaydederken, E-sigara ile ilgili yeni bir düzenlemenin ardından satışların yapılmaya başlanacağını açıkladı.

Sezen Aksu denedi ama bir haftada vazgeçti

YILLARDIR sigara içen sanatçı Sezen Aksu, ara ara bu bağımlılıktan kurtulup ciğerlerini dinlendiriyor. Sezen Aksu’nun sigarayı bırakmak için elektornik sigarayı da denediğini söyleyen menajeri Yaşar Gaga, "Sezen Hanım ürünü gerektiği şekliyle kullanmadı. Bunun sonucunda da sigarayı bu yolla bırakamadı. Ama zaten birçok kez sigarayı bıraktı. Uzun aralar içmeyip, sonra kısa dönemlerde yeniden sigara içebiliyor" dedi.

Helin Avşar: Kullandım beğenmedim, kaybettim

SİGARA tiryakisi ünlüler arasında yer alan Helin Avşar da elektronik sigara ile bu alışkanlığından vazgeçmeye çalıştığını söyledi. Ürünü 1 ay kullandığını ve bu denemesinde başarılı olamadığını belirten Avşar, "Üründen beklediğim etkiyi görmedim. Bir süre denedikten sonra denemekten vazgeçtim. Zaten bir süre sonra da elektronik sigaramı kaybettim" dedi.

Aygün, sadece 3 gün dayanıp yine başladı

ANKARA Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, elektronik sigara ile sigaraya sadece 3 gün ara verebildiğini söyledi. Elektronik sigarayı 7-8 gün boyunca günde 1-2 kez kullandığını belirten Aygün, "Elektronik sigara, normal sigarayı bırakmamı sağlamadığı gibi sigarayı azaltmamı da sağlamadı. Şimdi aynı oranda sigara içiyorum. Bir daha bırakmayı da düşünmüyorum" dedi.

Yılmaz Erdoğan hasret giderdi

BEŞİKTAŞ Kültür Merkezi (BKM)’nin patronlarından Necati Akpınar da elektronik sigara kullanarak sigaradan kurtulmaya çalıştı. Uzun senelerdir sigara tiryakisi olan Akpınar, "1 ay, ardından yine bir ay gibi sürelerle kullandığım elektronik sigara ile sigarayı bırakmaya çalıştım. Ancak, başarılı olamadım" dedi. Yılmaz Erdoğan da Akpınar’ın elektronik sigarasını kullanarak nikotin ile hasret giderdi. Ancak, elektronik sigara satın almadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!