Mehmet ERÇAKIR/DHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2009 12:51
Evlerdeki elektronik aletlerin insan sağlığı üzerindeki etkilerinin oldukça fazla olduğu bildirildi.
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Fakültesi Elektronik Haberleşme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Selçuk Çömlekçi, 2008 yılında Tıp Fakültesi öğretim üyeleri ile elektronik aletler üzerinde çalışmaya başladıklarını belirtti. ‘Kablolu ve Kablosuz Cihazların Zararları' başlıklı rapor hazırladıklarını kaydeden Yrd.Doç.Dr. Çömlekçi, “Elektromanyetik alanları; çevremizdeki tüm akım taşıyan kablolar, elektrikli aletler, yüksek gerilim hatları, TV ve bilgisayarlar, radyo antenleri, mikrodalga fırınlar, mobil ve cep telefonları, uydu antenleri ve verici antenler yaratır” dedi.
Elektronik aletlerin yaydığı elektromanyetik radyasyonun hücre ve dokulara zarar verdiğini kaydeden Yrd.Doç.Dr. Selçuk Çömlekçi, şunları söyledi:
“Bu nedenledir ki sağlığa zararlı bir etken olarak kabul edilen elektromanyetik radyasyon veya alanlar için yaşamsal birtakım limitler oluşturulmuştur. Cep telefonları gibi elektromanyetik radyasyon veya alan oluşturan cihazların etkilerinin genel halk sağlığı açısından çok ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini önemle ifade edebiliriz. Şu anda piyasada kullanılan ve her gün yeni yeni modelleri üretilen cep telefonlarının SAR değerleri kullanıcılara ilan edilmeli ve kullanıcıların uluslararası standartlarla karşılaştırarak cihaz seçimi konusunda bilinçlenmesi sağlanmalıdır. Ayrıca yaydıkları elektromanyetik alan dolayısıyla, cep telefonlarının mümkün olduğu kadar az kullanılması önerilmektedir.”
BUNLARA DİKKAT
Yrd.Doç.Dr. Selçuk Çömlekçi, “Elektrikli aletleri kendinizden mümkün olduğunca uzakta çalıştırın. Elektromanyetik etki mesafe ile hızla azalacaktır. Kullanmadığınız elektrikli aletleri ya kapalı tutun ya da fişten çıkartın. Stand- by konumunda kaldığı sürece elektromanyetik kirlilik yaratacaktır. Düşük radyasyonlu bilgisayar ekranı kullanmaya özen gösterin ya da ekran filtresi kullanın. Ekonomik (halojen ve floresan) lambaları mümkünse kullanmayın, kullanıyorsanız kendinizden uzak tutunuz” diye konuştu.
Yrd.Doç.Dr. Çömlekçi, dinlendirici bir uyku için yatak odasında televizyon ve radyo bulundurulmaması gerektiğini söyledi. Yrd.Doç.Dr. Selçuk Çömlekçi, “Elektrikli saat/radyo/alarm başucunuzda bulundurmayın, pilli kullanmayı tercih edin. Yatak odasında baş ucunuzdaki duvarla komşunuzda bir elektronik aletin bitişik durmamasını sağlamaya çalışın” dedi.