Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2008 00:00
İstikbal Grubu, televizyon, bilgisayar, cep telefonu, mikrodalga fırın gibi elektronik cihazlardan yayılan elektromanyetik kirliliği büyük ölçüde engelleyen Biocare adlı kumaş üretimine başladı.
İstikbal Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Boydak, "Bu kumaşı geliştirirken amacımız yatak ve ev tekstiliydi ama ürün amacını aştı" dedi.
BOYDAK Holding’in mobilya firması İstikbal’in yatak ve ev tekstilinde kullanmak için geliştirdiği Biocare isimli kumaş, elektromanyetik dalgaları ’ekranlama’ özelliğinden dolayı tekstil dışında, sağlıktan savunma sanayine kadar 20 sektörde kullanılabilecek. Türkiye’de ilk kez İstikbal tarafından geliştirilen ve Biocare adı verilen kumaş, günlük hayatta kullanılan televizyon, bilgisayar, cep telefonu, mikrodalga fırın gibi elektronik cihazlardan yayılan non-iyonize radyasyonu yüzde 98.5 oranında engelliyor.
1 MİLYON YTL HARCADILAR: Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İstikbal Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Boydak, yatak ve uyku sağlığı konusunda çalışmalar doğrultusunda, bu kumaşın üretimi gerçekleştiklerini belirtirken, bu çalışmaya 1 milyon YTL’lik kaynak aktardıklarını açıkladı. Biocare kumaşın birçok farklı projeye de temel teşkil edeceğini inandıklarını dile getiren Memduh Boydak, "Bu kumaşı geliştirirken amacımız yatak ve ev tekstiliydi ama ürün amacını aştı. Şu anda tekstilden, sağlığa, savunmadan inşaata kadar 20 sektörde kullanılacak bir ürüne imza attık" dedi.
AB VE ABD’YE İHRACAT: Kumaşın 1 Mayıs’ta İstikbal markalı yatak ve ev tekstili ile tüketiciye sunulacağını belirten Boydak, şu bilgileri verdi: "Diğer sektörlerle de görüşmeler içindeyiz. Savunma, sağlık, inşaat gibi diğer sektörlerden gelecek talepler bizi yönlendirecek. Türkiye’den sonra Avrupa ve Amerika pazarında da satışa sunmak istiyoruz. Ancak ABD’de yatak ürünü için ihracat yapmak istiyoruz. Milli çıkarlarımız için çok önemli olduğuna inandığımız bu ürünün yurtdışında askeri amaçlı kullanımını istemiyoruz."
EN BAŞARILI SONUÇ: Biocare’in nano teknolojik iplikler kullanılarak, özel bir örgü sistemi ve geometri ile Kayseri’de üretildiğini anlatan Boydak, yansıtma özelliği sayesinde kumaşın kapladığı alanın içine elektromanyetik dalgaların girmesini neredeyse tamamını engellediğini anlattı. Boydak, bunun bugüne kadar dünya çapında elde edilen en başarılı sonuç olduğunu savundu. Biocare’nin bu özelliğinin TÜBİTAK UEKAE, TÜBİTAK BUTAL, Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği, Fatih Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı, İngiliz SATRA Technology Center, Hohenstein, ITS, SGS, ESİM gibi ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından da test edildiği ifade edildi. Biocare kumaşın geliştirilmesinde İstikbal Ar-Ge ekibinin yanı sıra, akademisyen danışmanlarla birlikte yaklaşık 100 kişilik bir ekip görev alırken, Ar-Ge aşamasında 130 numune kumaş üretildi.
İngilizce ’bakım’ Türkçe’de ’çare’
İSTİKBAL Teknik Genel Müdür Yardımcısı Mesut Yiğit, kumaşın üretiminde herhangi bir kimyasal madde kullanılmadığını belirterek, "Kumaşın hiçbir yan etkisi bulunmuyor. Kumaşı Biocare olarak lanse ettik. Ancak arkadaşlarımızdan "isim Türkçe olsaydı" şeklinde görüşler geldi. Biz de ’bu isim hem İngilizce hem de Türkçe’ dedik. İngilizce’de biyolojik bakım, Türkçe’de ise biyolojik çare."
Elektromanyetik kirlilik nedir
Radyo, televizyon, telefon telsiz, radar, trafo istasyonları elektrikli ev aletleri, tıbbi tanı ve tedavide kullanılan cihazlar ve yüksek gerilim hatları her an elektromanyetik dalgalar yayıyor.
Bu cihazlardan yayılan dalgalar non-iyonize radyasyon olarak tanımlanıyor.
Düşük frekanslardaki bu non-iyonize radyasyon günlük hayatımızda yoğun olarak maruz kaldığımız ve farkında olmadığımız bir ışınım türü.
Bu radyasyon yoğunluğu da elektromanyetik kirlilik oluştuyor.