Güncelleme Tarihi:
Gazi Üniversitesi Biyofizik Anabilim Dalı da Elektromanyetik Kirlilikle ilgili web sitesinde yurttaşları elektromanyetik kirliliğin zararlı etkilerine karşı uyarıyor. "Unutmayınız ki herhangi bir teknolojik ürün yaşamınızı kolaylaştırıyorsa, karşılığında büyük olasılıkla sağlığınızdan götürüyordur" diyen uzmanlara göre bazı kişiler elektromanyetik alanlara karşı daha hassas oluyor.
Bu kimselerde bilgisayar monitörlerine ve diğer elektrikle çalışan aletlere karşı aşırı hassasiyet oluşabiliyor ve reaksiyonlar açığa çıkabiliyor. Bu reaksiyonlardan bazıları, "Boğazda kuruluk hissi, gözde problemler (ağrı ve görme bozukluğu), baş ağrısı, alerji, uykusuzluk, seslere karşı hassasiyet, işitme zorluğu, yorgunluk" şeklinde sıralanıyor.
Bu semptomları daha çok elektrikle çalışan dizüstü bilgisayar ve bilgisayar monitörleri, TV, floresan ve halojen lambalar, ev ve işyerlerindeki elektrik hatlarının yarattığı alanlar, elektrikli aletler, cep telefonları sağlıyor. Elektrikli aletlerin yarattığı elektromanyetik kirliliğin olumsuz etkilerinden daha az zarar görmek için yapılması gerekenler ise şöyle sıralanıyor:
" Elektrikli aletleri kendinizden mümkün olduğunca uzakta çalıştırın. Elektromanyetik etki mesafe ile hızla azalacaktır.
Kullanmadığınız aletleri ya kapalı tutun ya da fişten çıkarın.
Düşük radyasyonlu bilgisayar ekranı kullanmaya özen gösterin ya da ekran filtresi kullanın, mümkünse plazma ekran tercih edin.
Ekonomi (halojen ve floresan) lambaları mümkünse kullanmayın, kullanıyorsanız kendinizden uzakta tutun; gece lambası ve okuma lambası olarak kullanmayın.
Dinlendirici bir uykuya geçmek için en ideal koşul yatak odasında TV ve radyo bulunmamasıdır.
Elektrikli s
Yatak odasında başucunuzdaki duvarla komşunuzda bir elektronik aletin bitişik durmamasını sağlamaya çalışın.
Cep telefonu kullanmadığınız sürece kapalı tutun. Gerekmedikçe cep telefonları kullanmayın. Cep telefonu kullanımının beyin aktivitesinde etkili olduğu gösterilmiştir. Çocuk yaşta (16 yaş altında) sinir sistemi ve başın gelişimine devam ediyor olması dolayısıyla, çocukların ve gençlerin yetişkinlerden daha çok risk altında olduğu bir gerçektir. Bu nedenle 16 yaş altındaki çocukların cep telefonu kullanmaları önerilmemektedir.
Cep telefonunu kendinizden en uzak mesafeye bırakın. Tercihen 1 metre mesafeden kulaklıkla konuşun. Acil durumlar dışında vücudunuzda açık taşımamaya özen gösterin veya kapalı tutun, gerektiğinde siz arayın. (SAR<1 W/kg olan cep telefonlarını tercih edin).
Elektrikli battaniye kullanmayın ya da yatmadan önce battaniyeyi ısıtıp, sonra fişten çekerek kullanın.
Tüm VDU'lerin (TV, bilgisayar) arkalarında elektromanyetik alan daha büyüktür. Komşunuzda bu aletlerin nereye yerleştiğine dikkat edin.
Dizüstü bilgisayarlar (LCD ekran) şarjlı kullanıldığında düşük EM alana sahiptir (uzakta şarj
edilmelidir).
Saç kurutma makinesinin manyetik alanı yüksektir. Bu nedenle, sürekli kullanmak yerine aralıklarla kısa süreli kullanın. Uyku düzeninizin bozulmaması için yatarken kullanmamayı tercih edin.
Mikrodalga fırın çalışırken en az 1 metreden uzakta durun. Gerekmedikçe kullanmayın.
Fotokopi makinelerinden en az 50 cm uzakta durun.
Elektrikli tıraş makinesini şarjlı kullanmayı tercih edin.
TV ekranlarından en az 2 m uzakta bulunun.
Çamaşır/bulaşık gibi makineleri çalışırken yakınında bulunmayın."