Elektrik yoksa, rüzgar, güneş var

Güncelleme Tarihi:

Elektrik yoksa, rüzgar, güneş var
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Laterna, müzik şirketiydi, artık alternatif enerji uygulamalarında uzman bir şirket.

Hedefleri hammadde bağımlısı teknolojilerden kurtulmak ve Türkiye’de güneş panelli rüzgar tirbünleri üretmek.

Enerji açığımızın ve ilk nükleer santralimizin gündemde olduğu bugünlerde yoğun ilgiyle kuşatılan bir şirket var: Laterna. Adı, geçmişini ele veriyor. O bir müzik şirketiydi. Bugün ise alternatif enerji uygulamaları, diğer çevre dostu ürünlerin araştırma, geliştirme çalışmaları, üretimi, pazarlaması, montajı, tanıtım, servis ve satışı ile uğraşan Türkiye'deki ilk ve tek kurum. Sloganı, ‘‘Elektrik yoksa, rüzgar var, güneş var, biz varız!’’

Laterna Alternatif Enerji Kaynakları 1997 doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi KOSGEB Teknoloji Merkezi'nde faaliyet gösteriyor. Sanayi Bakanlığı'na bağlı Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın(KOSGEB) Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) projesi çerçevesinde hayat buluyor. Üniversitelerdeki özel, iş adaları olan bu ticari kurumlara ücretsiz internet, kira ve fuarlara katılımda kısmi destek sağlanıyor. Laterna ağırlıklı olarak güneş panelleri, rüzgar türbinleri uyguluyor ve telekomünikasyon şirketleri, tekneler, dağ evleri, yazlıklar, turistik tesisler, küçük ve orta ölçekli işletmelerde talep buluyor.

Kurucusu ve sahibi kimya mühendisi Ateş Uğurel, daha önce Alman ilaç firmasında kalite güvence müdür yardımcısı ve çevre müdürü olarak çalışıyordu. Daha sonra Boğaziçi Üniversitesi'nde araştırma görevlisi oldu. İnternette 2-3 aylık araştırması sonucunda alternatif enerji kaynakları cazip geldi. Uğurel'e göre, kısa vadede olmasa da uzun vadede hem ticari olarak doğru hem de insana huzur, mutluluk veren bir iş. Bir evin odasında başlamışlar bu işe. Sonra bazı arkadaşların katılımıyla büyümüş. Doktorasını yaptığı Çevre Bilimleri bölümünden bir hocanın tavsiyesiyle KOSGEB'e başvurdular ve desteğiyle geliştiler.

YOĞUN TEMASLAR

En son Turkcell firması için Bodrum'da Avrupa'nın en büyük rüzgar/güneş hibrid telekom enerji sistemini kurmuş olan firma dünyanın en büyük güneş paneli üreticisi olan BP Solar'ın Türkiye temsilcisi. Uğurel'e nükleeri sorduğumuzda ‘‘Bu tartışmalar gereksiz. Uranyum da bitecek. Hammadde bağımlısı teknolojilerden kurtulmalıyız’’yanıtı geliyor.

Ateş Uğurel'in diğer önemli randevusu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Projeler Dairesi Başkanlığı'ydı. Nasıl geçti? Uğurel'den dinleyelim: ‘‘İyi hazırlanmışlardı. Çok pozitif yaklaştılar. İddialı bir projemiz var. İstanbul Çevre Merkezi. Tüm tasarımlarımızı uygulamalı olarak gösteren bir bina modeli. Çelik kontrüksiyonlarına Borusan sponsor olacak. Depreme dayanıklı, fonksiyonel, geri dönüşümlü ahşabın kullanılacağı ideal, hakikaten alternatif bir yapı olacak. Aydınlatmalar, ekolojik ürünler, kafeler, her alanda doğayla haşır neşir çözümler bulunacak. Belediye, Taksim gibi rahatlıkla ulaşılabilecek yerler gösterecek. Karar ve destek verildiğinde kısa sürede bina tamamlanabilir. İstanbul'un bir kavşağında bir otobüs durağının ya da bir sokak lambasının aydınlatılmasıyla alternatif enerji mesajı vermeyi planlıyoruz. Sokak lambası gündüz şarj ediyor, gece ışık veriyor’’

Laterna'nın ofisinin hemen yanındaki bahçede kurumuş bitki sapları ilgimi çekiyor. Uğurel bunların Brezilya bitkisi tatlı sorgum olduğunu, 2.5 ayda 3.5 metre boy attığını, kurutulup kütle haline getirildiğinde alternatif bir enerji yani biyokütle olduğunu, kalorimetrik değerinin kömürün iki katı olduğunu belirtiyor. Bundan sonraki hedefleri mi? Türkiye'nin geniş ölçekli ilk, güneş santralini kurmak, böyle bir proje için Doğu Anadolu son derece elverişli. İstanbul Çevre Merkezi'nin hayata geçirilmesinden sonra bu tür modelleri yurt çapında yaygınlaştırmak ve güneş panellerini, rüzgar türbinlerini Türkiye'de üretmek...

UYGULAMA ALANLARI

Güneş panelleri ile rüzgar türbinlerinin birlikte kullanılması ile hem sistem maliyeti düşmekte hem de hibrid sistemlerde yazın güneşten kışın da rüzgardan daha fazla elektrik üretildiği için yıl boyu çok daha sürekli ve güvenilir bir enerji kaynağı olur.

Kendi elektriğini kendisi üreten sokak lambaları her tarafa kolaylıkla monte edilirler.

Büyük rüzgar türbinleri ile rüzgar santralleri kurabilir, tek büyük bir türbin ile ufak bir yerleşim alanının elektriğini sağlayabilirsiniz.

Şebeke hattından uzak yerlere kurulan telekom sistemlerinde güneş ve rüzgar enerjisi istenilen miktarda elektriği üretir.

Çatıya entegre edilen güneş panelleri tüm bir konutun elektrik ihtiyacını şebeke hattına bağlı olmadan karşılayabilmektedir.

REFERANSLAR

Turkcell Bodrum İkizadalar baz istasyonu

Turkcell Alanya minilink atlama

Turkcell Finike minilink atlama

Harran Kültür Merkezi enerji ihtiyacı

Afyon belediye durakları

Van'ın sembolü dev, kedi heykelinin aydınlatılması

Jandarma Genel Komutanlığı aydınlatma

Trakya'da çiftlik evleri

Bodrum'da balık çiftliklerine elektrik

Türkiye'nin ilk güneş santrali projesi

Boğaziçi fotovoltaik soğutma sistemleri

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!