"El yapımı" bıçakla ABD pazarına girdiler

Güncelleme Tarihi:

El yapımı bıçakla ABD pazarına girdiler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2007 10:26

Antakyalı iki kardeş, baba mesleğini sürdürerek devraldıkları küçük dükkanı büyütüp kalite ve estetik kazandırdıkları ürünleri, başta ABD olmak üzere Katar ve Suudi Arabistan gibi ülkelerine ihraç eder konuma getirdi.

Haberin Devamı

 Necmi Mazmanoğlu, “Bıçakçı Naim Usta” olarak bilinen babasının Tarihi Uzun Çarşı'daki dükkanında, yıllarca el emeği ile bıçak yaptığını söyledi.

Kardeşi Necati ile mesleğin inceliklerini küçük yaşlardan itibaren bizzat çalışarak öğrendiklerini anlatan Mazmanoğlu, 19 yıl önce babasının ölümü ile işin başına geçtiğini kaydetti.

İlk zamanlarda çok zorluk çektiklerini belirten Mazmanoğlu, “Babamızın ölmesiyle bir an ne yapacağımızı şaşırdık. Ancak, gelişmiş teknolojilerle üretimin her geçen yıl artığı sektörde neredeyse unutulmaya yüz tutan bıçakçılığı geliştirerek, ihraç yapar konuma geldik” dedi.

Saplarını gül ve portakal ağacından yaptıkları bıçakların el işi, son derece keskin ve sağlam olması nedeniyle önce yörede, daha sonra yurt içi piyasada tutulduğunu, ardından dışa açıldıklarını ve talebin artmasıyla bu alana yöneldiklerini anlatan Mazmanoğlu, zamanla işlerin artması nedeniyle 5 eleman daha yetiştirdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

El emeğiyle ayda yaklaşık 5 bin bıçak ve 50 bin kebap şişi yaptıklarını belirten Mazmanoğlu, şöyle devam etti:
“Teknolojinin ilerlemesine rağmen biz el yapımından vazgeçmedik. Malzemenin kalitesinin yanı sıra estetiğe de önem veriyoruz. Ürünlerimiz sağlam ve son derece keskin olduğu için başta ABD olmak üzere Katar ve Sudi Arabistan gibi ülkelerinde büyük talep görüyor. Bıçak fiyatları, 5 ile 20 YTL arasında değişiyor. Üretimimizin yarıya yakınını ihraç ediyoruz.”

Dövizde yaşanan gelişmelerin kendilerini de olumsuz etkilediğini ifade eden Mazmanoğlu, buna rağmen özellikle kebap şişi talebindeki artışla ihracattaki sıkıntıyı bir nebze de olsa aştıklarını vurguladı.

20 yıl önce 100 bıçakçının bulunduğu Tarihi Uzun Çarşı'da bugün bu alanda üretim yapan sadece 3 işyeri bulunduğuna dikkati çeken ve bir zamanların gözde mesleğine gençlerin ilgi göstermediğinden yakınan Mazmanoğlu, “Çırak yetişmezse bu meslek yok olur. Kapımız, bu mesleği öğrenmek, geliştirmek isteyen herkese açık” dedi.

Amacının babasından devraldığı mesleği daha da geliştirerek devam ettirmek olduğunu belirten Mazmanoğlu, geçen yıl bir sivil toplum kuruluşu tarafından “Yok olmaya yüz tutmuş mesleği” yaşattıkları için “yılın meslek ödülüne” layık görüldüklerini, bunun da kendilerine şevk verdiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!