El Kaide örtbası mı

Güncelleme Tarihi:

El Kaide örtbası mı
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2004 01:39

İspanya yasta. Ancak saldırıları ETA'nın mı, El Kaide'nin mi düzenlediği netleşmedi. Dün 3 Faslı, 2 Hintli gözaltına alındı.

Madrid'de 200 kişinin öldüğü tren saldırılarının ardından bugün İspanya sandık başına gidiyor. Saldırganın ETA olduğunda ısrarlı olan Aznar hükümetinin seçimleri kazanmak için El Kaide bağlantısını gizlediği iddia ediliyor. Saldırıları kınayan halk, bu kez Aznar'a karşı sokakta.

İSPANYA'da 11 Mart günü meydana gelen bombalı terör saldırısında ölenlerin sayısı dün, 7 aylık bir bebeğin ölmesiyle 200'e çıkarken, ETA mı, El Kaide mi sorusuna kesin bir yanıt bulunamadı. ETA, ‘‘saldırılarla ilgimiz yok’’ diye açıklama yaparken, Jose Maria Aznar hükümetinin, seçimleri tehlikeye atmamak için İslamcı terörist bağlantısını gizlediği öne sürülüyor.

Cinco Dias Gazetesi'ne konuşan ve adını açıklamayan bir polis yetkilisinin, hükümetin ‘‘birşeyleri gizlediğini’’ söylemesi bardağı taşıran son damla oldu. Dün iktidardaki Halkçı Parti'nin (PP) merkezi önünde toplanan halk ‘‘Yalan söylüyorsunuz’’ diye bağırdı. Ellerinde tencere tavalarla hükümeti kınayan göstericilere polis müdahale edince çatışma çıktı. 5 bine yakın göstericiden bazılarının yaralandığı, olayların zorlukla kontrole alındığı bildirildi.

Bugün yapılacak seçimlerde, Aznar'ın yerine başbakan adayı gösterdiği Mariano Rajoy da ETA iddiasında ısrarlı olduğunu söyledi. Rajoy, ‘‘Bunu hem elimdeki bilgiler dayanarak hem de vicdani kanaat olarak söylüyorum’’ dedi.

Saldırıların ardında ETA'nın olmasının Aznar hükümetine seçimlerde puan kazandırması bekleniyor.

5 kişi tutuklandı kafalar karıştı

SALDIRILARDAN 62 saat sonra ilk tutuklamalar gelirken, tutuklandığı açıklanan üç Faslı ve iki Hintli kafalarda soru işareti yarattı. Bask bölgesinin ayrılıkçı terör örgütü ETA'yı tek şüpheli olarak görmekte ısrarcı olan İspanyol hükümeti, dün Fas'ta üslenen İslamcı gruplara bağlı olması muhtemel üç Faslı'yı tutukladı. Tutuklananlar arasında, ETA ya da El Kaide ile bağlantılı olma ihtimali bulunmayan iki Hindu'nun da yeralması dikkat çekti. İspanyol vatandaşı iki Hintli'nin daha sorgulandığını açıklayan İçişleri Bakanı Angel Acebes, ‘‘Tutuklananlarla, eylemde kullanılan cep telefonlarındaki sahte kartlar arasında bağlantı buldu. Kesin bir şey söyleyemem, ama önümüzde yepyeni bir yol açıldı’’ dedi.

11 Eylül'den 911 gün sonra

MADRİD'deki terör saldırıları 11 Mart 2004'de yani, 11 Eylül 2001 tarihinde ABD'de düzenlenen saldırılardan tam 911 gün sonra geldi. 911, ABD'de 11 Eylül için kullanılan kısaltma. Amerikalılar, önce ayı sonra günü telaffuz ettikleri için o kötü günü ‘‘9-11’’ diye anıyorlar. 11 Mart 2004, 11 Eylül 2004'ten 2.5 yıl sonraya denk geliyor.

Ayrıca 11 Eylül saldırılarını düzenleyenlerin başı Muhammed Atta'nın da kod adı ‘‘Porsche 911’’di. Tunus'un Cerbe kentinde düzenlenen terör saldırısı da yine 2002 yılının Nisan ayının 11'inde düzenlenmişti. Mormonların kitabında da 9'uncu bölümün 11'inci maddesinde ‘‘Dünyaya ateşi yolladım ve dünyayı yok ettim’’ yazıyor. ABD İç Güvenlik Bakanı Tom Ridge, ‘‘Bir sürü spekülasyon var’’ diyor.

Görgü tanığı: Teröristleri gördüm

POLİSE tren katliamıyla ilgili ilk ipucunu saldırıların düzenlendiği istasyonlardan biri olan Alcala de Henares yakınlarındaki bir bloğun bekçiliğini yapan Luis Garrudo verdi. Garrudo'nun bir beyaz minibüsün yanında üç şüpheli kişi gördüğünü söylemesi üzerine patlayıcı düzeneklerinin ve Kuran ayetlerinin bulunduğu bir kasetin bulunduğu araç ele geçirildi.

Garrudo, ‘‘Onları ilk gördüğümde silahlı soyguncu gibi birşey olduklarını düşündüm. Hava soğuk olmamasına rağmen başları ve boyunları sarılıydı. Gazete almak için istasyona gittiğimde, bir tanesinin hızla ilerlediğini gördüm. Tüm görebildiğim boynuna beyaz bir şeyin sarılı olduğu, başının da örtülü olduğuydu. Geri döndüğümde diğer iki adam da gitmiş, ancak araç orada duruyordu’’ dedi. Dün, İspanyol polisinin bu kişileri aramakta olduğuna dair haberler geldi.

Cep telefonu çözecek

İSPANYA'yı ve beraberinde Avrupa'yı şok eden, başkent Madrid'de 200 can alan bombalı saldırılarda kullanılan cep telefonlarının, kanlı eylemlerin faillerinin bulunması açısından kilit önemde olduğu ifade ediliyor.

İspanyol polisi, bombaların cep telefonlarıyla patlatıldığını ortaya çıkardı. Bombaların fünyeleri, cep telefonunun alarmının çalmasıyla veya telefonlar dışarıdan aranarak ateşlendi.

İspanya İçişleri Bakanı Angel Acebes, vagonların birinde bulunan bir sırt çantasının içinde, İspanyol yapımı patlayıcı içeren bomba, zaman ayarlı fünye ve cep telefonu bulunduğunu duyurdu. Acebes, bu fünyelerle bir gün önce terk edilmiş minibüste bulunan fünyelerin aynı olduğunu belirtti. Bu minübüste fünyelerin yanı sıra Kuran'dan ayetler bulunan bir kasete de rastlanmıştı. Ancak trende ele geçen dinamitin, ETA'nın sık sık kullandığı ve İspanyol imali Goma Dos tipi olduğu da ifade edildi. Bombanın bilinmeyen bir nedenden ötürü patlamadığını belirten polis, cep telefonu ve sim kartının, soruşturma açısından hayati önemde bir ipucu olduğunu açıkladı.Ancak, sim kart üzerinde yapılan incelemelerden, henüz bir sonuç çıkmadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!