El bombalarının kayıtları Ankara'da incelenecek

Güncelleme Tarihi:

El bombalarının kayıtları Ankarada incelenecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2010 16:53

ERGENEKON Ana Davası'nın 133’üncü oturmununda yapılan talepleri karara bağlayan İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Ümraniye’de bir gecekonduda ele geçirilen 27 el bombasına ait olduğu ve Ergenekon isminin geçtiği iddia edilen görüntü kaydının incelenmesine karar verildi.

Belgelerin Ankara Polis Kriminal Laboratuarı ile Ankara Jandarma Kriminal Laboratuarları'nda icelenerek konuşan kişilerin ne söylediklerinin gerekli teknik araçlarla dinlerek tespit edilmesine istedi.

Ümraniye’de ele geçirilen el bombalarının sahibi olduğu öne sürülen Oktay Yıldırım’ın bombalara ilişkin görüntü kaydında geçen ve hakaret içerdiği iddia edilen sözler ile ilgili olarak suç duyurusu talebinde bulunulduğundan gereğinin yapılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılmasına karar verdi.

Tutuklu sanıklardan Ergün Poyraz’ın talebi üzerine eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun’un dinlenip dinlenmeyeceğinin ise tanık dinleme aşamasında değerlendirilmesine karar veren mahkeme, Ankara ve Kars il emniyet müdürlüklerine yazı yazılarak eski İHD Genel Başkanı Akın Birdal’ın vurulması olayı ile ilgili olarak Danıştay suikasti sanığı Osman Yıldırım’ın gözaltına alınıp alınmadığının sorulmasını istedi.

Sanık Nusret Senem’in “MİT Samsun Bölge Başkanı’nın 22 Ocak 2010’da ikinci Ergenekon davasının sanıklarından eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan ile görüşmek üzere duruşma salonuna geldiği yönündeki iddialarının da Gürbüz Çapan ve Mustafa Ali Balbay’a sorulmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca davanın tutuklu sanıklarından İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek’in avukatlarının talebi üzerine Ergenekon Ana Davasının da tanık olarak ifadesi veren eski MİT Daire Başkanı Mehmet Eymür’ün tanık olarak dinlenmesi konusunda izin alınıp alınmadığı, bu konuda verilmiş bir iznin bulunup bulunmadığının MİT Müsteşarlığı’ndan sorulmasına karar verdi.

Mahkeme ayrıca Doğu Perinçek ile bazı sanıkların avukatlığını yapan Vural Ergül’ün 29-30 Aralık 2009’daki oturumlardaki beyanların nedeniyle hakkında Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu, davanın tutuksuz sanıklarından gazeteci Güler Kömürcü Öztürk’ün yurtdışı çıkış yasağının kaldırılması yönündeki talebini ise reddetti. Mahkeme ayrıca şu kararları da verdi:

* Mahkeme, birleştirilen Danıştay Suikasti Davası'nın sanıklarından Osman Yıldırım’ın avukatı Murat Eken, “Danıştay Suikasti’ne iştirak eden kişi Osman Yıldırım değil, Urfa’dan gelen Osman Mutlu olduğu” iddiasını dikkate aldı. Mahkeme Osman Mutlu’ya ait 1 Ocak 2006 ile 30 Haziran 2006 arasındaki cep telefonu görüşme dökümlerinin TİB Başkanlığı’ndan istendi.

* İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Vekilliği'ne yazı yazılarak Cumhuriyet Gazetesi’ne atılan el bomlarının verildiği toplantının yapıldığı iddia edilen Ataşehir’deki evin sahibi olduğu öne sürülen Recep Özkan hakkında araştırma istedi. Mart 2006 ile Haziran 2006 arasında İstanbul Ataşehir’de Migros'a 500 ile 1000 metre içerisinde kalan mesafede ikamet ettiği iddiaları üzerine açık adresinin tespit edilsin. Apartman görevlisi, yöneticisi ve komşuları da tespit edilsin.

* Teoman Ekşioğlu, Fethullah Kaya ile birleştirilen Danıştay Suikasti sanığı Alparslan Arslan’ın arkadaşları olduğu öne sürülen Tarkan Toper, Burhan Gür ve Alparslan Arslan’ın Danıştay saldırısından 4-5 ay önce Glock marka silahı aldığını öne sürüdüğü Orhan Kadı’nın 1 Mart 2006 ile 1 Haziran 2006 arasında telefon kayıtları istendi.

* İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazılarak davanın tutuklu sanığı emekli Tuğgeneral Veli Küçük hakkında 2000-2001’de herhangi bir proje çalışması yapılıp yapılmadığının, yapılmış ise sonucu hakkında bilgi verilmesinin istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!