Ekvador Assange'la ilgili kararını açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Ekvador Assangela ilgili kararını açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2012 09:36

Ekvador, İsveç'te cinsel tacizle suçlanan Wikileaks kurucusu Julian Assange’a siyasi sığınma hakkı tanındığını açıkladı. Assange, 19 Haziran’dan bu yana Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nde yaşıyordu. Londra'dan gelen son haberlere göre Büyükelçilik içinde ve dışında bir hareketlilik yaşanmaya başladı.

Haberin Devamı

Haberi izleyen basın elçilik önünde beklemeye devam ediyor. Öte yandan saat 17.35 sıralarında 8 kişilik bir polis ekibi, ellerinde bir belgeyle binaya girdi. Ancak polislerin rutin bir görev için mi binaya girdikleri açıklık kazanmadı. Sonra da 5 kişilik bir polis grubu takip etti. Herhangi bir açıklama yapılmadı. Assange’ı desteklemek için büyükelçilik önünde toplanan grup da henüz bölgeyi terk etmedi.

 

Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Pationo, düzenlediği basın toplantısında, “Assange’a siyasi sığınma hakkı tanımaya karar verdik. Korkularının meşru olduğuna ve siyasi eziyetlere maruz kalacağına dair tehditler olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

 
ASSANGE: BÜYÜK ZAFER

AFP'nin haberine göre, Assange, Ekvador'un kendisine sığınma hakkı vermesini büyük bir zafer olarak tanımladı. Elçilik personeline "işlerin artık daha stresli bir hâl alacağını" söyleyen Assange, "Bu hem benim hem de destekçilerim için büyük bir zafer" dedi.

 

ELÇİLİK ÖNÜNDE ARBEDE / WEB TV

EYLEMLERDEN KARELER / FOTO GALERİ

"ASSANGE TEHLİKEDE"

Ekvador Büyükelçiliği önünde sabah erken saatlerden bu yana bekleyen Assange destekçisi kalabalık kararı kutlamalarla karşıladı. Grup, “Elini Ekvador’dan çek” ve “Özgürlük savaşçısı Assange” diye sloganlar attı.

 

Patino, İsveç ve ABD’ye gönderilme ihtimaliyle karşı karşıya olan Assange’ın haklarının tehlikede olduğunu, Assange’ın memleketi Avustralya’nın da kendisine gereken yasal korumayı sağlamadığını belirtti.

 

AB DIŞINDA KALMALI
Ekvador Dışişleri Bakanı, “Assange’ın AB dışında bir ülkeye gönderilmesinin hayati önem taşıdığına inanıyoruz. Eğer AB’de kalırsa adil yargılanamayacak ve haklarına saygı gösterilmeyecek. Büyük bir ihtimalle ABD’de askeri mahkemeye çıkarılacak. Ekvador Assange’ın memleketi Avustralya’da da yeterli korumaya sahip olmadığını teyit etmiştir” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

Patino, Ekvador’un daha önce birkaç kez İsveç’e Assange’ı büyükelçilikte sorgulamaları için davette bulunduğunu da hatırlattı. Stockholm’den yapılan açıklamalarda Wikileaks kurucusunun İsveç topraklarına adım atar atmaz ABD’ye gönderilmeyeceği konusunda bir garanti de verilmemişti.

 

Patino sözlerini, “İngiltere’nin Assange’ın ülkemize güvenle geçişi için şartları hazırlayacağına ve geçmişte imzaladığı uluslararası anlaşmalara uyacağına inanıyoruz” diyerek tamamladı.

 

İNGİLTERE'DEN TEPKİ

İngiltere Dışişleri Bakanlığı ise Londra’nın Ekvador’un kararından dolayı hayal kırıklığına uğradığını ancak bu durumun İngiltere’nin Assange’ı İsveç’e gönderme yönündeki yasal zorunluluğunu değiştirmediğini belirtti. Bakanlık’ın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Ülkemizin İade Sözleşmesi doğrultusundaki zorunluluklarını yerine getirmeye kararlıyız. Bizim yasalarımız doğrultusunda Assange, İngiltere’deki tüm hukuki kanalları kullanmıştır. Kendisini İsveç’e göndermek zorundayız ve bu zorunluluğu yerine getireceğiz” denildi.

 

Haberin Devamı

İngiltere hükümeti erken saatlerde yaptığı açıklamada, Assange’ın Ekvador’a ayak basmasına kesinlikle izin verilmeyeceğini bildirmişti.

 

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ise Ekvadorlu mevkidaşının açıklamasını eleştirdi. Bildt, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Anayasal ve hukuki sistemimiz herkese haklarını garanti eder. Bunun aksi yönündeki suçlamaları reddediyoruz" dedi.

 

Bildt bu açıklamayı yaptıktan kısa bir süre sonra İsveç’in Ekvador Büyükelçisini geri çağırdığı bildirildi.


ELÇİLİK BASILABİLİR Mİ?

Uluslararası hukuka göre, diplomatik alanların bu alanı kullanan yabancı ülkelerin kendi toprağı olarak kabul edildiğine işaret eden uzmanlar, İngiltere'de 1987'de yürürlüğe giren “Diplomatik ve Konsolosluk Alanları Kanunu”nun, bir büyükelçiliğe zorla girilmesini haklı çıkarmak için kullanıldığına ilişkin mevcut bir kayda rastlanmadığına dikkati çekti.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan da yapılan yazılı bir açıklamada, söz konusu kanundan alıntı yapılmıştı. Açıklamada, bu kanunun Dışişleri Bakanlığı'na, bir binanın diplomatik statüsünün, binanın sahibi yabancı ülkenin “bu alanı kendi misyonu çerçevesinde veya sadece bir konsolosluk alanı olarak kullanmayı bırakması durumunda” kaldırma yetkisi verdiği belirtildi.

SKANDAL OLDU 

Haberin Devamı

İngiliz yetkililerin, Assange’ı gözaltına almak amacıyla Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’ne baskın düzenlemeyi planladıklarını açıklamaları uluslararası bir skandala neden oldu. Zira bu durum büyükelçilik binalarını kapsayan diplomatik dokunulmazlığın ihlali anlamına geliyor.

 

Patino da konuşmasının başında bu konuya değinerek, İngiltere’yi eleştiri bombardımanına tuttu. Böyle bir hamlenin “düşmanca ve kabul edilemez” görüleceğini belirten Patino, Birleşmiş Milletler şartı ile Viyana Konvansiyonu’nu hatırlatarak, “Size çok sert vururum ama yaramazlık yapmazsanız vurmam” dedi.

HAZİRAN'DA SIĞINMIŞTI
Assange, kendisine yönelik İsveç'te iki kadına cinsel tacizde bulunduğu yolundaki suçlamaları reddediyor. Assange, bu suçlamalar nedeniyle İsveç'e sınır dışı edilmemek için, 19 Haziran'da Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınmıştı.

Haberin Devamı

Wikileaks'in kurucusu, söz konusu suçlamaların, ABD'ye ait gizli diplomatik ve askeri yazışmalara ilişkin binlerce belgeyi 2010'da Wikileaks internet sitesi aracılığıyla ifşa etmesine kızan ABD'li yetkililerce uydurulduğunu öne sürüyor.

Assange'ın taraftarları ise ABD'nin Assange hakkında gizlice yargılama işlemi başlattığına ve İngiltere'nin Assange İsveç'e iade etmesi durumunda,  ABD'nin Assange'ı İsveç'ten ABD'de yargılamak üzere alacağına inandıklarını belirtiyor.

Assange'ı “konuşma özgürlüğünün bir meşalesi” olarak kabul eden Ekvador'un solcu Devlet Başkanı Rafael Correa, çeşitli defalar yaptığı açıklamalarında, ABD'de ölüm cezasına çarptırılma ihtimali nedeniyle Assange'ın sığınma başvurusunu siyasi bir baskı meselesi olarak gördüğünü ifade etti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!