Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2007 00:00
Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren, kamu, özel ve sivil toplum arasında kayıtdışıyla mücadele protokolünün oluşturulmasının zamanının geldiğini söyledi.
Ekren, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Kasım ayı Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmelere değinerek, yeni dönemde istihdam ve büyüme politikasında sosyal koruma destekli bir programı devreye koyacaklarını, ayrıca özel sektörde ciddi bir tasarruf seferberliğinin de birlikte oturup tartışılması gereken konulardan biri olduğunu ifade etti. Türkiye’nin küresel sistemdeki yerine de işaret eden Ekren, Türkiye arzu edilen seviyeye gelmemiş olsa da reytinginin arttığını, hedeflerinin ise ülkeyi yatırım yapılabilir ülke reytingine kavuşturmak olduğunu, bu konuda özel sektörden destek beklediklerini kaydetti. Bundan sonraki dönemin Türkiye’nin yaşadığı değişim ve dönüşüm programından daha fazla faydalanması dönemi olmasını istediklerini dile getiren Ekren, makro istikrarın yanı sıra mikro dengelerde de yeni bir eğilimin ortaya çıkması gerektiğini düşündüklerini, ekonomik ve siyasi yapının birbirinin enerjisini azaltacak şekilde değil artıracak şekilde daha da gelişmesini arzuladıklarını vurguladı.
DÜNYA DEVLETİ: Ekren, yeni dönemdeki vizyonlarına değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "2003-2007 dönemi bir rehabilitasyon, düzeltme, normalleşme dönemiydi. 2008-2012 yıllarında ise ekonomik dinamizm ile sosyal istikrarı birlikte gerçekleştirmek istiyoruz. İstihdam içinde büyüyen, geliri daha adil paylaşan, küresel ölçekte rekabet gücüne sahip, bilgi toplumuna dönüşen, AB’ye üyelik için uyum sürecini tamamlamış bir yapı. Temel hedefimiz, dünya insanı, dünya firması ve dünya devleti oluşturmaktır."
KAYITDIŞIYLA MÜCADELE: Yeni dönemde büyüme ile istikrarı birlikte sağlayacak politikaların izleneceğini dile getiren Ekren, sektörler arasında ayırım yapmayacaklarını, ancak reel sektörün önümüzdeki dönemde daha fazla öne çıkması için daha çok inisiyatif kullanacaklarını aktardı. Ekonomi yönetiminin şu anda fiillen işleyen bir mekanizmayı işlerken aynı anda onarmaya ve iyileştirmeye çalıştığını ifade eden Ekren, çalışırken bu mekanizmanın çalışmasını da bozmamak gerektiğini vurguladı. Ekren, reel sektöre yönelik bakış açılarında yenilikler, yatırımlar ve ihracatın etkili olacağını belirterek, vergi konusunda adil bir paylaşım ile hem kamu, hem özel sektör, hem de hane halkı gelirlerinde tasarruf yapılmasına da olanak tanıyacak bir vergi politakası izleyeceklerini söyledi. Türkiye ekonomisinin en önemli konularından biri olan kayıt dışılığa da dikkat çeken Ekren, şöyle konuştu: "Bu konuda sağlıklı, caydırıcı bir mekanizma oluşturabilirz. Kayıt dışılığın azaltılması konusunda kamunun inisayitifini sizlerle paylaşabiliriz. Her iki taraf için de bağlayıcı bir gösterge sistemi oluşturabiliriz. Vergi ve benzeri yüklerin vergiler üzerindeki paylarının azalış oranıyla, istihdam ve diğer faktörlerin kayıt içine giriş oranı arasında ilişki kurabiliriz. Bu, zaman içinde iki tarafın birbirini denetlemesi ve karşılıklı bir inisiyatif kullanma arzusu haline gelebilir. Kamu, özel sektörü ve sivil toplum kuruluşları arasında kayıt dışılığın azaltılması, kayıt dışılıkla mücadele konusunda bir kayıt dışıyla mücadele protokolünün oluşturulmasının zamanı geldi."