Güncelleme Tarihi:
Uzun yanıt: Televizyonların, bilgisayarların ya da cep telefonlarının miyopiye yol açtığını gösteren doğrudan bir kanıt yok. Bununla birlikte, aydınlatılmış ekranlara bakmanın etkisine ilişkin kaygılar sürüyor. Gözlerimiz basılı metin ya da dijital ekran üzerinde çalışırken kendi biçimlerini ayarlayarak “yakındaki metinlere” odaklanıyor.
O yüzden uzun süre okumanın kalıcı hasara yol açabilmesi, kulağa mantıklı geliyor. Fakat Sydney Üniversitesi’nden Kathryn Rose bu hipotezin henüz kanıtlanmadığını söylüyor. Buna karşılık, New York Eyalet Üniveritesi’nin Optometri Koleji’nden Mark Rosenfield, ekranlara uzun süre bakmanın rahatsızlığa yol açabileceğini dile getiriyor. Rosenfield’ın laboratuvarının yürüttüğü bir araştırmada, Manhattan’da bir ofiste personelin yaklaşık %40’ı mesai süresinin yarısında göz yorgunluğundan yakındığı görüldü.
Araştırmacı buna “Bilgisayarla Görme Sendromu” adını veriyor. Rosenfield bu durumun sorumlusunun sadece ekranlar değil, çok küçük basılmış harfler ve gözlerimizle okunan materyal arası mesafenin kısa olduğu durumlar olduğunu söylüyor. Akıllı telefonlar ve tabletler, yüzümüze kitaplardan daha çok yaklaştırdığımız için göz yorgunluğunu artırıyor. Yine de söz konusu sendromun tam kaynağı gizemini korumakta. “Altında yatan sebeplere dair iyi bir fikrimiz yok,” diyor Rosenfield.
popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.