Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2007 00:00
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in ek önlemler alınmasına ilişkin sözlerine karşılık ekonominin koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, her şeyin bütçe hesabında düşünüldüğünü, ayrıca ek önlem alınmayacağını açıkladı. Şimşek’in "İmkan yok, şimdi yapamayız" dediği sosyal güvenlik primlerinde 5 puanlık indirim için de Ekren, "Taahhüdümüzün arkasındayız" diye konuştu.
HAZİNE’den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile ekonominin koordinasyonundan sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, ek önlemler konusunda karşı karşıya geldi. Ekren, bir gün önce 2008 yılı bütçe hedeflerini gerçekçi kılabilmek için gelir artırıcı tedbirlere ihtiyaç olduğunu açıklayan Şimşek’e karşı çıktı. Şimşek’in ek önlemler alınmasına ilişkin sözlerine karşılık Ekren, tüm önlemlerin bütçe hesabı içinde düşünüldüğünü, ayrıca bir ek önleme ihtiyaç olmadığını savundu.
SÖZ KONUSU DEĞİL: Ekonomi Koordinasyonu Kurulu (EKK) toplantısının ardından soruları yanıtlayan Nazım Ekren, ek önlemlerin gündemlerinde bulunmadığını vurguladı. Şimşek’in açıklamasını hatırlatılarak yöneltilen bir soru üzerine Ekren, şöyle konuştu: "Sayın Şimşek’in ek önlemlerle ilgili beyanatına ilişkin olarak gazeteden okuduğum şekliyle yorumlarsam farklı olur, ama Sayın Şimşek’le görüşüp ne dediğini ya da ne demek istediğini sorarsam farklı yorumlamış olurum. Bütçe rakamlarına baktığımız zaman bütçenin genel olarak önümüzdeki yıl için vergi gelirlerinin iyileştirme, harcamalarda etkinlik sağlayan bir bütçe olduğunu söylemek mümkün ek tedbirden kasıt bütçe dışında bir ek tedbirse zaten şu anda söz konusu değil."
BÜTÇENİN İÇİNDE: IMF ile yapılan görüşmeler kapsamında da ek tedbirin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine de Ekren, önümüzdeki yıl içindeki muhtemel risklere, harcama tavanlarına ve gelir artışlarına bakılarak bütçe bağlandığını hatırlattı. Ekren, "Dolayısıyla ek tedbir dediğimiz bu bütçenin bu şekilde bağlanmasını da ifade ediyorsa bu zaten var içinde, ama onun dışında bir şey söylüyorsanız şu anda öyle bir şey gündemde değil diyoruz. Ama gelişmelere göre bakacağız" diye konuştu.
ŞİMŞEK NE KASTETTİ: Ekren, Şimşek’in, bütçe dışı tedbirlerden en önemlisinin elektrik zammı olacağını belirttiğinin anımsatılması üzerine de şunları söyledi: "Bütçe dışı dendiğinde Sayın Şimşek’in vurgulamak istediği faiz dışı fazla hesaplanırken, merkezi yönetim ve merkezi yönetim dışı bütçe rakamlarının birlikte ele alınması ise, orada ifade ettiği enerji ile ilgili düzenlemeler ise, nispi dengelerin genel dengelere zarar vermemesine özel önem gösteriyoruz. Bu çerçevede bakıldığında oluşturduğumuz makro dengelerin bozulmaması için mikro çerçevede ne alınması gerekiyorsa alınacaktır. Eğer Şimşek de bunu kastediyorsa dediği doğrudur."
5 PUANLIK İNDİRİM: Şimşek’in, "Bu indirim için gerekli imkanımız yok, şimdi yapamayız" dediği işverenin sosyal güvenlik primlerinde 5 puanlık indirim için de Ekren, "Taahhütlerimizin arkasındayız" dedi. Bu konunun hükümet programında ve kalkınma planlarında bu konuyu çok net bir şekilde vurgulandığını hatırlatan Ekren, takvimin sorulması üzerine de "Koşullar ve zaman oluştuğunda taahhütlerin yerine getirileceğini ilişkin hiç bir tereddütün oluşmaması gerekli" dedi.
Faiz dışı fazla tek başına çözüm olamazNAZIM Ekren, kamu borcunun milli gelire oranının azaltılması noktasında faiz dışı fazlanın tek başına çözüm olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi. Ekren, şöyle konuştu: "Kamu borcunun milli gelire oranının azalabilmesi için faiz dışı fazla bir tanesi, faiz oranlarının düşmesi bir tanesi, büyüme oranının artması, güven, istikrarın artması bir tanesi yani çok fazla değişkenin olduğu bir ortamda kamu borçlarının milli gelirine oranının azaltacak en önemli ve tek göstergeyi faiz dışı fazla olarak görmemek lazım. Son 5 yıllık sürece baktığımızda KİT’lerdeki performansa baktığımızda, ekonomideki performansa baktığımızda, faiz oranlarına ve büyümeyi dikkate aldığımızda bu faiz dışı fazlayla da kamu borcunun milli gelirlerinin oranını azalttığını söylemek mümkün olur."
Ekonomi yüksek notu hak ediyor operasyon etkilemezDEVLET Bakanı Mehmet Şimşek, "Türkiye’nin yapacağı bir askeri operasyon makro ekonomik dengeleri değiştirmez. Türkiye ekonomisi artık çok dayanıklı bir ekonomi haline geldi " derken, ABD’de görüştüğü reyting kuruluşlarının, Türkiye’nin son yıllarda çok ciddi bir mesafe katettiği görüşünde olduklarını belirtti. Şimşek, "Gerek Moody’s, gerekse Standard and Poor’s, Türkiye’nin ’çok daha iyi’ bir kredi notunu hak ettiği görüşünde hem fikirler. Reyting kuruluşları, Türkiye’nin yapısal reformları gerçekleştirmesi halinde, kredi notunun yükseltileceğini vurguladılar. Reyting kuruluşları, faiz dışı fazlanın yüzde 5.5’e inmesinin, dengeleri etkilemeyeceği görüşünde" diye konuştu.
Merkez bankaları hassas konularda tavır alabilirNAZIM Ekren, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın "sınır ötesi harekattan dolayı yatırımcının güveninin bozulması durumunda likidite yönetiminin üzerine yönelecekleri" yönündeki sözlerini şöyle değerlendirdi: "Global piyasadaki gelişmelere bakıldığı zaman ABD ve İngiltere gibi ülkelerin de Merkez Bankalarının ekonomileriyle ilgili hassas konular olduğunda çok net açık tavır alabildiği görülür. Merkez Bankası da bu konuda benzer bir yaklaşım gösteriyor."
Irak önlemi için top Bakanlar Kurulu’ndaNAZIM Ekren, Kuzey Irak’ta terör gruplarına yönelik düşünülen tedbirlerin diplomatik, siyasi, askeri ve ekonomik olmak üzere 4 bileşenden oluştuğunu belirterken, konununun EKK toplantısında görüşülmediğini söyledi. Ekren, "Muhtemelen Milli Güvenlik Kurulu’ndan (MGK) alınan tavsiye kararından sonra Bakanlar Kurulu’na aktarılacak veri ve bilgiler orada tartışılacak" dedi.
Halka söz verdik, sosyal güvenlik primi düşecekSOSYAL güvenlik priminde 5 puanlık indirim konusunda Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren’e destek veren Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "Bu konu hem
seçim beyannamemizde vardı, hem de hükümet programına girdi. Sayın Başbakanımız TBMM’de programı okudu. Yani, vatandaşımıza bu konuda söz verdik. Dolayısıyla radikal ve zor bir karar da olsa primi indirip, istihdamın önünü açmamız gerekiyor. Kimse endişe etmesin, koordinatör bakanımız Nazım Ekren’in dediği gibi bir takvime bağlı olarak bu indirim gündeme gelecek. Biz bu indirimi yaptığımızda sanayinin rekabet gücü artacak, işsizliğe biraz olsun çözüm gelecek, kayıtdışılık azalacak. İşadamları da attıkları adımlarla indirimin aslında ne kadar yararı olduğunu göstermeli" dedi.
Ne yapılabileceğini işçi ve işverenle tartışmak lazımÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılan çalışmanın kıdem tazminatından vazgeçilmesini içerip içermediğine ilişkin bir soru üzerine Nazım Ekren, iş gücü politikalarının sadece yasal değil idari tedbirleri de içerdiğini belirtti. Ekren, orta vadede emek piyasasında evrensel kural ve prensiplerin geçerli olması için işçi ve işveren gruplarıyla birlikte neler yapılabileceğini tartışmak gerektiğini kaydetti. TÜSİAD’ın makro değişiklikleri ve önerilerini içeren raporunun nasıl değerlendirildiğinin sorulması üzerine de Bakan Ekren, iş dünyasının önemli bir kuruluşu olan TÜSİAD’ın gelişmelere bakış tarzını ciddiye aldıklarını ancak hükümetin genel olarak ana parametrelerinde kurgu değişikliğinin söz konusu olmadığını söyledi.