Ekobülten

Güncelleme Tarihi:

Ekobülten
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2006 00:00

Kaynak: Nitelikli emeğin önemi arttı

Prof. Dr. Muhteşem Kaynak, üretimde bilginin önemli bir unsur haline geldiğine dikkat çekerek, bilginin gelişmesiyle birlikte niteliksiz emeğe ilginin azaldığını, nitelikli emeğin ise öneminin hızla arttığını vurguladı. "İstanbul Teknik Üniversiteliler Birliği" tarafından düzenlenen geleneksel Cumartesi konferanslarının konuğu olan Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhteşem Kaynak, "Globalleşme ve Türkiye’de Emek Kalitesi" konulu bir konuşma yaptı. Kaynak, firmaların ve ülkelerin rekabet gücünün artmasında nitelikli insanların önemli olduğunu anlatarak, niteliksiz ya da tek nitelikli işçilerin, çok hünerli işçilere dönüşmesi gerektiğine dikkat çekti. Artık çağın, çok bilen, birçok şeyden anlayan insan beynine ihtiyaç duyduğunu kaydeden Kaynak, bu hünerli işçilerin yaptığı çalışmaların ülkelerin ekonomisine katkıda bulunabileceğini söyledi. Kaynak, beşeri sermayeye yapılan yatırımın fiziki sermayeye yapılan yatırımdan daha önemli hale gelmesiyle birlikte, yaşam boyu eğitimin de büyük önem kazandığı bilgisini verdi. Üniversitelerin, fabrikaların ve bir çok kuruluşun hizmet içi eğitime önem vermesi gerektiğini vurgulayan Kaynak, bilgisayarı hakkı ile bilen insan sayısının Türkiye’de çok az olduğunu ileri sürdü.

"Şeytanın markası" Pradataklitleriyle savaşıyor

Lauren Weisberger’in bestseller kitabından uyarlanan ve vizyona yeni giren "The Devil Wears Prada" (Şeytan Marka Giyer) filmiyle bugünlerde adından sıkça söz ettiren ünlü İtalyan Markası Prada, taklitlerine savaş açtı. Ankara merkezli marka ve patent ofisi Grup Ofis’ten yapılan yazılı açıklamada, Prada’nın, bir tekstil firması tarafından yapılan "Prasa" marka başvurusuna tescil kararına karşı Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne dava açtığı belirtildi. Dava sonucunda "Prada" ve "Prasa" ibarelerinin esas unsur, fonetik ve biçimsellik nedeniyle aynı olması ve söz konusu ürün gruplarının aynı ve benzer türden olduğu kararına varıldığı belirtildi. Açıklamada, mahkemede, markaların karıştırılacağı ve ayrıca Prada markasının bir dünya markası olması nedeniyle, başvuru sahibinin tanınmış markanın itibarından haksız biçimde yararlanma amacında olduğu kararına varıldığı, bu nedenle Prasa markasının, temyiz yolu açık olmak üzere iptal edildiği bildirildi.

30 milyar dolarlık toprak rantı iddiası

ŞEHİR Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Zafer Şahin, "Ankara’daki plansız kentsel dönüşüm projeleri ve bazı projelerdeki gereksiz değişiklikler sonucu, son 10-15 yıl içerisinde belli kesimlerin elinde 20-30 milyar dolarlık toprak rantı birikmiştir" dedi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ankara İlKoordinasyon Kurulunca, Mülkiyeliler Birliği’nde Ankara’nın sorunlarına ilişkin basın toplantısı düzenlendi. TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi Başkanı Zafer Şahin, burada yaptığı konuşmada, Ankara’daki kentsel dönüşüm projelerinin bir çoğunun ihtiyaç neticesinde ortaya çıkmadığını, bazı projelerin belli kesimlere rant sağlamak amacıyla hazırlandığını iddia etti. Ankara’da 24 kentsel dönüşüm projesi uygulandığını söyleyen Şahin, şöyle konuştu: "Bu projelerin yüzde 70’i gereksiz bölgelerde, sadece belli kesimlere rant sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Ankara’daki plansız kentsel dönüşüm projeleri ve bazı projelerdeki gereksiz plan değişiklikleri sonucu, son 10-15 yıl içerisinde belli kesimlerin elinde 20-30 milyar dolarlık toprak rantı birikmiştir. Büyükşehir Belediyesince bazı kesimlere sağlanan toplam rantın boyutu ise daha fazladır."

ODTÜ bilişimde kayıt dönemi

TÜRKİYE’de ilk olarak ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünce uzaktan erişim yöntemiyle başlatılan Bilişim Teknolojileri Sertifika Programı (İDE-A) yeni dönem kayıtlarını 15 Ekim’e kadar alacak. Zaman ve mekandan bağımsız olan sanal okulda, bilgisayar mühendisliği temel dersleriyle bilgi teknolojileri uzmanları yetiştiriliyor. 15 Ekim’den başlayacak olan program, 4 dönem halinde toplam 9 ay sürecek. Programa katılanlar; veri tabanı yönetim sistemleri, yazılım mühendisliği, web programlama ve yazılım geliştirme projeleri konusunda uzmanlık dersleri alacak. Kayıtlar, 15 Ekim’e kadar http://idea.metu.edu.tr adresindeki sanal kampüste yapılacak. Ücretli olan programda öğrenciler ve ODTÜ mezunları için önemli indirimler sağlanacağı belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!