Güncelleme Tarihi:
CHP 2'si bağımsız 111; MHP 1'i bağımsız 52 milletvekilinin imzasının bulunduğu, cumhurbaşkanlığına Ekmeleddin İhsanoğlu'nu aday gösteren dilekçelerini, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e sundu.
Çiçek'e dilekçeleri, CHP adına Grup Başkanvekili Engin Altay ve MHP adına Grup Başkanvekili Oktay Vural verdi. Altay ve Vural, dilekçelerini sunmadan önce birer açıklama yaptı.
Altay, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin, bu yıl ilk kez halk tarafından yapılacağını anımsattı.
Anayasanın 102. maddesi, Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu çerçevesinde, Prof. Dr. Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu'nu cumhurbaşkanı adayı olarak
gösterilmesine dair dosyalarını takdim etmek istediklerini belirten Altay, daha
sonra elindeki klasörü Çiçek'e sundu.
"ÖZGÜRLÜKLERE SAHİP ÇIKACAK BİR ANLAYIŞ"
Vural da Türk milletinin egemenliğini temsil eden milletvekilleri olarak, anayasanın kendilerine verdiği yetki çerçevesinde cumhurbaşkanlığına aday olarak İhsanoğlu'nu, milletin milli mutabakatına takdim ettiklerini söyledi.
Vural, Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil edecek, anayasanın uygulanmasını ve devlet organlarının düzenli, uyumlu çalışmasını gözetecek, Türk milleti ve tarih huzurunda görev yapacak bir cumhurbaşkanı seçim sürecinin böylece başladığını anlattı.
Toplumsal istikrar ve mutabakatla cumhurbaşkanı adayı belirlenmesinin, demokrasiye önemli katkı sağladığını dile getiren Vural, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu bakımından cumhurbaşkanlığına yaptığımız bu adaylık müracaatı, milletimizi kavgaya değil huzura, çatışmaya değil uzlaşmaya, ben merkezli değil, biz merkezli anlayışa, yolsuzluğa değil dürüstlüğe, ayrışmaya değil bütünleşmeye, dengeye davet ediyoruz. Sayın İhsanoğlu'nun, cumhuriyetimizin ve milletimizin değerleriyle barışık şahsiyetiyle, bu görevi milletimizin bütün evlatlarını kavrayacak ve kapsayacak şekilde, demokrasiye, hukuk devletine ve özgürlüklere sahip çıkacak bir anlayışta yürüteceğine inanıyoruz. Aziz milletimizin oluşturduğu binlerce yıllık medeniyet havzası içinde, milletimizin, devletimizin huzur ve barış anlayışını temsil edecektir. Sayın İhsanoğlu'nu 52 milletvekiliyle, milletimizin teveccühü ve desteğine havale ediyoruz. Allah, yar ve yardımcısı olsun."
"BENİM DÖNEMİMDE BİR ÇOK İLKLER OLDU"
TBMM Başkanı Cemil Çiçek de başvuru önergelerinin tesliminin ardından yaptığı açıklamada, bugün ilk başvuruyu, TBMM olarak aldıklarını kaydetti.
Çiçek, bu başvuru ve ekindeki belgeleri yarın YSK'ya ulaştıracaklarını, bundan sonraki sürecin kanun gereği YSK'nın tasarrufunda olduğunu belirtti.
Seçimlerin, ülke, millet, devlet hayatları için hayırlı ve uğurlu olmasını temenni eden Çiçek, barış ve huzur içinde bir seçim yapılmasını istedi.
Çiçek, cumhurbaşkanlığının, anayasa, devlet geleneği, devlet ve millet hayatında önemli bir yeri olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
"104. maddenin ilk paragrafı bile bu makamın ne kadar yüce, önemli olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Cumhurbaşkanları, devletin başıdır ve aynı zamanda Türk milletinin birliğini temsil eder. Devlet organları arasındaki uyumu gözetir ve anayasanın uygulanmasını gözetir. Bu görevler bile, bu makamın ne kadar yüce olduğunu gösteriyor. Milletimiz de bu makamın yüceliğine, müstesna bir makam olduğuna yakışır olgunluk içinde bir seçimi gerçekleştirecektir. Bundan sonra da başvuralar olacak, hem adaylar için hem millet, devlet hayatımız için hayırlı olsun."
Çiçek, başvuru belgelerinin alındığına dair belgeleri de Altay ve Vural'a verdi.
Vural'ın ilk kez, böyle bir tecrübe yaşandığını söylemesi üzerine Çiçek, "Benim dönemimde bir çok ilkler oldu. Bazısı olumlu, bazısı olumsuz" dedi.
Konuşmaların ardından Çiçek, salondan ayrıldı. Daha sonra Altay ve Vural, birer konuşma yaparak, soruları yanıtladı.
"BİR GRUBUN, BİR SİYASİ ANLAYIŞIN DEĞİL"
Altay, yaptıkları tarihi başvurunun, millet, ülke, insanlık için hayırlı olmasını diledi.
MHP ile eşzamanlı, aynı mahiyette iki ayrı başvuru yaptıklarını ifade
eden Altay, Anayasanın 102., Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu uyarınca CHP Genel
Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun birinci imzasıyla 111 milletvekili olarak, 10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Prof. Dr. İhsanoğlu'nu aday olarak gösterdiklerini söyledi.
Bu tercihin 4 nedeni bulunduğunu dile getiren Altay, bunları şöyle sıraladı:
"Birinci nedeni, parlamenter demokratik sisteme inancımız ve bunun bekasına yönelik arzumuzdur. Türkiye'de parlamenter demokratik sistemin bekasından, bunun en iyi şekilde işlemesinden yanayız. Devletimizin laik niteliği, sosyal bir hukuk devleti olma özelliğini sürdürmek ve korumak istiyoruz. Bu da tercihimizin ikinci temel nedenidir. Üçüncü nedenimiz, aziz milletimizin huzuru, refahı ve mutluluğudur. Türkiye, bir kutuplaşma, kamplaşma, gerilim politikasını yıllardır yaşıyor ve bu toplumumuzda büyük bir huzursuzluk kaynağı olarak kendini gösteriyor. Ekonomideki gelişmeler, bu gerilim ve kutuplaşmadan kaynaklı gelişmeler, milletimizin refah seviyesinin istenen noktaya gelmesinin önünde önemli bir engel. Ülkenin ve bölgenin içinde bulunduğu bu hal, milletin mutluluğunun da önündeki en büyük engel. Bu nedenle bu tercihi yaparken, milletin huzuru, refahı, mutluluğunu önemli bir gerekçe olarak, bu sorunun giderilmesine değerli, kıymetli bir katkı olacağını düşündük. Ülkemiz, Ortadoğu ve dünyada barış ve kardeşliğin tesisinde, Sayın İhsanoğlu'nun çok önemli rol üstleneceğini, önemli bir aktör olarak hem ülkede, hem bölgede büyük bir görev üstleneceğini de düşünüyoruz. Dolayısıyla herkesin hukukunu koruyabilecek, bir grubun, bir siyasi anlayışın, bir ideolojik yaklaşımın değil, 76 milyon vatandaşımızın ve dünyada yaşayan bütün vatandaşlarımız için 'bu benim cumhurbaşkanımdır, benim hukukumu korur' diyerek, güven, huzur içinde oy verebileceği bir adayı Meclis Başkanlığı'na takim ederek, yüce milletimizin takdirine sunuyoruz. Toplumun beklentilerine karşılık gelebilecek bir aday olarak, Sayın İhsanoğlu'nu değerlendirdik. Bundan sonraki süreçte, adil, demokratik ve eşit koşullarda, seviyeli bir yarış beklentimiz var. Sayın İhsanoğlu'nu, milletimizin yüce takdirine havale ediyoruz."
"DEMOKRATİK BİR ALTERNATİF"
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, sadece bir cumhurbaşkanı adayı belirlemediklerini, aynı zamanda cumhurbaşkanı zihniyeti ve cumhurbaşkanının nasıl görev yapması gerektiğine ilişkin bir irade beyanı ve zihniyetini ortaya koyduklarını vurguladı.
Vural, burada, siyasi partiler, sivil toplum örgütleriyle yapılan istişareler ve daha sonra ortaya konulan mutabakatla, İhsanoğlu'nun demokratik bir alternatif olarak Türk milletinin önüne konulduğunu ifade etti.
Milletin, cumhurbaşkanı makamında siyasi kavga, ayrışma, sorumsuzluk, kısıtlama istemediğini dile getiren Vural, şöyle konuştu:
"Cumhurbaşkanı makamında aradığı huzur, demokrasi, hukuk devleti, özgürlüklerdir. Bu bakımdan MHP olarak, biz böyle bir zihniyetin Türkiye'nin cumhurbaşkanı olacağını ifade ettik. Ve bu değerleri temsil edecek bir adayı da takdim ettik. Sayın İhsanoğlu, aziz milletimizin değerleriyle, cumhuriyetimizin temelleriyle barışık bir şahsiyet olarak Türkiye'nin cumhurbaşkanı olmaya taleptir. Burada ortaya koyduğumuz tercih, bir siyasi parti tercihi değildir. Anayasa ve kanunların, milletvekillerine verdiği yetki çerçevesinde Türk milletinin cumhurbaşkanlığını yapmaya ve bu cumhurbaşkanı olarak da bütün milletimizi temsil etmeye yönelik bir cumhurbaşkanı adayını takdim ettik. Allah utandırmasın. Anayasamız, Türk milletinin birliği, devletinin birliğini temsil eder diyor. Aradığımız cumhurbaşkanı bu çerçevede görev yapmalı. Aradığımız şahsiyetin de bu çerçevede görev yapacağına inanıyoruz."
"RİSKLİ BİR OYUN"
Bir gazetecinin "111 milletvekiliyle imza verdiğinize göre, CHP'li milletvekillerinin ikinci bir aday için imza verme şansı kalkmadı diyebilir miyiz?" sorusunu Altay, "Diyebiliriz" diye yanıtladı.
Bağımız Burdur Milletvekili Hami Yıldırım ve Bağımsız Kütahya Milletvekili İdris Bal'ın, CHP Grubuna gelerek, adaylık önergesine imza attıklarını belirten Altay, 109 CHP milletvekili ve 2 bağımsız milletvekilinin imzasının bulunduğunu bildirdi.
Gazetecilerin, CHP'nin 21 milletvekilinin imzasının bulunmadığı ve yeni bir adaylık dilekçesinin gündeme gelebileceğini söylemeleri üzerine Altay, "21 Blackjack oyunudur aynı zamanda, ama çok riskli bir oyundur" karşılığını verdi.
Vural, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin ilk imzasıyla 52 milletvekilinin imzasının bulunduğunu belirtti. MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş'in yurt dışında bulunduğunu ifade eden Vural, Bağımsız Milletvekili İhsan Barutçu'nun imza attığını bildirdi.
Başvuruda, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, TBMM Katip Üye Muharrem Işık, MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu da bulundu.
ADAYLIK BAŞVURULARI
TBMM üyeleri içinden veya Meclis dışından en az 20 milletvekilinin yazılı teklifiyle cumhurbaşkanı adayı gösterilebiliniyor.
Aday gösterilenin, TBMM üyesi olması halinde, aday hariç en az 20 milletvekilinin yazılı teklifi gerekiyor. Her bir milletvekili ancak bir aday için teklifte bulunabiliyor.
En son yapılan milletvekili genel seçimlerinde, aldıkları geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında, yüzde 10'u geçen siyasi partiler ortak aday gösterebiliyor. Her bir siyasi parti ancak bir aday için teklifte bulunuyor.
Aday gösterilebilmek için ilgilinin yazılı muvafakatının bulunması gerekiyor.
3 TEMMUZ SON GÜN
Cumhurbaşkanı adaylığı için başvurular, Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) kabul edilen Cumhurbaşkanı Seçiminde Uygulanacak Seçim Takvimi'ne göre, bugün başlayıp, 3 Temmuz saat 17.00'ye kadar TBMM Başkanlığına veya YSK'ya yapılacak.
Aday gösterme süresinin sona erdiği 3 Temmuz saat 17.00'den sonra hiçbir şekilde yeni aday gösterilemeyecek.
Başvurunun TBMM Başkanlığı'na yapılması halinde, tüm bilgi ve belgeler, başvuru süresinin bitiminden itibaren 24 saat içinde 4 Temmuz saat 17.00'ye kadar YSK'ya elden teslim edilecek.
YSK tarafından 5 Temmuz'da yapılacak inceleme sonucunda, adaylarla ilgili bilgi ve belgelerde eksiklik tespit edilmesi halinde, eksikliklerin giderilmesi için 7 Temmuz saat 17.00'ye kadar süre verilerek, adaya yazılı bildirimde bulunulacak.