Güncelleme Tarihi:
İhsanoğlu’na CHP Meclis grubu içinden tepkiler geldi. Gelen eleştirilerin bir bölümü İhsanoğlu’nun “Atatürk ve Cumhuriyet karşıtı” olduğu şeklindeydi.
Cumhuriyet Gazetesi Ankara temsilcisi Utku Çakırözer'e “Atatürk düşmanlığı” iddialarına üzüldüğünü blirten İhsanoğlu, şunları söyledi:
ÇOK ÜZÜLÜYORUM
Bu tür değerlendirmelere çok üzülüyorum. Lütfen bunu yapan arkadaşlarımız geçmişime baksın. Türkiye Cumhuriyeti kurumlarında, hatta adında bizzat Atatürk yazılı kurullarda üstlendiğim görevlere baksınlar. Atatürk’ü, Cumhuriyet realitesini ve kazanımlarını inkâr etmek tamamen yanlıştır.
ATATÜRK TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN KURUCUSU
Atatürk istiklal mücadelesinin kahramanı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olarak tüm Türk milletinin gönlünde yer etmiş mümtaz bir şahsiyettir. Bunun aksini söylemek tarihin realitesine yakışmayan bir tutum olur. Fransa için Napolyon, ABD için George Washington neyse Türkiye için de Atatürk odur.
İHSANOĞLU İLE KILIÇDAROĞLU'NUN ORTAK NOKTASI
Ekmeleddin İhsanoğlu'na yakınları 'Ekmel Bey' diye seslenirmiş. Hürriyet Gazetesi yazarı İsmet Berkan da Hürriyet Sosyal'de paylaştığı mesajında buna dikat çekti ve ''Ekmeleddin İhsanoğlu'na yakınları 'Ekmel Bey' diye hitab edermiş. 'Ekmel' yani 'Kemal'' diye yazdı. Ekmel'in anlamlarından biri de 'kemale ermek' olarak biliniyor
NE KUTSAMALI NE DE REDDETMELİ
Türkiye’de Atatürk meselesi gündeme geldiğinde yapılan şu: Bir kesim onu yargılıyor ve tamamen reddediyor. Bir kesim ise yarı Tanrı misali kutsuyor. Ne kutsamalı ne de reddetmeliyiz. Türkiye’nin bu tartışmaları çoktan aşmış olması lazım. Cumhuriyet’in 100. yılında tarihimizi objektif ve rasyonel olarak ele alabilmeliyiz.
AMAÇ DAHA İYİ DEMOKRASİ OLMALI
Türkiye artık modern bir toplum haline döndü. Demokrasisini daha iyi noktaya çıkarmak için büyük çaba içinde. Ben de günümüz meselelerini bu çerçeve içinde ele almanın en doğru yaklaşım olduğuna inanıyorum.
DİN VE SİYASET BİRBİRİNE KARIŞMAMALI
Din-siyaset ilişkisi düzenlenmesi gereken bir alandır. Bu ikisi arasındaki sınırın tayininde hep problemler olmuştur. Siyasi güçlerin din üzerinde baskı kurmaması gerekir. Benzer şekilde siyaset üzerinde din adına bir baskı da kurulmamalı. Bu durumların her ikisinin de başarısızlıkla neticelendiği örnekler hem İslam hem de dünya tarihinde mevcuttur.
ANADOLU DENİNCE GÖZÜMÜZ PARLAR
Babam da benim gibi siyasete uzak durmak isteyen bir kişiydi. İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif’in en yakın arkadaşıdır babam. En güvendiği insanlardan biridir. Ülkesini seven, Anadolu’yu duyunca gözü parlayan biriydi babam.
HAMAMA GİREN TERLER
İhsanoğlu ile ilgili en merak edilen konu, AK Parti’nin olası Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Tayyip Erdoğan karşısında nasıl bir kampanya yürüteceği... İhsanoğlu, yakında Ankara ve İstanbul’da siyasi partiler ve basını kapsayan bir görüşmeler turuna çıkacak. Ardından yurt gezileri gündeme gelecek. “45 günlük bu yoğun tempoya hazır mısınız?” sorusuna İhsanoğlu şu yanıtı verdi: “Hamama giren terler”