A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2008 10:37
Fırıncılar Milli Takımı ustalarından, Fırıncılar Türkiye Şampiyonu Nimet Bilen, mart ayında Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenecek Dünya Şampiyonası'na her gün 8 saat çalışarak hazırlanıyor.
Edinilen bilgiye göre, amcasının Ağrı'daki ekmek fırınında 9 yaşında çırak olarak mesleğe giren Bilen (41), hamur işine olan yeteneğinin fark edilmesi üzerine 13 yaşında ekmek üretimine başladı.
1984 yılında İstanbul'a gidip, bir ekmek fabrikasında meslek yaşantısını sürdüren Bilen, 19 yaşında ekmek ustası oldu. Meslek hayatı boyunca bir çok ekmek ustasının yanında deneyim kazanan Bilen, kendisini geliştirip 160 çeşit ekmek yapmayı öğrendi.
FIRINCILAR TÜRKİYE ŞAMPİYONU
Türkiye Fırıncılar Federasyonu tarafından düzenlenen, Türkiye Fırıncılar Milli Takımı'nın ön seçmelerine katılan Bilen, hazırladığı hamsili ekmek, meyveli ekmek, sebzeli ekmek ve sebzeli ramazan pidesiyle Fırıncılar Türkiye Şampiyonu seçildi.
Daha sonra 6 ustanın yer aldığı Fırıncılar Milli Takımı'na girmeyi başaran Bilen, geçen yıl Fransa'nın Lille şehrinde düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda 12 ülkenin hamur ustalarını geride bırakıp şampiyon olmanın gururunu yaşadı.
Bilen, Milli Takıma girdikten sonra, Yunanistan ve Fransa'daki üniversitelerin fırıncılık bölümlerine davet edilip, öğrencilere organik ekmek üretimi konusunda dersler verdi.
“HEDEFİMİZ DÜNYA ŞAMPİYONLUĞU”
Ekmek ustalığının, Türkiye'de üst seviyede yapıldığını, Türkiye'nin Avrupa ülkeleriyle yarışacak pozisyonda olduğuna işaret eden Bilen, takım olarak hedeflerinin dünya şampiyonluğu olduğunu söyledi.
Bilen, Paris'te mart ayında düzenlenecek olan Avrupa Fırıncılık Fuarı kapsamında yapılacak Fırıncılar Dünya Şampiyonası'nda, Türkiye'nin, hamur işleri konusunda ne kadar kaliteli ve ileride olduğunu gösterme fırsatı yakalayacaklarını dile getirdi.
Türkiye'yi dünya çapında ekmekçilik arenasında temsil etmenin gururunu yaşadığını anlatan Bilen, şampiyonada ülke olarak dereceye girebilmek için en iyi ustalığı göstereceklerini bildirdi.
12 ülkenin katılacağı yarışmada en güçlü rakiplerinin ABD, Fransa ve Almanya'dan gelen ustalar olduğunu ifade eden Bilen, şöyle konuştu:
“2004 yılında yapılan şampiyonada elenmiştik. Ancak bu yılki hedefimiz dünya şampiyonu olmak. Bir taraftan Çanakkale'deki pasta ve unlu mamuller üreten fabrikada çalışıyor, diğer yandan da işletme sahibi Ali Polat'ın sponsorluğunda yarışmaya hazırlanıyorum. Her gün 8 saat boyunca ürün demoları yapıyorum. Girişimcilerin, fırın ustalarına bu tür yarışmalara katılmaları konusunda daha çok destek vermesini istiyorum. Destek sayesinde, sektörün daha kaliteli bir hal alacağına inanıyorum.”
Bilen, Türkiye'nin her yöresinde özel ekmek türleri bulunduğunu, bu nedenle ülkenin ekmek konseptinin çok geniş olduğuna işaret etti.
Türkiye'nin ekmek üretiminde dünya standartlarının üzerinde kalite ve çeşitliliğe sahip olduğunu vurgulayan Bilen, çeşitliliğin yarışmada kendilerine büyük avantaj sağlayacağını kaydetti.