Güncelleme Tarihi:
15 Temmuz gecesi Genelkurmay Karargâhı’nın işgal edilmesine katılan darbeci askerler hakkında hazırlanan iddianameye göre, darbe girişiminin haber alınması üzerine Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, saat 18.30’da Silahlı Kuvvetler Komuta Harekât merkezini arayarak, ‘havada bulunan araçların indirilmesi’ emrini verdi. Akar’ın bu emri saat 19.19’da Kuvvet Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Harekât Merkezi’ne bildirildi.
YASAK GEVŞETİLDİ
İddianameye göre gelen münferit talepler üzerine saat 19.25’te Solotürk uçağının Antalya’daki gösteri uçuşu, İHA / İKU uçuşları, Suriye sınırından CAP (koruma görevi yapan) jetlerin uçuşları ile havada görev nedeniyle bulunan ulaştırma uçaklarının uçuşları bir aksaklığa yer vermemek amacıyla serbest bırakıldı. Bu uçuşların serbest bırakıldığına ilişkin hususlar Başbakanlık Koordinasyon Merkezi ile Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi’ne iletildi. Havadaki araçların indirilmesine ilişkin emir üzerine 4 adet İHA/İKU, 2 adet Ulaştırma, 7 adet helikopter, 14 adet eğitim uçuşu yapan araç, 2 adet Suriye CAP, 2 adet kurye ve 2 adet F16 olmak üzere toplam 33 adet hava aracının inişi sağlanırken; 4 adet İHA/İKU ve 2 adet de Suriye CAP uçağının, terörle mücadele görevleri nedeniyle uçuşlarına izin verildi.
HUKUKA AYKIRI EMİR
Bazı hava araçlarının uçuşuna izin verilmesine ilişkin ikinci emre darbecilerin eklemeler yaptığı tespit edildi. İddianamede ‘darbeciler tarafından ele geçirilen Hava Kuvvetleri Harekât Merkezi’nin, Silahlı Kuvvetler Harekât Merkezi’nin emirlerini refüze edecek şekilde, ulaştırma uçakları için uçuşların serbest bırakıldığına dair hukuka aykırı emrin yayınlandığı’ tespiti yapıldı. İddianameye göre, 15 Temmuz gecesi darbeci askerler, ‘eklemeler yapılan izin emri’ ile Terzi ve ekibini Ankara’ya getirmek için CN-235 tipindeki CASA uçağına kalkış izni verilmesini sağladı. Bu izin çerçevesinde, saat 21.22’de Etimesgut Özel Kuvvetler Hava Alay Komutanlığı’ndan kalkış yapan askeri uçak, saat 23.15’te Diyarbakır’a iniş yaptı. Darbecilerin bindiği uçak saat 00.00 sıralarında Diyarbakır’dan kalkarak, 16 Temmuz 02.00 sıralarında Etimesgut Özel Kuvvetler Hava Alay Komutanlığı’na indi. Etimesgut’taki Özel Hava Alay Komutanlığı’na saldırı ve Ömer Halisdemir’in şehit edilmesine ilişkin davalarda savunma yapan sanıklar, Terzi’yi getiren uçağın uçuşuna neden izin verildiği sorusunu gündeme getirerek, Genelkurmay Başkanı Akar’a yönelik suçlamalarda bulunmuştu. Semih Terzi 15 Temmuz gecesi Ankara’da öldürülmüştü.