Eker: 2008'de 5,3 milyar YTL tarımsal destek vereceğiz

Güncelleme Tarihi:

Eker: 2008de 5,3 milyar YTL tarımsal destek vereceğiz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2007 11:37

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 2008 yılında 5,3 milyar YTL tarımsal destek vereceklerini, yıl içinde ek kaynakların da yaratılacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Eker, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bakanlığının bütçe sunuşunu gerçekleştirdi. Bakanlığın 6,8 milyar YTL'lik bütçesinin 5 milyar 376 milyon YTL'sinin tarımsal desteklere ayrıldığını kaydeden Eker, transfer toplamının da 5 milyar 418 milyon YTL olacağını belirtti.

Hükümetin makroekonomik denge hedefi ve bütçe disiplinini gözetmek zorunda olduğunu vurgulayan Eker, "Çünkü Türkiye geçmişte bütçe disiplinine uymamamın cezasını ağır ekonomik krizlerle ödemiş bir ülkedir. Dolayısıyla bize verilen bütçeyi az bulmakla birlikte, daha çoğunu arzu etmekle birlikte, imkanların da maalesef bu yönde olduğunu ama yıl içinde ilave bütçe imkanları arayışının süreceğini ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Eker, tarımsal desteklerin AKP hükümeti döneminde yüzde 182 artarak 2007 yılında 5 milyar 274 milyon YTL'ye çıktığının da altını çizdi.

TMO ALIMLARINDA YÜZDE 115 ARTIŞ

2007-2008 hububat alım kampanyası döneminde TMO tarafından toplam 156 bin ton alım yapıldığını ifade eden Eker, bunun karşılığında üreticilere 64 milyon YTL ödeme yapıldığını söyledi. 2006 yılında emanet alım miktarının 281 bin ton olduğunu anımsatan Eker, bu miktarın 2007 yılında önceki yıla göre yüzde 115 artış göstererek 604 bin tona çıktığını kaydetti.

TMO'nun 2006-2007 döneminde 162 bin 489 ton fındık alımı yaptığını ifade eden Eker, 2007-2008 döneminde ise Ekim sonu itibariyle 74 bin 633 ton fındık alımı yapıldığını ve üreticilere 334 milyon YTL ödendiğini bildirdi.

"Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da TMO tarafından müdahale alım fiyatı açıklanmadan mısırın piyasada işlem göreceği tahmin edilmektedir" diyen Eker, Ekim sonu itibariyle taahhütname karşılığı 15 bin 844 ton mısır alımı yapıldığını söyledi. TMO'nun 2007 yılında 8 bin 703 ton haşhaş kapsulü alımı gerçekleştirerek, üreticilere 15,6 milyon YTL ödeme yaptığını belirten Eker, Afyon Alkaloidleri Fabrikası'nda üretilen morfin ve türevlerinin ilk 10 aylık ihracatından 24,9 milyon dolar gelir sağlandığını belirtti. Eker, 2008 bütçesi içinde ürün alımları için 1 milyar 425 milyon YTL ayrıldığını da ifade etti.

ÇAYKUR faaliyetleri hakkında bilgi veren Eker, kurumun 2007 yılında 659 bin ton yaş çay alımı yaptığını belirtti. Bu çerçevede Ekim ayı sonu itibariyle üreticilere 212 milyon 815 bin YTL yaş çay alım bedeli ödendiğini kaydeden Eker, 2008 yılında 613 bin ton alım yapılmasının tasarlandığını ifade etti.

KURAKLIĞA ÖZEL ÜRETİM

Haberin Devamı

Kuraklık sorununa da değinen Eker, özellikle Orta ve Batı anadolu Bölgelerinde hububat üreten çiftçilerin önemli gelir kayıplarına uğradığını kaydetti. Çıkarılan kararname kapsamında, ürünleri yüzde 25 ve üzerinde zarar gören çiftçilere kaybettikleri ürün miktarına karşılık gelen alan için buğdayda dekar başına 15 YTL ödeneceğine işaret eden Eker, önümüzdeki dönemde yaşanacak kuraklık için kuraklığa dayanıklı üretim için çalışma yaptıklarını bildirdi. Kuraklığa uygun çeşitleri belirleyip illere bildirdiklerini açıklayan Eker, üreticilerin bu ürünlere ağırlık vermesi durumunda kuraklıktan daha az etkileneceğini kaydetti.

MİRAS YOLUYLA ARAZİ BÖLÜNMESİNE SON VERİLECEK

Türk tarımının birinci sorunun verimlilik olduğunu, bu sorunun temelinde de bozuk işletme yapısının yattığını belirten Eker, Türkiye'de ortalama tarım işletmesi büyüklüğü 55 dekarken, AB'de bu rakamın 175 dekar olduğunu kaydetti. Bu yapıda karlı ve verimli üretimin mümkün olmadığını vurgulayan Eker, Toprak Koruma Kanunu ile bu alanda 20 dekar sınırı getirdiklerini anımsatarak, "Ama bu yeterli değil. Esas gayemiz miras hukukunda değişiklik sağlayıp, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçmektir. Dünyada tarım arazisi mirasa konu değil. Kardeşler ya gelirden pay alıyor ya ortaklık şeklinde oluyor ya da kardeşler haklarından feragat edip devrediyor" dedi.

ARAP ATLARI İÇİN PANSİYONERLİK

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) çalışmalarını anlatan Eken, "Safkan Arap Atı Pansiyonerlik Projesi"ni uygulamaya koyduklarını ifade etti. Eker, proje ile yetiştiricilerin TİGEM işletmelerinden satın aldıkları tay ve kısrakların pansiyoner olarak işletmelerde barındırılması ve aygırlarla tohumlanmasının sağlandığını bildirdi. Atçılık gen kaynaklarının korunması ve üstün vasıflı aygırların spermalarından faydalanılması amacıyla, 2007 yılında Karacabey Tarım İşletmesinde "Dondurulmuş Sperma Laboratuarı" kurulduğunu belirten Eker, tesis kapasitesinin ülkedeki tüm tek tırnaklı hayvan türlerinin gen kaynaklarının uzun yıllar muhafazasına imkan vereceğini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!