EK KONTENJANA BAŞVURACAK ADAYLARA UYARI

Güncelleme Tarihi:

EK KONTENJANA BAŞVURACAK ADAYLARA UYARI
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Üniversiteye adaylarının son umudu olan ek yerleştirme kontenjanlarına başvurular, yarın başlıyor.
Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) yüksek puan aldığı halde herhangi bir programa yerleşememekten şikayet eden adayların, tercih yaparken dikkatli olmaları gerekiyor.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Dr. Fethi Toker, boş kontenjanlar için başvuracak adaylara bazı uyarılarda bulundu.
Toker, yaptığı açıklamada, üniversitelere yerleştirme işlemlerinden sonra adaylardan gelen itiraz dilekçelerinin büyük bölümünün tercihlerle ilgili olduğunu vurguladı.
Üniversitelere yerleşemeyen adayların çoğunun lisede okuduğu alanı dışında tercih yapmasından kaynaklandığını ifade eden Toker, adayların mutlaka alanlarıyla ilgili programlardan tercihte bulunmaları gerektiğini vurguladı. Alanıyla ilgili bir programı tercih eden adayın ortaöğretim başarı puanının 0.5, alanı dışında tercihte bulunan adayın ortaöğretim başarı puanının da 0.2 katsayısıyla çarpıldığını hatırlatan Toker, bu durumun dikkate alınmasını istedi.
Toker’in, üniversite adaylarına önerileri şöyle:

  • Ek kontenjan kılavuzunu çok iyi inceleyin,
  • Eğer tercihlerinizin geçerli olmasını istiyorsanız, ÖSS puanlarınızın tercih edeceğiniz programların minimum puanından (taban puanı) yüksek olmasına dikkat edin. Yükseköğretim programlarıyla ilgili minimum puanlar Ek Kontenjan Kılavuzu’nda yer alıyor,
  • Tercih ettiğiniz programın lisede okuduğunuz alanla ilgili olup olmadığını mutlaka kontrol edin
  • İstediğiniz ve okuyabileceğiniz bir programı tercih etmeye çalışın,
  • Tercih formlarınızı ilgili yerlere mutlaka süresinde teslim edin. Teslim süresi kesinlikle uzatılmayacaktır.
    BAŞVURULAR
    Ek yerleştirme kontenjanları için başvurular yarın başlıyor. Başvurular, 18 Ekim’de sona erecek. Ek kontenjanlara başvurmak isteyenlerin şu koşulları taşıması gerekiyor:
  • 1999-ÖSS’ye girmiş olmak,
  • Başvurulan önlisans ve açıköğretim programları için öngörülen ÖSS puan türünde 105,000 ve daha fazla ÖSS puanına, başvurulan lisans programları içinse, öngörülen ÖSS puan türünde 120,000 ve daha fazla ÖSS puanına sahip olmak,
  • 1999-ÖSYS merkezi yerleştirme sonunda açıköğretim programları dışında hiçbir yükseköğretim programına yerleşmemiş olmak,
  • Ek yerleştirmede tercih edilen yükseköğretim programının 1999-ÖSYS merkezi yerleştirme sonunda oluşan en küçük puanına eşit veya daha yüksek bir Y-ÖSS puanına sahip olmak. Adaylar, Y-ÖSS puanları ile yükseköğretim programlarının en küçük puanlarını karşılaştırırken, bu programın kendi alanlarında olup olmadığı ve bu program için ek puandan yararlanıp yararlanmayacaklarını göz önünde tutacaklar. Bu yıl, özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan yükseköğretim programlarına kesin kayıt yaptırmış olanlar da ek yerleştirmeye başvurabilecekler.
    BAŞVURU ÜCRETİ
    Başvuracak adaylar, 1 milyon lira karşılığında, ek yerleştirme kılavuzu, ek yerleştirme başvuru formu ve ek yerleştirme ücreti banka belgesini, illerdeki ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliği yetkililerinden alabilecekler. Adaylar, ek yerleştirme ücretinin ilgili bankaya yatırıldığını gösteren belge ile başvuru formunu 18 Ekim tarihine kadar ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliği yetkililerine teslim edecekler. Posta ile başvuru yapılamayacak. Ek yerleştirme kontenjanlarına merkezi yerleştirme işlemleri, 1999 Öğrenci Seçme Sınavı Kılavuzu, 1999-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ile 1999-ÖSYS Yükseköğretim Programlarına Ek yerleştirme Kılavuzunda belirtilen esaslara göre yapılacak. Ek yerleştirme kontenjanlarına dahil yükseköğretim programlarının kontenjanları, koşulları ve en küçük puanlarıyla ilgili ayrıntılı bilgiler, 1999-ÖSYS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzu’nda yer alacak.
    KONTENJANLAR
    Ek kontenjalardan toplam 42 bin 933 aday yararlanacak. Devlet üniversitelerinin önlisans programlarında 17 bin 750, lisans programlarında 3 bin 453 olmak üzere toplam 21 bin 203 kontenjan bulunuyor. Vakıf üniersitelerinin ön lisans programlarında 3 bin 621, lisans programlarında 4 bin 112, KKTC üniversitelerinin ön lisans programlarında 2 bin 39, lisans programlarında 8 bin 841, yurtdışındaki üniversitelerin lisans programlarında da 3 bin 117 kişilik kontenjan bulunuyor. Böylece, toplam 42 bin 933 aday, üniversitelere yerleşme şansını yakalayabilecek.



  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!