Einstein'ın teorisini "çökerten" gevşek kabloymuş

Güncelleme Tarihi:

Einsteinın teorisini çökerten gevşek kabloymuş
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2012 12:51

Ünlü fizikçi Albert Einstein’ın en temel teorilerinden birinin geçtiğimiz yıl yapılan bir deneyle yanlış olduğu kanıtlandığında bilim dünyası alt üst olmuştu. Ancak deneyin yapıldığı laboratuvarın yetkilileri tarafından yapılan son açıklama, "hiçbir şeyin ışıktan hızlı hareket edemeyeceğini" savunan Einstein'ın bu teorisinin halen geçerliliğini koruduğu ihtimalini ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

İsviçre’nin Cenevre şehri yakınlarında bulunan CERN araştırma enstitüsü fizikçileri, geçtiğimiz yıl nötrino denilen atom altı parçacıkların ışıktan daha hızlı hareket ettiğini kanıtladıklarını öne sürmüştü. Böylece, Einstein’ın Özel Görelilik Teorisi’nin yanlışlığının ispatlandığı ifade edilmişti.

 

Amerikan Bilim Geliştirme Derneği’nin ScienceInsider sitesinde, bu sonucun GPS uydusunu bilgisayara bağlayan kablolardan birindeki gevşemeden kaynaklandığı öne sürüldü.

 

CERN İDDİALARI DOĞRULADI

Reuters'ın haberine göre, CERN Sözcüsü James Gillies de GPS sisteminde bir sorun olmuş olabileceği konusunda şüpheler olduğunu doğruladı. Gillies, kesin bir sonuca ulaşabilmek için daha fazla test yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

Haberin Devamı

Gillies, “Olası bir açıklamamız var. Ama Gran Sasso’da yeni bir nötrino deneyi yapana kadar hiçbir şey kesin değil” diye konuştu.

 

CERN'den bugün yapılan yazılı açıklamada, yeni deneyin Mayıs ayında yapılacağı ifade edildi.

 

"NÖTRİNOLAR IŞIKTAN HIZLI" DEDİLER

CERN’in İtalya’nın başkenti Roma yakınlarında bulunan Gran Sasso laboratuarında yapılan ve OPERA adı verilen deney, nötrino adı verilen elektriksel yükü sıfır olan ve maddelerin içinden neredeyse hiç etkileşmeden geçebilen temel parçacıkların, CERN'in İsviçre-Fransa sınırındaki yeraltı tesisinden, 730 kilometre mesafedeki İtalya'da bulunan Gran Sasso'daki yeraltı laboratuvarına gönderilmesi suretiyle yapılmıştı.

 

Araştırmacılar yapılan deneyde nötrinoların ışık hızı olan saniyede 299 bin 792 kilometre hızla hareket etmeleri halinde laboratuvara ulaşmaları gereken süreden 60 nano saniye önce geldiğini tespit etmişlerdi. Deneydeki hata payı ise sadece 10 nano saniye olarak açıklanmıştı. Nano saniye, saniyenin milyarda birine eşit bir zaman birimini ifade etmek için kullanılıyor.

 

Haberin Devamı

Deneyi düzenleyen fizikçiler, sonuçlar açıklanmadan önce aylar boyunca olası bir yanlış okuma olup olmadığını kontrol ettiklerini söylemişti.

 

UZMANLAR ŞÜPHEYLE YAKLAŞMIŞTI

Deneyin Eylül 2011'de açıklanan sonuçları, ünlü Alman fizikçi Albert Einstein tarafından bulunan ve bugün modern fiziğin esasını teşkil ettiği kabul edilen “hiçbir şeyin ışıktan hızlı hareket edemeyeceği” kuralıyla çelişmesi nedeniyle bilim adamlarınca kuşkuyla karşılanmıştı.

 

Sonuçları Kasım’da açıklanan ikinci testle de nötrinoların ışıktan daha hızlı hareket ettiğine dair kanıtlar elde edilmişti.

 

Chicago Üniversitesi Fizik Bölümü Başkanı Edward Blucher, ilk sonuçların doğru olmasının çok heyecan verici olabileceğini belirterek, “Sanırım bunun yüzde 100 doğru olduğuna inanan kimseyle tanışmadım. Sanırım deneydekiler mümkün olduğunca dikkatli çalışıp herhangi bir sorun bulamayınca sonuçları açıkladılar. Belki birkaç ay daha beklemeliydiler” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!