Güncelleme Tarihi:
Haftalık bilgilendirme toplantısında konuşan Çalışkan, araç tescil ve sürücü belgesi işlemlerinde bürokrasi ve kırtasiyecilik ile gereksiz işlem süreçlerinin bulunması, bu belgelerin sayısının gün geçtikçe artması nedeniyle personel sayısı ve fiziki yetersizliğin daha çok ortaya çıktığını belirterek bu açıdan yeniden yapılanmanın zorunlu hale geldiğini söyledi.
Bu nedenle Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığı'nın, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair yasa tasarı taslağı hazırladığını anlatan Çalışkan, taslakta her türlü araç ile sürücü belgesi kayıtlarının, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulacak olan “Araç Tescil ve Sürücü Belgesi İşlem Merkezi”nde tutulmasının öngörüldüğünü kaydetti.
Taslağa göre, ilk defa araç alan kişinin herhangi bir kuruma gitmeden ”Geçici Tescil Belgesini” aracı satan bayiden alacağını ifade eden Çalışkan, bayinin araçla ilgili bilgileri elektronik ortamda Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan merkeze göndereceğini, merkezin 30 gün içerisinde hazırlayacağı asıl tescil belgesinin de ilgilinin adresine postalanacağını söyledi. İkinci el araçlarda ise tescil işleminin noterler veya Bakanlar Kurulu kararıyla yetkilendirilen kişiler veya kuruluşlar tarafından yapılacağını anlatan Çalışkan, geçici tescil belgesinin verilmesinden sonra araç bilgilerinin elektronik ortamda merkeze bildirileceğini, merkezin de 30 gün içerisinde asıl tescil belgesini kişilerin adresine göndereceğini bildirdi.
EHLİYETLER DE MERKEZDEN
Taslağa göre, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen sürücü sertifikasının da Emniyet Genel Müdürlüğü Araç Tescil ve Sürücü Belgesi İşlem Merkezi'ne gönderileceğini ifade eden Çalışkan, merkezin hazırlayacağı sürücü belgelerinin posta ile hak sahiplerine yollanacağını söyledi.
Tasarı taslağının yasalaşması halinde Türkiye genelinde bulunan 556 tescil kuruluşunda görev yapan 3 bin 585 personelin başka birimlerde asli görevlerini yapacağını anlatan Çalışkan, bunun kurulum, işletme, bakım onarım, kırtasiye ve bürokrasiyi azaltacağını, böylece hızlı, kaliteli ve ekonomik bir hizmet sunumu yapılabileceğini kaydetti.
ANAHTARCI VE ÇİLİNGİRLER BİLDİRİMDE BULUNACAK
Anahtarcı ve çilingirlerin çalıştırılmasıyla ilgili İçişleri Bakanlığı'nın 1 Aralık 2006 tarihinde bir genelge yayınlayarak il valiliklerine gönderdiğini belirten Çalışkan, genelge kapsamında çilingir ve anahtarcıların iş yerleri listesi ile çalışanların kimlik belgeleri ve adreslerinin, sorumlu işletmeci tarafından 3 gün içinde kolluk gücüne bildirilmesi gerektiğini söyledi. Çalışkan, bu kişilerin iş yerlerinden ayrılması durumunda da üç gün içerisinde bildirimin zorunlu olacağına işaret ederek, bunun suçun önlenmesi ve kontrolü açısından önemine dikkat çekti.
Toplantının ardından bir gazetecinin trafik tescilinde getirilmesi öngörülen değişikliklerin, pasaportlarda da uygulanıp uygulanmayacağını sorması üzerine Çalışkan, pasaportlar için şu anda böyle bir durumun söz konusu olmadığını, ancak ileride bu uygulamanın başarısına göre benzeri değişikliğin getirilebileceğini söyledi.