Güncelleme Tarihi:
Ehliyet sınav sonuçları 20 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen sınavın ardından sürücü adaylarıyla paylaşıldı. Birçok ilde aynı tarihte gerçekleştirilen sınavda adaylara motor, sağlık ve trafik konularından sorular yöneltildi. Peki 20 Mayıs ehliyet sınav sonuçları sorgulama işlemi nasıl yapılacak? İşte, 20 Mayıs ehliyet sınav sonuçları sorgulama ekranı ve sonraki sınav dönemleri hakkında detaylı bilgiler
EHLİYET SINAV SONUÇLARINI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ
BİR SONRAKİ EHLİYET SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?
2017 EHLİYET SINAV TAKVİMİ
Sınav Sıra No Sınav Tarihi 2017-MTSKS-1 11 ŞUBAT 2017(saat 14.00)-Cumartesi 2017-MTSKS-2 20 MAYIS 2017 (saat 14.00)-Cumartesi 2017-MTSKS-3 29 TEMMUZ 2017( saat 14.00)-Cumartesi 2017-MTSKS-4 07 EKİM 2017 (saat 14.00)-Cumartesi 2017-MTSKS-5 23 ARALIK 2017(saat 14.00)-Cumartesi
EHLİYET SINAV SONUÇLARINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?
a. İtirazlar, soru ve cevap anahtarlarının http://www.meb.gov.tr ve http://www.odsgm.gov.tr internet adreslerinden yayımlanmasından itibaren 5(beş) takvim günü, sonuçların aynı internet adresinde yayımlanmasından itibaren de 5 (beş) takvim günü içinde dilekçeyle ÖDSGM’ye yapılacaktır.
b. Kursiyerler, sınav sorularına, sınav sonuçlarına ve sınav uygulamasına ilişkin itiraz başvurularını, T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. ve Türkiye Halk Bankası A.Ş. şubelerinden herhangi birine, “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığı ile 20 TL (Yirmi TL KDV Dâhil) itiraz ücreti yatırarak, alınan banka dekont/ATM işlem fişi ve sınav adının teorik olduğu dilekçe ile birlikte yapacaklardır.
c. Sınav ücretini yatırıp sınav başvurusu onaylanmayan ya da yanlış yatırılan ücretlere dair kursiyerlere ücret iadesi yapılacaktır. Başvurusu/sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava alınmayan ya da sınavdan çıkarılan, kursiyerlerin bu konuyla ilgili itiraz başvuruları dikkate alınmayacaktır.
ç. Sınavlarda yanlış yatırılan ücretlerin iadeleri sınavın tamamlanmasından yaklaşık 4 hafta sonra tek yanlı olarak döner sermaye işletmesi tarafından herhangi bir başvuru talep etmeksizin yapılacaktır. Ücretlerin hangi bankaya yatırıldığına bakılmaksızın yalnızca Ziraat Bankası sistemleri aracılığı ile merkezi ödeme ekranlarından “MEB İade Bedeli” altında TC kimlik no ile sorgulama yaptırılarak iade edilecektir. Adaylara kısa mesaj ile bilgilendirme yapılacaktır bu nedenle başvuru sırasında geçerli bir GSM(cep) telefon numarası girilmesi zorunludur.
d. Faksla yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.
e. İtirazların cevaplanmasında ÖDSGM genel evrak kayıt tarihi dikkate alınacaktır.
f. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile kursiyerin T.C. kimlik numarası belirtilmeyen, banka dekont/ATM işlem fişi eklenmemiş, imza ve adresleri olmayan dilekçeler dikkate alınmayacaktır.
EHLİYET ALMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR
- B ve G ehliyet sınıfları için 18 yaşını bitirmiş olmak.
- A1, A2, F ve H ehliyet sınıfları için 17 yaşını bitirmiş olmak.
- A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H ehliyet sınıfları için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak.
- C, D ve E ehliyet sınıfları için 22 yalını doldurmuş olmak.
- Sabıka kaydının olmadığına dair dilekçeyi kurs müdürlüğüne teslim etmek.
- Nüfus cüzdanı fotokopisini Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.
- ‘Sürücü olur’ sağlık raporunu almış olmak.
- Son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet vesikalık fotoğrafı Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.
STAJYER SÜRÜCÜ UYGULAMASI NEDİR?
Direksiyon sınavı sonucunda yeterli puanı alan ve başarılı olan adaylar stajyer sürücü olur. Stajyer sürücü olarak 2 yıl geçirilmelidir. Stajyer sürücü kurallara uyar ve 75 ceza puanına 2 yıl içinde ulaşmazsa stajyer sürücü olmaktan çıkarak normal ehliyet almaya hak kazanır. 2 yıl içerisinde trafik kurallarını ihlal eden ve 75 ceza puanına erişen stajyer sürücünün ehliyeti elinden alınır ve iptal edilir.
Stajyer sürücünün 75 ceza puanına erişmesi için 3 ya da 4 hata yapması yeterlidir. Örneğin sürücünün park yasağına uymaması sonucunda 20 ceza puanı, emniyet kemerini takmayanlara 15 ceza puanı, kırmızı ışık ihlal edilmesi sonucunda 20 ceza puanı ve hız sınırı limitinin aşılması durumunda 10 ceza puanı verilir. Yönetmelik çerçevesinde sürücü adayı iki yıl içerisinde trafik kurallarını 3 kez ihlal ederse, 0.20 promil üzerinde Alkol ile yakalanırsa ve hız limitini 3 kez ihlal ederse sürücü belgesi iptal edilebilir. Sürücü adaylarının ehliyetlerinin iptal edilmemesi için belirlenen trafik kurallarına uyması gereklidir.