Güncelleme Tarihi:
Ehliyet değiştirme randevusu almak isteyen vatandaşlar, EGM üzerinden dijital ehliyet başvurusunun nasıl yapılacağı konusunu araştırdı. 2017 yılından itibaren tamamıyla çipli sisteme geçecek olan sürücü belgeleri, EGM tarafından eski ehliyetlerin yerine yenileme işlemine tabii tutulacak. Peki ehliyet yenileme işlemi için gerekli evraklar neler? İşte açıklanan ehliyet fiyatları ve ehliyet yenileme işlemlerinde izlenecek adımlar!
Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte en çok gündeme gelen konulardan biri de ehliyet yenileme başvuru süreci ve bu süreç gerçekleştirirken yapılması gerekenler oldu. Eski tip sürücü belgeleri, 2020’ya yenileriyle değiştirebiliyor. Ehliyet yenilemenin ilk adımı başvuru süreciyle başlıyor. Sürücüler, Emniyet Genel Müdürlüğü EGM’nin resmi sitesi üzerinden başvuru yapabiliyor. Resmi sitesindeki duyurular bölümünde online randevu sistemi hakkında bilgilendirmede bulunan EGM, “Emniyet Genel Müdürlüğü sürücü belgesi işlemleri ile ilgili online randevu sistemini hizmete sundu.” ifadeleri kullanıldı. Online randevu sisteminin erişme açıldığının bilgisinin verildiği sitede duyuru; “Vatandaşlarımız, Emniyet Genel Müdürlüğüne ait (www.surucurandevu.egm.gov.tr) internet adresinden online randevu aldıktan sonra, il/ilçe trafik tescil birimlerinde yeni tip sürücü belgesi işlemlerini gerçekleştirebilecek.” İfadeleriyle sonlandırıldı.
KAÇ YIL GEÇERLİLİĞİ OLACAK?
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olarak düzenlenmektedir. Mevcut olan eski sürücü belgeniz ise yeni tip sürücü belgeleri verilmeye başlandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerli olup, 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgesi ile değiştirmeniz gerekmektedir. Ayrıca, sürücü belgesinin yenilenmesi sırasında sürücü olur sağlık raporu alınması zorunludur.
EHLİYET KAÇ GÜN İÇERİSİNDE TESLİM EDİLECEK?
Sürücü belgesi başvurularında başvuru kabul edildikten sonra sürücü belgesi yerine geçen geçici belge düzenlenecek olup, 15 gün içerisinde asıl sürücü belgesi teslim edilecektir.
EHLİYET YENİLEME BELGELERİ NELERDİR?
Ehliyet yenileme ücretleriyle ilgili soru işaretlerine yanıt bularak içlerini rahatlatan sürücü adayları, ehliyet yenilemede gerekli evrakların neler olduğunu araştırmaya başladı. Ehliyet yenileme evrak listesi Trafik.gov.tr adresinden yayınlandı:
1. Eski sürücü belgesi
2. Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği
3. Sürücü sağlık raporu
4. 15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz
5. 2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik vesikalık fotoğraf)
6. Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.
EHLİYET YENİLEME ÜCRETLERİ NE KADAR?
Sürücülerin merak ettiği bir diğer konu da ehliyet yenileme ücretleri oldu. Peki, son yıllarda sosyal medyada sıkça rastlanılan iddialar doğru mu? Yılbaşından sonra tam teşekkülü sağlık raporunun hastanelerden alınacağı ve 400-500 TL arası ücret ödenmek zorunda kalacağı doğru mu? Sürücülerin kafasını uzun süredir meşgul eden bu sorulara yanıt, resmi makamlardan geldi. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Gürsel Özer, EGM ve Sağlık Bakanlığı’ndan geldi.
Ehliyet yenileme ücretleriyle ilgili soruları yanıtlayan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Gürsel Özer, rhliyet yenileme ücretiyle ilgili iddialarının kulaktan dolma bilgiler ve yanlış anlaşılma ürünü olduğunu anlattı ve şu açıklamalarda bulundu; "1 Ocak 2017'de ehliyet yenilemek isteyenlerin aile hekimlerine başvuramayacakları" yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Böyle bir durum yok, söz konusu değil. Bununla ilgili bir mevzuat değişikliği yok. Sağlık raporları ocak ayından önce de sonra da aile hekimlerine başvurulup alınabilecek.O yanlış anlaşılma da sosyal medyada patladı. Bununla ilgili hatta emniyet kanadından da açıklamalar gelmeye başlamış. Böyle bir durum yok, söz konusu değil. Bununla ilgili bir mevzuat değişikliği yok. Sağlık raporları ocak ayından önce de sonra da aile hekimlerine başvurulup alınabilecek.
Ek bir ücret, ücretlendirme ya da yeni bir değişiklik söz konusu değil. Yani aile hekimi, muayene ve tetkikler sonucunda kişinin istenen koşulları taşıdığına kanaat getirirse ilgili sağlık raporunu verebilir. Hekim bu esnada herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşırsa veya ileri tetkik ihtiyacı duyarsa ayrıntılı tetkik için ilgili branşa sevk edebilir."
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Sürücü Sağlık Raporları’nın yılbaşından sonra 400-500 TL’yi bulabileceği iddialarına ilişkin açıklama yaptı. EGM'den yapılan açıklamada ehliyet yenileme ücretiyle ilgili iddialara yönelik olarak şu ifadeler yer alıyor:" Son günlerde sosyal medyada; 2017 Ocak ayından itibaren sürücü sağlık raporlarının Devlet Hastanelerinden 350-400 TL. civarında bedel ödeyerek alınacağı şeklinde haberve duyurular paylaşılmaktadır. Sürücü sağlık raporları; Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik, hükümleri kapsamında, Aile Hekimliği, Devlet Hastaneleri veya Özel Hastanelerden alınmaya devam edilecektir. Sosyal medyadaki haberler gerçeği yansıtmadığı gibi; bu yönde Genel Müdürlüğümüzce herhangi bir çalışma yapılmamaktadır."
SAĞLIK BAKANLIĞI YALANLADI
31 Aralık 2016 tarihine kadar mevcut ehliyetlerin değiştirilmesi gerektiği; aksi takdirde yılbaşından sonra tam teşekkülü sağlık raporunun hastanelerden alınacağı ve 400-500 TL arası ücret ödenmek zorunda kalınacağı iddiasını, Sağlık Bakanlığı yalanladı.
EHLİYET FİYATLARI NE KADAR OLDU?
Sürücü belgeleri, sürücü çalışma belgeleri (karneleri) ve motorlu araç trafik belgesi bedeli 117 lira olarak belirlendi.
Maliye Bakanlığı, değerli kağıtların 2017 yılında uygulanacak satış bedellerini belirledi.
Muhasebat Genel Müdürlüğünün konuya ilişkin tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak 1 Ocak 2017'den geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
Buna göre, gelecek yıl ilgili kanunda "değerli kağıt" olarak belirlenen noter kağıtları 9,30 lira ile 19 lira arasında satılacak. Pasaport bedeli ise yeni yıldan itibaren 94 lira olacak.
Nüfus cüzdanları 16 lira, aile cüzdanları 86 lira, sürücü belgeleri, sürücü çalışma belgeleri (karneleri) ve motorlu araç trafik belgesi 117 lira, motorlu araç tescil belgesi 88 lira, iş makinesi tescil belgesi 85 lira, her bir çek yaprağı için banka çekleri 5,60 lira, Mavi Kart ise 8,50 liradan satılacak.